Bridgeforlaget

Debatforum

Forum » Debat » Alert regler - nu på BBO

Alert regler - nu på BBO

emailnotifikationer
 
 

Jeg vil gerne høre kommentarer fra store og små om dette problem - så alle svar modtages med tak.

Lidt baggrund:

Vi er nogle stykker der forsøger at drive en dansk turnering på BBO. Der er først og fremmest tale om et socialt netværk til at samle danskere på BBO, så der er tale om spillere på alle niveauer - uden rækkeinddeling. Derfor også stor spredning i de bridge-juridiske kompetencer.

På BBO skal man jo selv alerte sine meldinger. Det har efter min mening en række fordele  - f.eks. at man ikke bliver vækket af makkers bank i bordet. hvis man sidder og får sig en god blunder.

På BBO - også i vores turnering - spiller man ofte med fremmede makkere. Man har så ikke noget systemkort og har som regel højst de mest basale aftaler på plads. Andre par kan derimod være meget sammenspillede og forstår hinandens meldinger i dybden.

 

Så hvis man spiller med en ny makker og åbner 1 spar og makkeren melder 2UT, så ved man ikke nødvendigvis om det er Steenberg/Bekkasin/Steen's 2UT etc. eller 10-12 hp jævn med doubleton spar - eller for den sags skyld begge minor! Men den der melder 2UT skal naturligvis alertere hvis det er ment som Steenberg, og svareren skal tilsvarende alertere sit svar, hvis det viser pointstyrke eller andet kunstigt.

Her skal man så vide at det på BBO KUN er modstanderne der ser alerten og forklaringen, mens makkeren til den der alerter ikke ser nogen alert og derfor får lov at blunde videre uden irriterende afbrydelser. 

 

 

Så vidt så godt. Men forleden havde vi som turneringsledere en problematik, som jeg gerne vil høre andres bud på. Meldeforløbet var N: 1klør - Ø: 1spar- S: 2 hjerter- V: DBL. 

Doblingen blev naturligvis ikke alerteret, for doblinger MÅ jo ikke alerteres af lovlydige DBF medlemmer ;)

Syd spurgte nu Vest hvad doblingen betød. Det er jo til gengæld modspillernes ret. Og naturligt at spørge Vest, eftersom man på BBO alerterer sine egne meldinger.

 

Spørgsmålet er nu: hvad skal Vest svare på det spørgsmål?

 

Jeg afventer med at afsløre kortfordelingen, fordi det principielt er irrelevant for spørgsmålet.

 

Svar

Svar

 
 
 

I DBf alerter vi faktisk doblinger, men det er når vi spiller med skærme. Vi alerter også cuebids og svar på RKCB. Der er ikke noget i vejen for at BBO har et reglement der siger at alertpligten svarer til det man gør bag skærme. Det synes jeg I skal overveje at indføre, men det kan være svært for spillerne at vænne sig til.

 

Nu kender jeg ikke de særlige BBO -regler for at spørge til meldingerne. Bag skærme spørger man skærmfællen og kun skærmfællen. Uden skærme spørger man makker til den der afgav melding en, og kun denne. I BBO er det muligvis bedst at reglen siger at man spørger den der afgav meldingen. Det styrer I.



Der er ingen tvivl om hvad man skal svare når man bliver spurgt. Man skal svare hvad makkeraftalen er. Hvis man slet ikke har nogen aftale (hvad der kan være helt normalt med en tilfældig makker), skal man sige det. I spillet bridge (også på BBO) har modparten krav på at kende aftalen, men ikke på at kende Vests konkrete hånd. Man kan også have en uklar aftale, fx dette: Det kan kun være straf eller styrke, men vi har ikke aftalt det mere præcist.

Svar
 

Hej Jens

Tak for svaret og gode råd. 

Skærm-metoden kan nok ikke gennemføres på BBO, da det rent teknisk kun er den der melder, der kan alertere. Til gengæld er der jo heller ikke mulighed for at kommunikere via hverken syn eller tale, kun via skrift. Her kan man enten kommunikere til hele bordet, eller til en eller begge modstandere privat.

 

Men i det særlige tilfælde med doblinger er jeg helt enig med dig i at det bør være melders makker, der forklarer doblingens betydning - så godt det lader sig gøre. 

 

 

Og så lovede jeg vist lige at afsløre dobleren Vests kortfordeling, for dem der måtte være interesserede:

Spar E 10 9

Hjerter B 9 7 4 3

Ruder E K 7 3

Klør 10

 

Så personligt har jeg ingen problemer med doblingen overhovedet, og forstår modviljen mod selv at skulle forklare hvad den betyder. Jeg er derimod ikke helt sikker på hvorfor der blev spurgt, selvom også dette naturligvis var fuldt lovligt.

Kontrakten endte i øvrigt  i 2spar X med 9 stik hos Øst.

Svar
 

Hej Søren.

Du skriver, at man enten spiller med fremmed makker eller kendt makker på BBO. Med kendt makker vil doblingen i vest være omfattet af en makkeraftale... det er en ret hyppigt forekommende situation. Så det skal bare forklares udtømmende ift den gældende makkeraftale.

Med ukendt makker skal doblingen forklares ud fra standardsystemet på BBO, som er SAYC. Det er jo, blandt mange andre fortræffeligheder, det dejlige ved BBO. Ingen aftaler .... så gælder SAYC. Der spilles neg x t.o.m. 2 spar i det system, og vest kan roligt forklare, at x viser 10+ umeldt(e) farve(r) og... hvis der spørges yderligere, ....at x’en hverken udelukker primær støtte til makker eller længde i fjendens farve. Principielt synes jeg bare man skal skrive SAYC i alertboksen på BBO, hvis man spiller med ukendt makker, for det er defineret som Common good og det sætter tempoet op. Bedste hilsener Charlotte 

Svar
 

En lille detalje: man kan altid klikke på f.eks doblingen...hvorefter dobleren får et popupvindue til at skrive forklaring i.

Mvh Lilli

Svar

Log ind for at skrive...

 
Medlemsnummer 
Efternavn