Bridgeforlaget

Debatforum

Forum » Debat » RE: Breddeklubbens udfordringer-En nytårsstatus-

RE: Breddeklubbens udfordringer-En nytårsstatus-

emailnotifikationer
 
 

31.12.17

BREDDEKLUBBERNES UDFORDRINGER en nytårsstatus.

DBf har ca.25.000 medlemmer. Under 1000 er involveret med turneringsbridge arrangeret af DBf/dets distrikter herunder større turneringer i diverse klubber, (undtaget er dog medlemmer i egne turneringer og bridgefestival). Det vil sige at bridge har meget høj prioritet i disse spilleres hverdag, så de spiller mange gange om ugen. Lad os kalde dem ”MULTISPILLERE”, hvor selvfølgelig landets egentlige elitespillere indgår.

De øvrige ca. 24.000 holder meget af bridge, men har flere andre prioriteter i deres hverdag - ikke mindst et stadig stigende antal rejser og børnebørns pasning. De spiller typisk 1-2 gange om ugen. Vi kalder dem: ”BREDDEN”. Det er breddeklubberne, der står for det meste af DBf’s kontingentindtægt!

For lidt over 1 år siden undrede 5 breddeklubber sig i Aarhus over, at de med en samlet indbetaling på 120.000 kr årligt til DBf fik meget lidt for pengene. Det blev begrundet skriftligt og fremsendt til DBf’s formand, som blev inviteret til en generalforsamling, hvor han kunne uddybe DBf’s virke og visioner. Udover gennemgang af DBf’s budget hørte vi om nøglefokusområder som NÆRHED, KOMMUNIKATION I ØJENHØJDE OG MOBILISERING. Efterfølgende foreslog han undertegnede, at vi skulle lave lidt ”græsrodsbevægelse” for at skabe en debat om DBf’s fremtid.

Det gjorde vi ved at indsende 3 enkle forslag til det årlige rep-møde 29-4-17, som dækkede vores 5 breddeklubbers behov om bedre demokrati i DBf, unødvendig betaling for noget - mange af os ikke bruger, og mere gennemskuelighed af DBf’s regnskab. Siden anmodede vi samtlige klubber om at tilkendegive med et ja, nej eller måske om de kunne bakke vores forslag op. Resultatet var særdeles overraskende, idet vi fik ca.140 svar ud af 318 mulige og med ca. 4 x gange så mange ja’er i forhold til nej’er - må man konstatere at vores forslag havde solid opbakning blandt klubberne i DBf.

Vores 3 forslag lød:
1) Ændret valgprocedure for DBf’s bestyrelsesmedlemmer. Klubbernes repræsentanter vælger på den årlige generalforsamling DBf’s bestyrelsesmedlemmer – fuldstændig som man gør f.eks. i Dansk Golf Union. 2) Gøre deltagelse i MP-ordningen frivillig, da den for mange har overlevet sig selv. Den blev gjort tvungen i 2014. (Indbringer 1,3 mil.)
3) Gøre DBf’s regnskab mere synligt – så vi bedre kan forstå, hvordan vores kontingentindbetalinger bliver brugt.

Dette tiltag gav os en voldsom, tidskrævende skriftlig debat, som vi følte var et stort forsvar mod ændringer fra DBf’s ledelse og mange medlemmer af ”MULTISPILLERNE”. Samtidig fik vi 5 en enorm opbakning for vores initiativ blandt ”BREDDEN”. Som forventet, blev vores forslag nedstemt 0-19 af repræsentantskabet (valgt af de 9 DBf distrikter) som udelukkende tilhører ”MULTISPILLERE”. Enkelte udtalte dog respekt for vores initiativ og fremlæggelse ved mødets afslutning.

Efterfølgende fortsatte vi alligevel med konstruktive indspil til direktør og formand, og i et svar fra juni blev det fastslået: ”at DBf er til for klubberne” og vi kunne tage breddeklubdebatten op på organisationsdagen i november. Det blev så aflyst med en for os meget tvivlsom begrundelse - for få tilmeldinger. Derpå forsøgte vi med 3 ugers varsel at fremsende et forslag til Midtvejsmødet 12.11, som ikke blev færdigbehandlet på midtvejsmødet året før: ”Differentieret medlemskontingent”. Begrundelsen for vores forslag var, at breddeklubberne bedre kunne tage konkurrencen op mod den uorganiserede bridge, da mange DBf- klubber mister medlemmer. Vores forslag blev ikke behandlet!

page1image27512 page1image27672

1

Vi breddeklubber er stærkt udfordret med masser af tidskrævende opgaver, manglende frivillige i klubberne og manglende nye medlemmer. Mange formænd har siddet i rigtig mange år, de er 65+ i gennemsnit, og når de stopper: Kan klubben så fortsætte?

