Bridgeforlaget

Debatforum

Forum » Debat » RE: Spilførers tilspil

RE: Spilførers tilspil

emailnotifikationer
 
 

Hvad er reglen for, hvornår spilfører har spillet et kort?

Eks.: Bordet spiller et stående kort, spilfører har trukket et kort til afkast. Begge modstandere har set kortet, og kortet er få centimeter fra bordet, men stadig i spilførers hånd. Herefter skifter spilfører både mening og det trukne kort ud med et andet. Hvad siger reglerne om dette?

Svar

Svar

 
 
 

Her er det relevante citat fra loven:

        Et kort, som spilfører tager fra sin hånd, anses for spillet, hvis en af disse betingelser er opfyldt:

        a.   Kortet berører eller berører næsten bordet med billedsiden opad.

        b.   Kortet holdes på en måde, der antyder, at det er spillet.

Det lyder for mig som om begge betingelser er opfyldt. Jeg er ikke i tvivl om at jeg vil dømme kortet spillet.

 

Svar
 

Hej

I en af de artikler i bridgeblade / om lovstof af J.D,har han beskrevet emnet : OVERORDNET gælder det,at et kort fra

spilførers hånd i en udspils/tilspils situation er spillet ,hvis billedsiden er vist. Anvender man denne regel er det ulig nemmere for TUL, at DØMME ved bordet og som sidegevinst undgår man enhver diskkussion om hvor kortet befandt sig.

Hvad betyder iøvrigt næsten berører bordet i mm/cm ? det står der ikke noget om?

MVH

Birgit Nellemann

 

Svar
 

Den udlægning vil jeg ikke dømme efter. Hvis spilfører f.eks. viser et kort som han holder løftet med albuen på bordet mens han ser ud til at tænke sig om, så er kortet ikke spillet uanset hvem der har set det. Han skal naturligvis instrueres om at det er en uvane som han hurtigst muligt skal lægge væk.

 

Det er rigtigt at bestemmelsen om afstanden til bordet er flydende. Der er andre bestemmelser i loven som skal fortolkes, og der er hændelser der skal vurderes. Det er noget man må lære som TL, og det er grunden til at vi i Svendborg ikke må dømme den slags uden at konferere med mindst én anden TL og helst to.

 

Svar
 

Orla bruger fed skrift for at fortælle at begge modspillere har set kortet. Det er imidlertid ikke afgørende. Det er der er afgørende, er at spilfører har taget kortet fra sin hånd (og altså ikke tabt det eller lignende), at billedsiden er opad, og at kortet næsten berører bordet, ganske som Bertel skriver.

Den regel som Birgit foreslår, er ikke den vi spiller efter, så selv om det måske er lettere for turneringslederen, er det nok alligevel bedre at bruge den regel der står i bridgelovene.

 

Hvad næsten berører betyder i centimeter, vil jeg helst ikke komme med et fast bud på, men sådan som Orla beskriver det, er de få cm der er tale om her, givetvis et tilfælde af næsten berører. Det betyder at bordet fanger i denne situation, og det er for sent for spilfører at fortryde. Spilfører skal pålægges at spille det første kort, og hvis spilfører nåede at spille et andet kort efter fortrydelsen, skal spilfører tage det andet kort tilbage på hånden.

§ 45C2 kan læses her.

Svar
 

I en artikel i Dansk Bridge i 2011 skrev jeg, at et kort med billedsiden opad var spillet, selvom spilfører tog kortet tilbage i samme bevægelse. Dette stemmer ikke helt - det er kun, hvis kortet har berørt eller næsten berørt bordet med billedsiden opad (eller er holdt stille på en måde, der antyder, at det er spillet, hvilket stort set aldrig er tilfældet i praksis).

 

En udførlig behandling af situationen kan læses på bridgeregler.dk.

Svar
 

Er et kort "spillet" fra spilfører, hvis han selv opdager kulørsvigt i 4. pos?

Hjerter er trumf. Det går: spar ud, spar, spar, trumf fra spilfører.  Han tænker et par sekunder og siger. Uha, jeg har da spar. Mig bekendt skal spillet blot fortsætte - altså trumfen er ikke spillet, men det er åbenbart ikke rigtigt længere.   

Svar
 

Som du beskriver det er kortet spillet. Ellers er der jo ingen kulørsvigt at opdage. Efter de gamle regler havde man pligt til selv at gøre opmærksom på en kulørsvigt, og når det så er spilfører, skulle den bare rettes uden anden berigtigelse. Men trumfkortet var stadig et (ulovligt) spillet kort.

 

Det nye i 2017-loven er at man ikke selv behøver gøre opmærksom på en kulørsvigt. Det er jo også den generelle regel at man ikke behøver gøre opmærksom på egne fejl. I de gamle love var kulørsvigt bare undtaget derfra. Det er det ikke længere.

 

Hvis spilfører ikke gør opmærksom på kulørsvigten, så fortsætter spillet til det er slut idet spilfører vinder det pågældende stik med trumfen, eller til de andre opdager at der var en kulørsvigt.

Hvis han gør opmærksom på den, er det svigtende kort stadig et spillet kort, men det skal så byttes ud med et lovligt kort uden anden berigtigelse.

Svar
 

Bortset fra den krølle med pligten til at gøre opmærksom på egen kulørsvigt som Bertel har redegjort for, har følgende bestemmelser været uændrede i substansen (men ikke i formuleringen) i 1975, 1987, 1997, 2007 og 2017:

  • Hvornår et kort fra spilførers hånd anses for spillet.
  • Hvornår et spillet kort bliver til en etableret kulørsvigt.
  • At et spillet kort som er en kulørsvigt, skal tages tilbage og erstattes af et lovligt hvis kulørsvigten opdages før den er etableret.

De ændringer af formuleringerne der har været, har især haft til formål at gøre det lettere at fortolke lovenes bestemmelser om hvornår et kort anses for spillet. Perfekte er formuleringerne ikke, men det er der nok ikke noget at gøre ved.

Som Bertel skrev, kan et kort først blive til en kulørsvigt når det er spillet. Men derefter går der en vis tid inden kulørsvigten er etableret.

 

Svar

Log ind for at skrive...

 
Medlemsnummer 
Efternavn