Bridgeforlaget

Debatforum

Forum » Debat » Holdbridge

Holdbridge

emailnotifikationer
 
 

Sakset indlæg fra pokaltråd.

Holdbridge/Pokalturnering!

På sin vis er det to debatter, der på en eller anden måde hænger sammen, men den starter ved holdbridge. 

Holdbridge:

Jeg har nu været med til at udklække flere end 1000 begyndere de sidste 25 år, og der har ikke være ét begynderhold, der ikke er blevet introduceret til holdbridge i flere omgange indenfor de første 2 sæsoner. Herunder den store forskel på hold og par og hvorfor, man sskal spille og tænke forskelligt. Dette både fordi at jeg finder turneringsformen spændende, mens også fordi at holdene i nogle tilfælde har været  så små, så når der har været afbud, har det givet mening af afvikle aftenens turnering som holdturnering.

Når man driver et center, eller for den sags skyld en almindelig bridgeklub med en enkelt flade, hvor folk betaler for at spille, er det vigtigt, at de ikke tvinges til at spille en turneringsform, som de ikke bryder sig om. Derfor har jeg altid ladet deltagerne selv bestemme, om de vil spille hold eller par. Det er stort set altid de mest erfarne, der vælger at spille hold. Dette gælder også, selvom turneringen er opdelt i styrke indelte rækker. Jeg har selvfølgelig spurgt ind til, hvorfor de ikke har lyst til at spille hold og er oftest blevet mødt med disse svar fra kritikerne:

- en ting er, at min makker skal forholde sig til mine fejl, men nu skal jeg også stå til regnskab overfor vores holdmakkere.

- synes, at det er ret kedeligt, når vi kun møder 2 andre par på en hel aften.

- hvem gider lige spille sammen med os, om hvem skal vi danne hold med?

Det er de tre "hoved-barrierer", som jeg har hørt gennem årene. For at lempe sidstnævnte, har vi både prøve at trække lod blandt alle, inddele i to styrke-puljer, hvor et hold består af et par fra hver pulje, der så spiller sammen og endelig også til 70ér stilen fra skolegården, hvor man selv vælger sine holdmakkere. Reultat: De to svageste par danner hold, der får det stockholmske blodbad til at lige en hudoverskrabning....

De to første udsagn er det nok lidt svært at gøre noget ved, da det er synspunkter. Dette på trods af, at de faktisk er blevet introduceret til holdturnering fra "barnsben", og i min optik,den  fineste form for bridge. Så når vi spiller hold i dag, er det blandt dem der gider, der så puljeinddeles, og der trækkes lod om makkere, så holdet består af et a og et b par. Men det er stadigvæk kun ca. 1/3 der gider at spille hold.

Men sagens kerne er jo hvorfor?

Peter Druedal og jeg kommer geografisk fra samme bridgehjørne i Danmark. Der var udelukkende foreningsklubber, en bestyrelse og de lagde et program. Og ja, man spillede jo  det, der blev dikteret. Valgfriheden er større i dag, og deltagerne på begynderholdene er også ældre, end de var i slutningen af 70´erne. De fleste der begynder i dag er tættere på pensonsalderen, end de var i gamle dage, og jeg er ikke sikker på,  at de gider at tvinges til at spille holdbridge, når de kommer for at hygge sig på dennugentlige klubaften, og faktisk ikke har lyst til det? Måske udbuddet af fritidsaktiviteter også er blevet mere mangfoldig, så man ikke behøver  deltage i den holdbridge, som man helst undværer?

Dette afspejles også i antal tilmeldte i Distriktets turneringer - langt, langt færre end i 80érne. 

Men det store spørgsmål er jo, hvordan vi får deltagerne til at få samme glæde ved holdspillet, hvis de ikke skal tvangsfodres med hold, som vi andre blev det i 70érne?

Chrisstian Reinholdt

Svar

Svar

 
 
 

Hej Kim

Hvorfor har du "sakset" Christans indlæg og åbnet en ny tråd?  Giv venligst en begrundelse.

Svar
 

Hej

Jeg satte Christians indlæg ind her da min tråd var omkring Pokalturneringen.