Samtidig kan vi konstatere, at i årets løb må megen viden i DBf være forsvundet, da det kun er IT- konsulenterne, der ikke er blevet udskiftet. Når vi har behov for hjælp (udover IT) ringer vi til hinanden – ikke til DBf. I DBf har man et breddeudvalg med et HB-medlem og 2 levebrødsbridgespillere ud af 5, så hvor meget ved de om rådgivningsbehov for at drive en frivillig breddeklub. Hvad er egentlig formålet med udvalget med kun et møde siden maj? – vi hører absolut ingenting. Desværre måtte vi også konstatere ved et møde i november med DBf’s direktør, der har været i gang i et år, at hun aldrig har været frivillig leder i en forening, og stadig ikke har indsigt i hvad der foregår i det daglige i breddeklubberne.

OPFORDRING: Vi har hele tiden arbejdet for et bedre DBF – sobert og faktuelt. Det etablerede DBf ledelsessystem: Hovedbestyrelse /repræsentantskab/distrikter samt en del ”MULTISPILLERE” har slet ikke taget vores mange klare udmeldinger om breddeklubbernes behov, SERIØST.
Vi føler - ligeud - at sigtet med vores ”græsrodsbevægelse” bevidst er blevet overhørt hele året.

Det er ikke sundt for en virksomhed at ledelsen overser, hvad medarbejdernes behov og ønsker er.

Vi aarhusianske breddeklubber foreslår derfor atter en gang på falderebet, at man moderniserer DBf’s vedtægter/ herunder nedlægger distrikterne i deres nuværende form, indføre differentieret medlemskontingent, får åbne regnskaber m.v. Det bestyrelsesformanden sagde til os om nærhed, kommunikation i øjenhøjde, mobilisering, at DBf er til for klubberne - har vi desværre ikke oplevet i 2017. Må vi foreslå en skriftlig anonym klubbehovsundersøgelse som en god start på 2018?

Med håbet om et forbedret DBf, ønskes alle DBf-medlemmer ET GODT NYTÅR fra den nu nedlagte græsrodsbevægelse: ”I TAKT MED TIDEN”.

Formændene for Vejlby-Risskov; Næshøj, Aarhus Aadal og Galten bridgeklubber.

page2image17208 page2image17368 page2image17536

Svar

Svar

 
 
 

Hej Bio / Niels

Jeg er ikke på nogen måde ude på at starte en krig mod dig. Du virker (som jeg har oplevet det under dine turneringsledelser) som en person der virkeligt er værd at samle på i dansk bridge,

 

Så for at udrede de misforståelser der uundgåeligt sker på en skreven debat, så handlede det mest om, at dette start-indlæg netop handlede om at diskutere "almindelige" spillere i dansk bridge. Folk som f.eks. kan lave fejl - så som ikke at kunne tilkendegive sig korrekt med navn og medlemsnummer i Debatten. Og at mere erfarne bridge-folk måske kunne lade tvivlen komme disse folk  til gode og lytte til hvad de siger, komme til kernen af sagen og prøve at forstå deres argumenter, selv om de umiddelbart (ud fra jeres eget udgangspunkt) synes tåbelige. Fremfor KUN at fare i flæsket på dem for tekniske fejl.

 

Så kunne vi måske springe en masse uvedkommende og splid-skabende diskussioner over og komme til sagen. Det var min simple pointe, ikke andet.

 

Og jeg ville mægtigt gerne høre din, Bertel's og Frederik's mening om sagen, der må være noget at hente der. Det var den anden pointe.

 

PS: endnu en stjerne til Jeppe for af egen vilje at afklare spørgsmålet om det "anonyme indlæg". Vi har fået en virkelig værdifuld medarbejder i DBF.

Svar
 

......og så ser man her, små 14 dage senere, at ingen har lyst til at værdige indlægget med et egentligt svar.

Ak ja....den slags har det nok også bedst under gulvtæppet.

Svar
 

Hej Søren.

For mig (og flere andre jeg direkte har fået tilbagemelding fra) er vi ved at være træt af denne polemik fra de fem Østjyske klubber. Vi diskuterede den rigtig meget både via mails og via et klubforum for et år siden, og ligeledes brugte vi en meget stor del af et repræsentantskabsmøde på emnet, og alt blev stemt ned med 19-0. Så mange os har egentlig ikke lyst til at ´deltage i debatten igen. Jeg har ivertfald ikke.

