Ændre tekststørrelse :
Forminsk tekst Normal tekst Forstør tekst
28. september 2019

Verdens bedste seniorer

De danske seniorer har de seneste to uger spillet VM i Wuhan, Kina. Det er gået forrygende indtil videre, hvor man efter at være blevet nummer 5 i kvalifikationen har vundet en hård kvartfinale og en næsten ligeså hård semifinale. I går (fredag) og i dag (lørdag) blev finalen mod England spillet.

 

Det er nu officielt: De danske seniorer er verdensmestre!

 

Danskerne spillede fra kampens første spil forrygende. Første sektion var fyldt med gode spil til danskerne. Her er et af de sjovere af slagsen:

England fik forvildet sig op i 6sp efter et hektisk meldeforløb. Boesgaard slikkede sig om munden og kunne ikke stå for det, så han doblede. Det sendte desværre briterne over i 6NT, der er en vinder. ”Det er den dårligste melding jeg nogensinde har lavet”, sagde Boesgaard efter halvlegen. Her kunne der dog grines af det, da man havde set holdmakkernes resultat.

Med forsigtigt spil vinder 7ru nemlig, og den havde Hansen-Schou meldt og vundet. Så Boesgaards dobling kostede ikke så meget endda. Danmark vandt 12 IMPs på spillet, hvilket resulterede i en dejlig føring efter de første 16 spil på 61-18.

 

I den følgende sektion var der ikke mange sving, men mange ligespil. Den endte med 21-7 til briterne, der dermed fik hentet lidt af føringen ind. Den spænding, der ikke var her, fik man dog allerede fra første spil af sektion 3, hvor det er tæt, hvad for en chance man skal spille på i 6sp:

 

Knud-Åge og HC fik her aldrig tid til at cuebidde og HC endte derfor med at springe til 6sp, da Knus-Åge viste en god sparfarve. Det er svært for vest at finde hjerterudspillet, og der kom dermed meget naturlig ruder ud.

 

Så er spørgsmålet blot, hvordan man skal spille den. Hvis man starter med at trække trumf, bliver man nødt til at stikke klør dame over og må derfor tage til takke med 52%-sandsynlighed for at få 6 klørstik. Det er vindervarianten i praksis, men Knud-Åge valgte en anden plan. Inde på ruder es spillede klør til damen og ruder til trumf. Nu fulgte klør es med hjerterafkast og derefter klør konge. Kontrakten ville dermed vinde med klørene 3-3, 4 klør sammen med mindst 3 spar i vest, eller 4 klør sammen med 4 spar i øst. Ingen af delene var der, og Knud-Åge endte dermed med to beter, hvilket gav 12 IMPs til briterne. Igen i tredje sektion vandt briterne dermed med en smule. 28-39 blev det, og Danmark var dermed foran med 18 IMPs efter halvdelen af spillene i finalen. Der var dermed lagt op til spænding lørdag morgen og formiddag dansk tid, hvor mange danske bridgespillere sad og fulgte holdets kamp om guldet. Bl.a. var der storskærmsarrangement i HC Nielsens bridgeklub Storeslemmen i Vejle, hvor de viste de sidste to sektioner.

 

Det var dog ikke alle tilhængerne, der var oppe og følge med, da finalens 4. sektion startede kl. 4 dansk tid. Igen var det en tæt sektion, hvor highlightet var da en af briterne gjorde alt for at få spillet i en klørkontrakt:

Da øst viste et godt hæv i klør var det kun en dobling, der kunne stoppe vest. Han endte med at melde sine klør 4 gange, hvor han bl.a. fik presset danskerne op i 4sp, der vinder. De 420 var ikke nok for ham at aflevere, og han meldte derfor 5kl, der gik 500. Danskerne ved det andet bord havde fint behersket sig og gik en bet i 3kl, hvilket gav 10 IMPs til Danmark. 4. sektion endte 17-13 til Danmark. Danskerne var dermed foran med 22 IMPs, da store dele af bridge-Danmark vågnede og var klar til de sidste to sektioner.

 

5. sektion var igen en af de tætte. Et af spillene, hvor danskerne viste ekstra klasse var dette spil:

 

Syd åbnede 1sp. Efter 1NT fra nord fulgte et gazzilli-meldeforløb. Da Nord havde vist sine rudere, og vest havde vist sine klør, kom danskerne helt perfekt i 5ru, der er nogt sværere at forsvare sig imod end 3NT. Der skal nemlig lille hjerter fra Exxx for at sætte den med magt. Der kom i stedet klør ud, hvorefter spilfører tog esset, spillede spar es og spar konge og smed en klør. Herefter fulgte ruder dame, der blev dykket. Nu tog spilfører spar bonde til trumf og overtrumf, hvilket gjorde, at han nu kunne trumfe den 4. hjerter i bordet og nøjes med at aflevere hjerter es og ruder es. 11 stik og 11 IMPs til Danmark, da Steen Schou og Jørgen Hansen tog to beter på 3NT inde ved siden af. Danmark endte dog med at tabe halvlegen med 13 IMPs, hvilket betød, at forspringet var nede på 9 IMPs inden sidste sektion.

 

Indtil videre i kampen havde der været meget lavere scorer, end man så i de foregående kampe. Det vidnede om god bridge, og man kunne håbe for Danmark, at det bare ville blive en stille og rolig sektion, hvor der ikke blev tvivl om føringen. Der blev aldrig rigtig tvivl om føringen, men mange sving var der. Heldigvis var det Danmark, der startede med at få svingene med sig og hurtigt udbyggede føringen. Det betød dog ikke, danskerne ikke tog chancer. Med 6 spil igen, oppe med 24 IMPs meldte Schou-Hansen en hård slem:

 

 

Hansen viste 18-19 bal. Ved at melde 2kl, 2hj og så 2NT. Derefter fulgte stayman og 3hj, der var smolen (min. 4 hjerter og 5 spar). Hansen meldte 3NT, og Schou fulgte så op med 4hj. Nu kunne Hansen 5hj!, som Schou hævede til 6. Udspillet var klør konge, hvorefter spilfører hev ruder es og ruder konge, smed en klør og så damen falde. Nu fulgte hjerter til es og hjer til bonde, dame og konge. Herefter kom der klør igen til trumf. Den sidste trumf blev trukket, og nu skulle spar dame bare gættes. Den havde Hansen luret, da øst kun havde double ruder og double hjerter måtte det være med odds. Sådan blev det 12 stik og 11 IMPs til Danmark, der dermed satte dødsstødet ind.

 

Danmark endte med at vinde sektionen med 18 IMPs og kampen med 27 IMPs. Det er et kæmpe resultat af de danske seniorer. Dem kan vi alle være stolte af.

 

Tillykke med verdensmesterskabet!