Jeg tror at det vil være bedst hvis man laver hold med ligeværdige par, samme niveau, på det enkelte hold, da det fremme diskussionerne. Ligeledes mener jeg at klubberne skal lave monrad turneringer dermed vil man i de fleste tilfælde komme til at møde nogle hold på samme niveau. Måske kunne man også lægge holdturneringen til eks. 1. spilledag i hver md. således tror jeg at man bedre kan få alle med. 6-7 uger i træk med en holdbridge man ikke mener er genialt er en stor mundfuld at kapere.

 

Christians sidste spørgsmål omkring hvorledes vi får overbevis de tvivlende:) og få flere deltagere til pokalturneringen og distrikternes turneringer kunne måske løses ved at ændre holdturneringsbridgen generelt, se nedenfor, for på den måde at få flere til at prøve.

 

Oplæg.

Som det er i dag med personejede hold i holdpyramiden er det svært for ikke at sige umuligt at få klubber til at investere tid og resurser omkring udbredelsen af holdbridge især på turneringsniveau. Jeg er ikke bekendt med en eneste klub som har fokus rettet mod holdbridge på turneringsniveau. Som det er i dag har klubberne intet eller kun meget lidt ud af at bruge energi og resurser på at forbedre deres medlemmers evner som turneringspillere, da de risikere at spillerne efterfølgende spreder sig ud på forskellige personejede hold. Med personejede hold har det desværre vist sig at det er meget svært at få almindelige klubspillere til at interessere sig for hvad der sker på turneringsfronten.

 

Hvis man i stedet ændrede holdene til at være klubejede, ville det motivere klubberne til at bruge energi og resurser på holdturneringsbridge, da klubholdene stadig ville består hvis/når nogle spillere forsvinder. Måske burde det være et krav at man spillede aktiv i klubben for at kunne spille på et sådan klubhold. Jeg er ogås helt sikker på at medlemmerne i klubberne er mere interesseret i at følge hvordan det går med alle ´deres´ hold.

Jeg mener at DBf skulle nedsætte en arbejdsgruppe som skulle se på om der evt. skulle ændringer til således der igen kan komme damp på turneringsbridge. Jeg er helt klar over at det ikke er velset at ændre på den store frihedsgrad de nuværende turneringspillere har i det nuværende system, derfor skal det en evt. arbejdsgruppe ikke alene bestå af deltagere i divisionerne. 

 

Kim Nielsen

Klarup   

 

Kim 

Svar
 

Hej Kim

Det du efterspørger eksisterer allerede i form af klubholdturneringen.

Men den fungerer meget forskelligt rundt omkring.

Jeg spiller både i Øst og Vestsjælland. I Østsjælland må hver klub kun deltage med 1 hold (store klubber med 2). I min Roskilde klub betaler klubben for deltagelse i distrikteta turnering. I Vestsjælland er der fri tilmeldning. I år er det lykkedes at skrabe 7 hold sammen. For 3 år siden deltog 4 hold. Min klub i Vestsjælland yder IKKE tilkud til deltagelse.

I min Roskilde klub veksler vi hver uge mellem hold og par. Man kan tilmelde sig HOLD, PAR eller begge dele. Til hold er vi 11 borde. Til Par  er vi 11 borde.

I min Vestsjælland klub er vi 10 borde. I klubreglerne står, at der skal spilles hold mindst 5 aftner pr sæson. Det er der nogen der ikke synes om. Men det står dem jo frit for at melde sig ind i naboklubben eller vælte bestyrelsen og ændre klubreglerne.

At ændre reglerne til at alle på holdet skal tilhøre samme klub, ville få mig til at køre meget langt (mindt 100 km hver vej) for at finde en klub med rigtigt mange spillere.

Pt spiller jeg selv på 6 forskellige hold i 7 forskellige turneringer
1) i Roskilde-klubben
2) i Vestsjællands-klubben
3) i seniorhold og Vinoble
4) i pokalen
5) i mixhold
6) i klubhold Vestsjælland

Hvorfor vil du forbyde mig det? 
Jeg kan ikke indenfor en af klubberne finde makkere der
- vil med til Svenborg
- er gamle nok til at spille seniorhold 
- har rigtige køn til mixhold
- vil lægge hus til pokalhold

Vi holdt for nogle år siden et større bridgeparty hjemme. Alle inviterede var enten nuværende eller tidligere holdmakkere. Det var ret sjovt.'