Svar
 

Hej Poul Bo

 

Tak for dit svar. Kan godt sætte mig ind i din holdning. Debatten omhandler bredden, men den er jo ikke nået ud til bredden, bare fordi den er foregået i en bestyrelse/et repræsentantskab,  via mails eller i et for mig og andre ubekendt "klubforum", som du omtaler. Det var derfor måske vigtigt at bredden fik del i de sikkert udmærkede og saglige modargumenter, som der må have været.

 

Jeg ved ikke om denne Debat-side på DBF's hjemmeside er den allerbedste måde at nå ud til bredden på, men det er, så vidt jeg kan se, den bedste måde der eksisterer p.t. Bladets redaktør finder det næppe heller relevant for læserne, og hvad er der så tilbage?. Jeg tror heller ikke de sociale medier slår rigtigt an blandt DBF's kernemedlemmer. Men man kan da prøve at starte med en tweet som forsøg.

 

Jeg skal på ingen måde gøre mig til talsmand for "bredden". Jeg taler kun for mig selv - naturligvis inspireret af hvad jeg ser og hører fra MIT ståsted. Jeg regner heller ikke med at mine indlæg bliver taget for mere. Ejheller skal jeg advokere for de 5 Østjyske klubbers forslag. Men jeg ville da synes det var enormt interessant at høre de gode argumenter, som gør at forslagene er så eftertrykkeligt stemt ned, fremfor at forslagene skal blive liggende under et stadigt mere ildelugtende gulvtæppe. Det bliver de jo ikke mindre virkelige af. Heller ikke den frustration de udspringer af.

 

Hvis sagen er så klar, så fortjener den da at se dagens lys.

 

Summasummarum - hvor er DBF om 5 år? 10 år? 25 år?

DET er spørgsmålet. Og det spørgsmål fortjener mange gode svar, som alle bridgespillere bør kunne læse og kommentere konstruktivt. Og så til gengæld holde øvrige kommentarer indenbords. Det sidste skal hvert fald være MIT personlige nytårsforsæt.

Svar
 

Kære Søren

Jeg har også et personligt nytårsønske til mig selv, og dét er, at jeg ikke skal give mig selv lov til at skrive her på www.bridge.dk hver gang jeg ser noget, der er "træls". Da det ikke er 1.januar endnu, så skriver jeg dog alligevel.

Jeg opfatter dit indlæg her som et oprigtigt ønske om at blive oplyst - og dét vil jeg på ingen måder stille mig i vejen for. Jeg tror det kunne være meget fint med nogle fakta. Jeg kender ikke fakta bag ved den overbevisende afvisning af de forslag, der blev fremført af de fem østjyske klubber. Når det bliver nedstemt med stemmerne 19-0, så må der være tale om ret overbevisende modargumenter. 

Jeg vil dog fremadrettet håbe på, at du ville undlade at give mig muligheden for at skulle "motivtolke" på, hvad der egentligt er dit reelle ønske Søren.

Du skriver: "Men jeg ville da synes det var enormt interessant at høre de gode argumenter, som gør at forslagene er så eftertrykkeligt stemt ned, fremfor at forslagene skal blive liggende under et stadigt mere ildelugtende gulvtæppe". 

Jeg er helt med på den første del - men please - hvorfor skal der lige indskydes en bemærkning om "... et stadigt mere ildelugtende gulvtæppe"? Hvad skal det bidrage til, Søren?

Please, lad os fokusere på vores fælles ønske om at gøre vores forbund bedre, og så fastholde dét fokus :) 

GOD JUL !

mvh
Jan Nielsen

Svar
 

Alle medlemmer har adgang til at læse referater under medlemsinfo og her er der bl. a. et referat fra repræsentantskabsmødet i april, hvor 3 forslag fra "de fem østjyske klubber" blev behandlet. Jeg har lige nu læst dem og kan s det ene forslag kun blev stemt med 18-0. Hvis ikke klubformændene og dermed distrikterne og dermed repræsentanterne på repmødet repræsenterer "hele Dbf" og dermed også bredden så synes jeg da bestemt medlemmerne skal starte med at vælge nye bestyrelser ude i klubberne.

Svar
 

Hej Jan

 

Du har helt ret i at man skal vare sine ord, inden man skriver dem. Lad dette være et nytårsforsæt for alle.

