Bridgeforlaget

Lær bridge 9: Den tror jeg ikke på: Dobler!

 

Bridge er et så vidunderligt spil, at vi slet ikke her kan nå at omtale alle de sjove finesser i spillet og meldingerne.

 

Forresten bliver man aldrig udlært i bridge, for mulighederne er endeløse. Men du skal lige præsenteres for et yderst effektivt meldevåben, der hedder "dobler".

 

  K 7 6
  5 4 3 2
  K D 10 3 2
  5

 

   10 3
   E D 7
   9 5 4
   K B 9 8 7
            E D B 9 8
            10 9 8
            E B 8 6
            4
 

 

 5 4 2
 K B 6
 7
 E D 10 6 3 2

____________________________________________________________
 

Vest Nord Øst Syd
pas pas 1 2
dobler pas pas pas

Udspil: 10.

Du får nu en ekstra mulighed, nemlig en "strafdobling", foræret. Den afgiver du i mistillid til fjendens kontrakt. Du dobler ganske enkelt for at forøge taksten!

I dagens spil troede Vest ikke meget på Syds 2 kontrakt efter makkers åbningsmelding, for Vest kunne med sine 10 HP se, at Øst-Vest havde mere end halvdelen af honnørstyrken.
 
Desuden var Vest spækket med trumfer bag på spilfører. Efter et skarpt modspil endte Syd med at gå fem ned! Vi skal ikke gå i detaljer med regnskabet, men blot konstatere, at Syd i stedet for at aflevere 250 for fem udoblede beter måtte aflevere 1100 for fem doblede beter.
 

Fremover har du altså et ekstra stykke værktøj i kassen. Mener du, at fjenden har dristet sig for højt op ad meldestigen, kan du give dem "det røde kort" i form af en strafdobling. Men lad være med at strafdoble en åbningsmelding bestående af 1 i en farve. Vent!

Måske har du nu fået blod på tanden og vil gerne i gang med bridge for alvor. Den bedste vej er at melde sig på et kursus, hvor du møder ligestillede og ud over den ugentlige dosis teori får spillet en masse spil med andre begyndere.

Bridge er en hobby for hele livet. Du får nye venner. Og spillet udfordrer kombinationsevnen, fantasien og den psykologiske indlevelsesevne. Etikken er til stadighed i højsædet.