Svar
 

Hej Gitte

Jeg vil selvfølgelig ikke forbyde dig noget:). Spiller du i flere klubber kan du selvfølgelig spille på flere hold, dog ikke i samme turnering:)

Hvis alle var som du og jeg var der ikke brug for at diskutere dette. Her kommer et par påstande:

hvor mange af de klubber du spiller i promoverer turneringsbridge, ingen

hvor mange ud over dine holdmakkere tror du interesserer sig for jeres resultater, ingen eller meget få

 

Op til denne sæson var der et divisionshold som trak sig og spillerene kunne så bare skifte hold og spille på andre hold, var det i orden?

 

PS

Kom evt. ned og bo hos os under festivalen, vi er 30-40 som bor på Danninghus pris 215/430kr/dag for afhængig om der ønskes enkelt værelse eller dobbeltværelse

 

Kim Nielsen

20167547

Svar
 

Så har vi åbenbart trukket en gammel travhest ud af stalden igen!

Først håber jeg vi kan blive enige om at DBf er os alle sammen, og vi har så valgt nogle til at hjælpe os med det organisatoriske og nogle af dem ansætter en chef for vores forbund (nu direktør), som så igen ansætter det nødvendige mandskab i et sekretariat, som hjælper os efter bedste evne (det synes jeg de gør super godt for det meste, men her kan andre selvfølgelig synes noget andet).

Vi kan så som medlemmer i vore klubber komme med ønsker til klubben, som kan behandle det og gå videre med op i hierarkiet. Det synes jeg da er en god måde. Det er også fint her at diskutere hvad vi synes andre klubber burde gøre, men det er vel helt op til klubbens egne medlemmer at gøre noget ved det man er utilfreds med.

Jeg er selv medlem i tre klubber, og alle steder bliver der da spillet holdbridge og snakket om det. I to af klubberne er det lige nu sådan at en del (1/3) af medlemmerne ønsker kun at spille par, og så skulle man da som klubbestyrelse være meget hårdhudet for ikke at efterkomme det, for det er vel medlemmernes klub? Så at klubberne ikke gør noget for at spille holdbridge er bestemt ikke almindelig over det ganske land.

Jeg har også undervist utallige nybegynderhold (uden at have tal på det, men kommer ikke helt op Reinholdts antal). Alle disse får da som Christian skriver en ide om hvad hold og par er. Herudover skriver jeg for 11. år en ugentlig bridgeartikel i 5 distriktsaviser, hvor jeg ofte omtaler forskellen mellem hold og par, og omtaler parturnering som noget der minder om bridge.

At holdbridge skulle være for nedadgående forstår jeg ikke, men der må jo være noget som jeg i min korte 25-årige bridgekarriere ikke har forstået. De sidste år er der da kommet både seniorhol og mixhold på forbundsplan med meget stort deltagerantal. Og holdturneringen til festivalen er jo vokset helt enormt. Disse turneringer skal da ikke laves så det kun er for nogen fra samme klub!

Så har vi holdpyramiden til divisionen. Det er jo ikke personejede hold, men hold som har valgt at spille sammen, og hvorfor skulle man ikke kunne vælge holdmakkere fra andre klubber? Lige nu er jeg godt nok på et hold i Jysk-Fynsk, hvor alle spiller i samme klub, men den klub har da ingen som helst mening om at det er deres hold, for det er det jo ikke! Det med klubhold har vi da et DM for, hvor man kan kvalificere sig via nogel distriktsturneringer, men ihvertfald i Vestjylland har vi ikke så mange hold med her, som vi har til holdpyramiden.

Men lad os endelig, som der åbenbart er enighed om, blive ved med at få flest muligt til at spille hold og turneringer! Efter min mening skal holdbridge dog ikke kun være for klubbaserede hold, uanset om det er division eller mixhold eller andet (undtaget selvfølgelig klubhold).

 

Svar
 

Hejsan.

 

Jeg er helt enig med Poul Bo og klar tilhænger af at divisionsturneringen er for så stærke hold som muligt.  Holdturneringen i Vingsted i Svendborg er jo et klart eksempel på at hold-sporten ikke er yt.

