Bridgeforlaget

Debatforum

Forum » Debat » Snak ved bordet

Snak ved bordet

emailnotifikationer
 
 

Alle kender vel problemet om at spillere ved nabobordet bliver lovligt engagerede og starter en lidt for højlydt debat om hvad der er foregået i det netop afsluttede spil. Og hvordan en sådan samtale kan have indflydelse på spillere ved andre borde, som ufrivilligt kommer til at høre om et spil de endnu ikke selv har spillet. 

Der findes i §16C og §12C2 vejledninger på hvordan dette kan afgøres via tildeling af justeret score. Som jeg læser reglerne, kan de fejlende spillere tildeles en score på max. 40% (vel mere som en straf end som en sportslig regulering af turneringen), mens de uskyldigt "ramte", der ufrivilligt har fået ubeføjede ubeføjelser og ikke kan spille spillet, tildeles 60%, Alt dette er fint nok, og vel det nærmeste man kommer retfærdighed når skaden er sket.

Jeg har dog lige, af ren nysgerrighed, et tillægsspørgsmål:

Det par som sad ved samme bord som de højttalende, fejlende spillere, men som i øvrigt selv var tavse og ikke bidrog til uheldet - kan det være korrekt at også deres score justeres, og i så fald til hvad?

 

 

Svar

Svar

 
 
 

Scoren skal ikke justeres ved det højttalende bord. Deres resultat står ved magt. Eventuel straf udmåles i form af strafpoint uafhængigt af resultatet. Det vender vi tilbage til.

 

Ved det bord der har hørt for meget, er man i § 16C2, hvor der står fire muligheder. Som regel mister man ikke noget ved at lade spillerne spille spillet til ende, for først derefter at tage stilling til om de gratis oplysninger fra det højttalende bord havde indflydelse på spillet. Hvis det ikke var tilfældet, står resultatet også her ved magt. Ellers må man have fat i justeringerne, og hvis det ender med kunstig score, er det middel plus til begge sider ved det uskyldige bord.

 

Hvis det ender med en justering, skal det højttalende bord straffes. Se § 214A4 og § 214E1. Den fejlende side får et standardfradrag (§ 221B). Hvis begge sider ved det højttalende bord er fejlende, får begge sider et standardfradrag.

Svar
Stemmer på dette indlæg1
 

Tak for svaret, Jens.

Det lyder helt rimeligt, og også sådan jeg havde forstået reglerne. Men måske ville det være lidt mere pædagogisk forståeligt, hvis det blev omsat til et praktisk tilfælde:

 

Hvordan udregner man MP i nedenstående eksempel (en 5-bordsrække med 8 som top,0 som bund)?

Resultat MP  
NS NS ØV  
1430 8 0  
680 ? ?  
? ? ? Det skadede bord, spillet blev ikke spillet
680 ? ? Det højttalende bord, NS er alene den fejlende part, ikke ØV.
640 0 8  

 På forhånd tak!

Svar
 
Hej
 
Opgørelsen ser således ud
Resultat MP  
NS NS ØV  
1430 7 1 Toppen sænkes med 1
60/60 5 5 60 % af toppen er 4,8 som afrundes til 5
680 4 4  
680 4 4  
640 1 7 Bunden hæves med 1
 
De(t) skyldige par straffes med 10 % af en top dvs. -0,8 som afrundes til -1
 
Torsten
 
​Trykfejl rettet (15/10 kl. 13.21)
 
Svar
Stemmer på dette indlæg1
 

Hej Torsten - tak for svar.

Bare for at få alle uklarheder luget ud: skal man forstå det sådan at det fejlende, højttalende par herefter får (4 minus 1)=3 mens de ikke-fejlende modstandere ved samme bord beholder deres 4MP? Altså således at summen af MP på NS-siden bliver (7+5+4+3+1) = 20, mens den på ØV-siden bliver (1+5+4+4+7)=21?

 

Svar
 

Man plejer at tildele strafpointene til parrets samlede score ved en korrektion, ikke ved at ændre scoren for det enkelte spil. Det betyder at summen af parpointene bliver 21 på begge leder, men det fejlende pars straf fratrækkes deres samlede score for sektionen.

 

Derved passer det hele også til det man umiddelbart kan gøre i Bridgecentral.

Svar
 

Ja.

Helt generelt så vil summen altid ændre sig, når der gives strafpoint eller justeringer af typen 60/60, 60/50, 50/40 og 40/40 (dvs. til andet end 100 %). Derfor går jeg aldrig særligt meget op i, at den totale sum på spillet (eller spillene) ændrer sig.

 

Torsten

Svar
 

Nej der er naturligvis tale om det muliges kunst - men jeg ved ikke om der kan være et problem i at den en side får 1 point mere til rådighed end den anden.

Et svar avler desværre ofte et nyt spørgsmål - og jeg kom nu til at spekulere på hvordan man håndterer en tilsvarende situation i en 5 bords række, hvor man spiller med 0 som middel i stedet for 0 som bund - og dermed 4 som en top.

Her vil en justering på 10% af topscoren jo kun være 0,4 - vil det så blive nedrundet til 0? I så fald er der jo ingen straf til det fejlende par?

 

Svar
 

Søren, du er vist moden til at læse LKU-10. Det skrift svarer på mere end du hidtil har spurgt om.

Svar
 

Den har været svær at finde. Mysteriet hermed opklaret og sagen lukket. Tak for hjælpen begge.

Svar

Log ind for at skrive...

 
Medlemsnummer 
Efternavn