Bridgeforlaget

Lær bridge 3: Sæt trumf på!

 

Vi skal forsøge os med en trumfkontrakt. For at udnævne en farve til trumf bør et par normalt have mindst otte kort tilsammen i farven. I trumfspil er det en fordel at have korte sidefarver (med få kort), så man hurtigt kan stikke med trumf; derfor tæller man med otte trumfer tilsammen støttepoint (SP) således:

Renonce 0 kort 3 SP
Singleton = 1 kort  2 SP
Doubleton  = 2 kort 1 SP

Du har lært, at du i sans (= ut = uden trumf) skal melde 3 for at opnå bonus for udgang. Med hjerter eller spar som trumf skal du melde 4 (10 stik) for at få de 300 i bonus for udgang. 26 point hos de to makkere (HP + SP) er stadig grønt lys for en udgangsmelding.

I dagens spil er kortene fordelt som vist nedenfor (E = es, K = konge, D = dame, B = bonde). Bør Nord-Syd melde udgang? (Hvilken?). Læg eventuelt kort op.

 

 

  B 8 7
  E 10 2
  4 3 2
  K D B 10

 

   E K D 3
   5 4
   10 8 6 5
   7 4 3
   10 9 6 5 4
   9 8 3
   D B 9
   E 2
 

 

 2
 K D B 7 6
 E K 7
 9 8 6 5

 
N-S har tilsammen otte hjerter og kan derfor foruden honnørpoint også beregne støttepoint. Syd har 13 HP + 2 SP og Nord 11 HP, 26 point i alt og trumfer nok til en udgang i 4. Syd bliver spilfører.
Vest angriber med E og K; Syd stikker anden gang med trumf. Derpå tager spilfører stik på E, K og D, og fjendens trumfer er udryddet. En klør sydfra til bordets konge stikker Øst med esset og fremturer i spar. Syd trumfer atter for så at tage tre stik i klør og to i ruder. 10 stik og vundet kontrakt.
Det kan være en fordel at lægge kort op og gennemspille forløbet.
 
Udgang 26 point
Lilleslem = 33 point 
Storeslem  = 37 point
 
Øvelse: Giv kort og prøv sammen med makker at snakke dig frem til en trumffarve (otte kort). Lykkes det, tæller I både HP og SP. Parret med pointovervægt spiller kontrakten:
Delkontrakt, udgang i 3 ut / 4 / 4 eller en slem. Husk specielt på 26-point grænsen.

Vi ses igen til en ny lektion. God fornøjelse med bridgen så længe.