 

Savner mere at flere medlemmer stiller op i, og bakker op om, de åbne turneringer af alle slags, men valget er frit.

 

God weekend fre Hasard_G

 

P.S.  Beklager mit komma før og

Svar
 

Hej Poul Bo og Sune

Jeg er helt enige at det i divisionerne skal være toppen af poppen som er her. Jeg er sikker på at efter en kort indkøringsperiode vil det også være tilfældet.

Poul Bo skriver at deres klub ikke føler noget tilhørsforhold til det hold han pt. spiller på nej netop! og det er det vi gerne skulle ændre på.

Sune skriver at han mangler opbakning fra medlemmer til distriktsturneringer, måske den er manglende fordi medlemmerne ikke aktivt bliver tilskyndet af deres klub til at deltage!

 

Jeg har set lidt på kreds 4(Jylland og Fyn med 5 distrikter) og her er det ikke lykkedes at afholde serie1(indgang til holdturneringsbridge) i distrikt Vestjylland(Poul BO´s distrikt) siden 2005-2006. I distrikt Fyn er det så mange år siden at det ikke er muligt at finde de sidste serie1 resultater på hjemmesiden. Et tlf. opkald til formanden hjalp heller ikke da han heller ikke kunne huske hvornår der sidst er afholdt en serie1 holdturnering.

Et eller andet går galt og nytænkning er vist tiltrængt. Mit oplæg kunne være en måde at gøre det på ved at få klubberne ind i kampen via et tilhørsforhold til holdene i fremtiden.

 

Kim Nielsen   

Svar
 

Hej Kim,

 

fra min Roskilde klub stiller 2 hold op i seniorhold.

I Svendborg stiller 2 hold op til Vinoble. Og flere følger med undervejs.

Vores holdmakkere i Rosklideklubben (vi spiller med at andet fra klubben i Vinoble) har sommetider sendt  lykønskings sms før vi selv kendte resultatet.

 

I min vestslællandsklub har vi i dag afsluttet klubhold.  Vi var st 5-mandshold. Vores rating var til sidtsepladsen ud af  7 hold. Men vi blev nr 5. Det er i mine øjne en SEJR. Det vil blive annonceret i klubben i denne uge.

Jeg oplever at mange spillere ikke ønsker at stille op i turneringer, hvor de reelt ikke har en chance for at vinde en præmie.

Ref. snakken om 3 handicap opdelte rækker i Svendborg. Jeg har hørt udtalelser som "satans, vores handicap gjorde at vi lige kom i B-rææken" ifb med åbent hus turneringer, Hvorfor betyder at par flasker rødvin og så meget?

 

Ønsker man at teste sig selv/blive en bedre spiller skal man frivilligt stille op i en række med modstand. .

 

Af samme grund gider min makker og jeg ikke stille op i den handicapstyrke opdelte guldturnering i Svendborg. Vi vil hellere være nr 10 i A-rækken end nr 1 i B- eller C-rækken.

 

mvh Gitte

Re Ps: Det lyder da hyggeligt. Men vi bestilte allerede i uge 29 1016 en lejliged på Valdemar Slot til uge 28  2017 (vi boede der også i 2025 og 2016). Men vi kan sikkert arrange et møde - det ville væree hyggeligt.

 

 

Svar
 

Hvis jeg skal forstå Kim's indlæg ret, handler det i første omgang mest om at fremme holdbridge, som uden tvivl halter bagefter i popularitet når vi taler bridgespillere i Danmark totalt. Det er denne diskussion jeg finder interessant,

 

Personligt synes jeg det er to vidt forskellige discipliner indenfor bridge, som kræver hver sin form for ekspertise -  og  som bl.a indebærer at man i nogle tilfælde med fordel kan spille med 2 vidt forskellige systemer i hhv. par- og holdbridge.

 

Som Christian Reinholt beskriver, så tror jeg at den allerstørste hurdle er at holdbridge kræver at man skal samle 4 mennesker, i stedet for bare 2. Det handler om sociale relationer - skal jeg fokusere på forholdet til min makker, eller på en større gruppe af mennesker - samtidigt med at jeg selv skal fokusere på alt det nye ved at lære spillet?

