Ændre tekststørrelse :
Forminsk tekst Normal tekst Forstør tekst

Fakta om bridge

 

Kortspillet er mindst 3000 år gammelt; kontraktbridgen er fra 1925. Spillet blev opfundet af amerikaneren Vanderbilt på et krydstogt. Bridge er siden blevet kaldt det mest geniale spil, menneskehjernen har udtænkt. Den enorme popularitet kan til dels tilskrives det brede spektrum af menneskelige egenskaber, spillet udfordrer: Fantasi, logisk sans, etik, psykologi, samarbejdsevne, selvdisciplin osv. Men også spillets astronomiske muligheder er fascinerende: Kortene kan fordeles på 1 milliard x 1 milliard x 20 milliarder måder til de fire spillere! Ingen bliver nogensinde udlært...

 

En AIM-undersøgelse påpeger, at vi har over 200.000 bridgespillere i Danmark! Men alligevel ønsker ikke mindre end 600.000 at stifte bekendtskab med denne tankesport. Derfor er der da også over 300 registrerede bridgelærere landet over.

 

Internationale relationer og anerkendelse

Organiseret turneringsbridge dyrkes i dag af mere end 692.000 mennesker i 125 lande samlet under World Bridge Federation (WBF). I 1999 anerkendtes bridge som sport af den internationale olympiske komite (IOC), hvilket bl.a. har medført, at adskillige landes bridgeforbund er optaget som medlemmer af deres nationale olympiske komiteer.

Danmarks Bridgeforbund (DBf) er medlem af Nordisk Bridge Union (NBU), European Bridge League (EBL) og World Bridge Federation (WBF). DBf er repræsenteret i ledelsen i disse forbund. Danmark er femte største bridgeforbund blandt de 47 europæiske lande med i alt 375.000 medlemmer i det Europæiske Bridgeforbund.

 

Forbundets opbygning

Forbundet (DBf) blev stiftet 12. juni 1939 som en sammenslutning af Dansk Bridge Union og Dansk Bridge Liga, som begge blev stiftet i 1933. Navnet var Dansk Bridge Forbund, og ledelsen bestod af to personer fra Ligaen og to personer fra Unionen. I 1957 skiftede forbundet navn til det nuværende, Danmarks Bridgeforbund, og samtidig fik forbundet sin første, landsdækkende bestyrelse. DBf tæller i dag 315 klubber fordelt på 11 distrikter. Klubberne har ca. 26.000 medlemmer, hvoraf nogle er medlem af flere klubber.  Øverste myndighed er repræsentantskabet på 19 medlemmer fordelt blandt distrikterne på baggrund af medlemstal. En hovedbestyrelse på 6-8 medlemmer varetager forbundets interesse i det daglige sammen med et sekretariat med otte ansatte. DBf udgiver det internationalt højt ansete blad Dansk Bridge ti gange årligt.

Bridgeforbundets økonomiske grundlag hviler i høj grad på medlemskontingent, mesterpointafgift og forbundets forlagsvirksomhed, som sælger både i ind- og udland.

Danmarks Bridgeforbund afvikler hvert år mesterskaber med slutspil i hold (3 divisioner), damehold (2 divisioner), mixed hold, juniorhold, åben par, damepar, mixed par, seniorpar og juniorpar. De fire ”store” parfinaler afvikles i forbindelse med forbundets bridgefestival hvert år i juli.

Hans Kongelige Højhed Prins Henrik var protektor for Danmarks Bridgeforbund fra 1997 og frem til sin død i 2018.

 

Nationalt samarbejde

Danmarks Tankesportsforbund er en sammenslutning af forbund for pt. 7 tankesportsgrene med bridge som den altdominerende. Via Danmarks Idrætsforbund modtager tankesportsforbundet ca. 850.000 kr. årligt fra staten, som fordeles blandt medlemsorganisationerne efter medlemstal. Heraf tildeles DBf ca. 600.000 kr.

 

Personligheder

Rigmor Fraenckel (1909-1983). Danmarks ukronede bridgedronning og på top 10-listen over verdens bedste kvindelige bridgespillere gennem tiderne. Var kaptajn på det damehold, der vandt fem guldmedaljer og en sølvmedalje ved EM.