Når jeg bruger udtrykket "ildelugtende gulvtæppe", så vil det naturligvis blive fortolket som om jeg kaster sten mod en bestemt gruppe i DBF. Min fejl.

 

At jeg bruger udtrykket handler mere om den konflikt der tilsyneladende er ved at opstå i DBF - hvis man skal bruge Debatten her som udgangspunkt hvert fald. En konflikt mellem bredde og elite(/øvrigt forbund), og en konflikt mellem tilhængere af gammel og ny ledelse.

 

Jeg har - her ved nytårsreflektionstid - desværre selv som debattør været med til at bringe skyts til disse konflikter. Ledelses-konflikten melder jeg pas til. Jeg er ikke hverken involveret eller personligt indsigtsfuld nok. Men det ærgrer mig i den grad for vores forbund, at det kom så vidt i år. 

 

Elite/Bredde konflikten er jeg mere involveret i, men jeg forstår til gengæld ikke hvor den kommer fra. At bredden har nogle ønsker til forbedringer betyder ikke at man er imod eliten. Slet ikke, og det er unødvendigt at man skal skydes den slags i skoene, som det er sket mange gange i årets Debat. Overlagt eller ej.

 

En af de væsentligste grunde til denne unødvendige konflikt, er måske netop at mange forslag fra bredden bliver enten ignoreret, misfortolket  eller nedstemt uden dybere begrundelse (med mindre man er så meget gammel i gårde og inde i spillet, at man kan finde referater m.v. på hjemmesiden. Men tak for tippet, Poul Bo ;)

 

Jeg tror bestemt ikke det er fordi de ansvarlige er hverken dumme i hovedet, snobbede eller ligeglade. Som du selv er inde på, Jan, så er det nok kommunikationen der er problemet. Både den ene og den anden vej.

 

Hvis man har ønsker til forbedringer, så behøver de ikke udformes som harmfulde klager indeholdt diverse (af og til personlige) beskyldninger til højre og venstre. Forslagene behøver heller ikke vedtages. Men de skal tages seriøst, og afsenderne skal føle at de bliver taget seriøst. Allerbedst med saglige modargumenter, rummet en skvis forståelse. Også gerne med en forståelse for at ikke alle har samme udgangspunkt eller indsigt i de dybereliggende problemstillinger. Og gerne med en dør åben til videre debat, såfremt modparten også skulle have flere argumenter.

Så tror jeg mange konflikter kunne undgås. Det skal så vidt muligt undgås at der bliver tale om "dem" og "os", men så vidt muligt tale om "os".

 

Jeg er heller ikke nødvendigvis enig i forslagene fra "de 5", men der er jo tale om nogle problemer som bør tages seriøst på den ene eller anden måde. De kommer jo ikke af lommeuld. Det formoder jeg hvert fald ikke. Jeg vil derfor igen rose eks. Johan Hammelev for en konstruktiv tilgang, som netop ikke bare fejer noget ind under gulvtæppet. Her er et oprigtigt forsøg på dialog.

 

Jeg vil prøve i 2018 først og fremmest at huske at rose dem der gør en stor og frivillig indsats for bridge. Den ros gælder i øvrigt også dig, Jan.

 

Med håbet om et godt nytår til dig, og til DBF.

 

 

Svar
 

Hurra, Hurra - hvis mit indlæg kunne blive det sidste i denne tråd - - og med et stort nytårsønske til "De 5 fra Århus" og alle der sender rundmails: Send dog Bcc i stedet for cc. 

Også med håbet om, når man pænt skriver tilbage til afsender, at man ikke ønsker flere mails fra vedkommende, at dette lille ønske så bliver efterkommet.

Godt Nytår fra en frivillig i DBf i snart 50 år.

Eivind Sveinbjørnsson 11459

Svar
 

Hvis et så dybfølt forslag fra 5 Østjyske klubbber - urimeligt eller ej - KUN skal mødes med latterliggørelse og foragt og komplet mangel på forståelse og indlevelsesevne - så ønsker jeg også igen et godt nytår til hele DBF. Det får man sandeligt brug for.

Hilsen fra en der har været frivillig for Dansk Bridge i almindelighed i over 20 år. Som om det argument alene skulle berettige min mening til at være bedre end andres. Vi er forhåbentligt alle i DBF bridgespillere for Vorherre - eller hvordan er det nu det egentligt det er?

Svar
1 2
 

Log ind for at skrive...

 
Medlemsnummer 
Efternavn