Det er det der gør mange begyndere utrygge over hvordan de skal håndtere denne turneringsform. Udover, naturligvis, den lidt mere komplicerede regnskabsform. Og den holdning fastholder de så siden som øvede og mere erfarne. Ændringen opstår først når spillere indser værdien ved holdbridge.  Det handler MÅSKE også om hvilken indgang man overhovedet får til spillet bridge. Er det af traditionelle eller af pædagogiske årsager at man normalt sætter begyndere sammen i par i stedet for i hold?

 

Måske er holdbridge kun for viderekomne spillere? Det kunne være en diskussion i sig selv.

 

Hvis dette IKKE er den almindelige mening, så burde diskussionen i stedet dreje sig om hvordan man kan ændre den nuværende situation.

Kan man på nogen måde inspirere og motivere klubber til at eksperimentere og hjælpe med holdsammensætninger, forklare værdierne ved holdbridge, og måske i højere grad end i dag inkludere holdbridge som en del af begynderundervisningen?

 

Jeg skal ikke påstå at jeg har svarene, Men der findes i øjeblikket - til vores alle sammens glæde - mange meget dygtige bridgepædagoger og idé-rige folk i Dansk Bridge. Så man kan jo kun håbe at Kim's  (og Christian Reinholt's ) indlæg måske kan anspore nogen til at komme med kvalificerede idéer.

 

Det er vist ikke en ualmindelig situation at en begynder er en ca. 65 årig kvinde/mand, der melder sig sammen med sin veninde/ven  eller sin mand/hustru for at få en hobby og udvide vennekredsen. Måske man kunne gøre denne 65 årige m/k klart, at ved at spille holdbridge kan man med 1 slag fordoble vennekredsen, og samtidigt gøre hobbyen endnu mere interessant end KUN par-bridge. Herudover giver holdbridge større muligheder for at spille spændende bridge i privat regi.

 

Svar
 

Jeg, er kun en alm. klubspiller og har ikke de store ambitioner, men giver alligevel mit besyv med, fordi emnet er noget jeg siden jeg startede med at spille bridge i 2010 har tænkt en del over.  Personligt var jeg i undervisningen (som i øvrigt var super god) overhovedet ikke blevet introduceret til forskellige turneringsformer, ja faktisk anede jeg intet om hvordan en alm. parturnering hang sammen, da jeg spillede i klubben i min første sæson.
Så da vi kort eftet blev introduceret til hold, blev forvirringen totalt. En kortfattet forklaring om at det var mere vigtigt at vinde sin kontrakt end ellers, var sådan ca. hvad jeg fik med.  Over de næste nok 4 år, HADEDE jeg holdbridge og var træt af, at vi skulle tvinges til det, og jeg erfarede at det samme gjaldt en stor del af dem, jeg delte klubaften med. Primært fordi vi alle rendte forvirrede rundt i mellem hinanden, altid var usikre på om vi nu skulle sidde ØV eller NS, mange ofte var der nogen der sad forkert,  og regnskabet fattede vi ikke ret meget af.  
Den dag i dag, kan jeg se, at især i de lave rækker, render folk meget forvirrede rundt og er usikre på hvor de skal sidde.  Jeg har aldrig fattet, hvorfor man ikke lige kan tage med en kuglepen og skriver et bordnummer og retning, ud for folks navne.  Hvis nu jeg og min makker skal være NS ved bord X i første runde, så skriv det dog på den seddel der ligger på bordet, altså sammen med mit navn
Karin og Makker  Bord X NS 
Og det samme for vores holdmakker, Birte og Makker ØV ved bord y.  Så der slet ikke kan eksistere noget tvivl. 

Og jeg ved godt, de rutinerede vil sige, "jamen det er da let, dem der står forrest på sedlen ........ hjemmehold ....." 
MEN det er bare ikke sådan det opleves i praksis. De sedler er bare en ud af mange forvirrende ting ved holdbridge. 

Med mindre de 2 klubber jeg kender, er anderledes end alle andre, så oplever de fleste alm. klubspillere, generelt holdturneringen som forvirrende og jeg ved at nogen finder ud af at sende substitutter, for selv at blive fri.