Axel Voigt (1908-1997). Universitetslektor i kemi med en lang række danmarksmesterskaber og internationale topresultater. Udgav to bøger om meldesystemer og gav bridgeundervisning på TV 1964-65. Var aktiv spiller til få måneder før sin død og blev klubmester i Århus BK i 1994 som 86-årig nøjagtig 50 år efter, han selv var med til at stifte klubben.

Familien Schaltz. Vel nok verdens stærkeste bridgefamilie set over tre generationer. Jørgen-Elith Schaltz (1914-2003), tennistræner og bridgelærer var i toppen af dansk bridge, ind til JES og fru Lizzie helligede sig undervisningen gennem Schaltz-klubberne. Kort før sin død i 2003 vandt JES klubmesterskabet i tre forskellige klubber som 89-årig. Lizzie Schaltz (-2013) vandt EM guld for hold i 1955. Sammen vandt parret adskillige danske mesterskaber. Sønnen, Peter Schaltz, satte i 2006 en bemærkelsesværdig rekord på tværs af alle sportsgrene. I forbindelse med EM for hold spillede han sin landskamp nr. 500. Svigerdatteren Dorthe, vandt OL guld i 1988 for damehold og har spillet over 300 landskampe. Dertil som sin mand mange danske mesterskaber, i 2005 og 2006 DM i mixed par sammen med forbundets formand, Knud-Aage Boesgaard (fætter til Peter Schaltz og også en af landets topspillere). Martin og Anne-Mette, børn af Dorthe og Peter, har også gjort sig bemærket i toppen af bridgen. Først og fremmest Martin, der som 18-årig var med til vinde OL-guld for juniorer og som 22-årig fik debut på seniorlandsholdet.

Steen Møller, advokat (1939-2014). En af Danmarks største bridgebegavelser nogensinde. Har vundet 33 danske mesterskaber og videreudviklet mange konventioner og systemideer. Og skrevet flere bridgebøger. Nåede i 2006 at blive den første dansker, der kan kalde sig 3* Stormester.

Jens Auken (1949-2014). En af de internationalt bedst kendte bridgespillere. Spillede ca. 400 landskampe, vandt guld ved EM for mixed hold, bronze i DM for par to gange, sølv ved EM for hold og to gange bronze ved OL for hold. I 2002 guld ved EM for veteranhold. Organisatorisk var Jens Auken medlem af Executive Committee i EBL og Executive Council i WBF. Nåede i sin ungdom at komme på landsholdet i basketball.

 

Citater om bridge

  • ”Bridge er sammen med musik det eneste universelle sprog.” Li Lanqing, kinesisk vice-premierminister.
  • ”Bridge er en sport, og som sådan hører den hjemme her ligesom andre sportsgrene.” Juan Antonio Samaranch, tidl. Præsident for den internationale olympiske komite, IOC.
  • ”Bridgespillet styrker den enkeltes immunforsvar, forbedrer hukommelsen, de analytiske evner og initiativrigdommen.”Marian Cleeves Diamond, biolog ved Berkeley University, USA, om resultatet af en omfattende neurologisk undersøgelse.
  • ”Bridge formindsker risikoen for Alzheimer og andre former for demens.” Joe Verghese, neurolog ved Albert Einstein College of Medicine, USA, om resultatet af omfattende studier blandt ældre.

 

Hvorfor bridge?

  • Bridge omfatter alle elementer, som karakteriserer sport: Fair-play, disciplin, regler, etik, træning, konkurrence og præstationsevne.
  • Bridge er defineret som tankesport, men bridge er ikke kun for hjernen. Bridge kræver stor koncentration, kampånd, hurtige reflekser og udholdenhed – kvaliteter som kun opnås gennem fysisk og psykisk træning.
  • Bridge er en sport, en hobby og en kultur.
  • Bridge udvikler venskaber og solidaritet.
  • Bridge for fred er mottoet for bridgespillere over hele verden.
  • Bridge bygger bro mellem generationer og er en sport for hele livet.