Ændre tekststørrelse :
Forminsk tekst Normal tekst Forstør tekst

Om bridge

 

Bridge er et kortspil. Det blev opfundet i 1920’ernes USA og er i dag et af de mest populære kortspil i verden.

Bridge spilles af over 10 millioner mennesker verden over – og er således mere udbredt end noget andet kortspil. Spillet anses af mange for at være kortspillet over dem alle. Om end du spiller for sjov, blandt venner eller tilgår spillet på mere seriøs vis - på klubplan med turneringer, vil du altid være fascineret, udfordret og stærkt underholdt, når du spiller bridge.

 

Hvad er bridge

Bridge spilles af fire spillere, fordelt på to par. Der spilles med 52 kort, 13 kort til hver. 

Bridge består af to dele - meldinger og spil. Bridge er et makkerspil - det vil sige at man via meldingerne skal kunne finde frem til, sammen med makker, hvor mange stik man kan tage tilsammen. 

I meldeprocessen meldes der efter tur. Den, der slutter af med den højeste melding, vinder kontrakten. Hvordan meldeforløbet bliver afgjort, kommer til at danne grundlag for spillets anden del.

Hvis du har vundet kontrakten i meldeforløbet går spillets anden del ud på, at du sammen med din makker tager det antal stik hjem, som I har meldt. Hvis du derimod ikke vandt kontrakten i meldeforløbet, går spillets anden del ud på at du sammen med din makker forsøger at få din modstander til at mislykkes med at få deres kontrakt hjem.

Der er flere varianter af spillet; du kan opnå bonuspoint, hvis du melder noget særligt højt. Der findes meldinger, der giver flere point, men hvor du også risikerer højere straf, hvis I ikke får jeres meldte stik hjem. Modstanderen har desuden mulighed for at fordoble jeres kontrakt og få dobbelt point, hvis det lykkes for dem at få stikkene hjem og ikke jer.

 

Intet held i bridge

Mange er af den opfattelse, at det i bridge, som i mange andre kortspil, handler om at få gode kort. Dette er langt fra korrekt - især ikke hvis man spiller turneringsbridge.

De fire spillere er placeret efter vores verdenshjørner Nord & Syd og Øst & Vest. Nord & Syd spiller sammen mod Øst & Vest. På bridgebordet anvendes en lille mappe hvorfra spillerne trækker deres kort. Når spillet er slut lægges kortene tilbage i mappen og sendes videre til det næste bord. Således spiller alle i turneringen nøjagtigt de samme spil. Derved elimineres heldfaktoren ved at få gode eller dårlige kort.

Der spilles normalt mellem 24 og 28 spil i en turnering. Resultaterne fra hvert spil lægges sammen og overføres til et slutresultat for hele turneringen. Det tager et sted mellem tre og fire timer at spille så mange spil.

Resultatet af de forskellige spil ved de forskellige borde sammenlignes. Det er den sammenligning, der ligger til grund for hvem, der vinder turneringen. Det betyder, at Nord-Syd i virkeligheden konkurrerer med alle andre Nord-Syd par og ikke som man skulle tro Øst-Vest som rent faktisk er modstanderen.

Da alle har nøjagtig samme kort, spiller det altså ingen rolle, hvilke kort man har. Alle har samme forudsætninger. Så i stedet for held, er det dine kortevner og samspillet med din makker, der er afgørende for dit endelige resultat og placering i en turnering.

 

Vidoer om bridge

Dansk Skolebridge har lavet i alt 24 korte videoer, som fortæller om diverse elementer i bridge. Du kan se den første video nedenfor. 

 

Hvis du er interesseret i flere videoer, så hop endelig til Dansk Skolebridges YouTube kanal her.

 

Interesseret i bridge?

Du kan finde meget mere information om bridge her

Her kan du også se hvor du kan begynde til bridge, se 24 korte videoer hvor du kan blive klogere på nogle af grundprincipperne i bridge, downloade "Bidt af Bridge - En lærebog for store og små begyndere" og meget mere. 

Rigtig god fornøjelse!