Det papir-regnskab vi selv laver, er jeg blevet glad for at lave og sjovt nok, pga det, SÅ kom jeg "pludseligt" til at holde af holdturnering, fordi jeg lige pludseligt fattede, at jeg lærte noget af at sidde og se på dette regnskab.
MEN det er jo så meget ofte kun de 2 ud af de 4, på et hold, der sidder med det, og vanens magt er jo stor, så når jeg spiller, er det altid mig der gør det, og det gør jeg gerne, men makker får jo så ikke helt den samme indsigt.

Jeg har nu lært at forstå værdien af at sidde med dette regnskab, men jeg hører folk brokke sig over det sære i, at vi sidder og laver dette regnskab, når bridgemate jo alligevel gør det og jeg ved at der er flere par, der bare nægter og overlader det til bridgematen. 

Og ja, så er der det med at danne hold, det er en udfordring i sig selv, og vil jo også afhænge meget af klubbens medlemsantal. Hvis det er muligt at lave flere rækker, synes jeg man skal stræbe efter, at der bliver en nogenlunde balance, ikke kun sådan at der er fx et A par og et C par, der danner hold, men sådan at de bedste danner hold og er i en række for sig og de mindst dygtige danner hold og er i en række for sig.
Hvis man er c række spiller, eller måske D række spiller, så er ½ aften, til at sidde at få lammetæv, af nogle A række spillere, med meldinger man kun forstår det halve af, altså meget lang og træls. 
Så på alle måder, lad rækkerne være så jævne som muligt.

I den ene klub jeg har spillet i, har man lavet en blanding af, at folk valgte selv og at man blev sat sammen, sådan at de der hurtigt sagde "vi spiller med hinanden" har fået lov til det og resten blev sat sammen af turneringslederen. For mig at se har det fungeret fint. Jeg har i al fald selv haft det godt med det, og jeg har dannet hold, med nogen vi blev sat sammen med, uden at kende dem noget nævneværdigt.

Sidst, men ikke mindst, når så man kommer hjem og vil se på dagens resultat, så er der altså mange af os som endnu bare er jævne klubspillere, der forstår meget lidt af de resultattavler.  De første år, er der såmænd mange, der heller ikke kan læse resultattavler for en parturnering, jeg selv fattede ikke en meter i starten og jeg har altså papir på at være ret kvik. MEN jeg havde ikke fået nogen som helst form for introduktion til det og måtte nærmest gætte mig frem. Og da så det kom til hold ........ Der er mange tavler, mange slags resultater og mange forskellige opgørelser og jeg forstår stadig kun noget af det. MEN indrømmet, jeg stoppede med at forsøge, at forstå mere da jeg havde forstået det vigtigste.
Og jeg hører mine medspillere sukke over at de ikke forstår ret meget.

For mig at se, så har holdturneringsformen 3 svære modstandere, Det med at danne hold, som I har beskrevet og så forvirring i lokalet omkring hvem der sidder hvor og så forvirring omkring regnskabet, både det på papir og det på nettet.
Jeg er som nævnt kun en alm. klubspiller, og har dannet hold med nogle forskellige undervejs i mine 7 år med bridge, og jeg er den eneste af dem, der er kommet til at holde særligt af den turneringsform, så jeg kommer nok aldrig til at spille mere hold, end de tvungne. I starten var jeg meget irriteret over at vi skulle tvinges til at det, i dag synes jeg helt klart man skal kræve i det mindste nogle få gange pr sæson, MÅSKE nogen kommer til at holde af det. 
MEN man skal forebygge al den forvirring det følges ad, sikre at der umuligt er noget med pladserne der kan bringe forvirring og så meget gerne en letfattelig skriftelig forklaring på de forskellige regnsskabs tavler, lige til at hente på klubbens hjemmeside, gerne som printbar pdf fil. 

 

Svar
 

Fint indlæg, Karin Joy Wolff.

Jeg har selv som tidligere klubformand haft svær ved at overbevise spillere om værdien i holdbridge - så godt at få sat ord på problemerne.

Det må kunne blive til inspiration for mange  - og forhåbentligt til gavn for holdbridge.

Svar

Log ind for at skrive...

 
Medlemsnummer 
Efternavn