DM for åbent par 2023
Program med tidsplan kan ses her
Kvalifikationstal opnået i 2023 fremgår af denne liste
Propositioner for den nye turnering er her
Læs mere om op- og nedrykning her
Velkommen til det nye danmarksmesterskab
Superliga, 1. division og 2. division. Sådan bliver den nye model for DM for åbent par, som får premiere d. 16. - 17. september i år. Med det nye format vil der være noget at kæmpe om på alle niveauer. DM bliver afgjort i en duel mellem de bedste spillere, og i de øvrige rækker kan alle spille med om divisionstitler og muligheden for at rykke op.
Nedenfor vil vi forsøge at give dig svar på de spørgsmål, du måtte have om den nye turnering. Da turneringen har premiere i år, vil 2023 på nogle punkter adskille sig fra de følgende år. Årsagen er, at der ikke er nogen tidligere divisionsturnering at tage udgangspunkt i. Men dette vil vi også forsøge at belyse.
Det nye format skal ...
... styrke respekten og interessen for DM for åbent par.
... give alle spillere glæde ved at møde modstandere på deres eget niveau.
... finde en danmarksmester i en konkurrence, hvor de stærkeste spiller mod hinanden.
... give flere mulighed for at deltage via en placering uden for sommerferien.
Hvordan kommer jeg med til DM for åbent par i 2023?
Superligaen/1. division
For at tilmelde dig Superligaen/1.division kræver det, at du og din makker har et gennemsnitshandicap på 12 eller lavere. Det vil sige, at to spillere med eksempelvis handicap 8 og 14 (gennemsnit 11) godt kan deltage sammen. Handicap pr. 1. marts 2023 er gældende for årets turnering.
I tilmelder jer Superligaen/1. division samlet. Efter udløbet af tilmeldingsfristen bliver parrene fordelt på de to rækker efter handicap, således at de par med lavest gennemsnitshandicap kommer i Superligaen, resten i 1. division. Som udgangspunkt vil Superligaen bestå af 40 par, men det kan justeres efter antallet af tilmeldte par. Alle par, der tilmelder sig Superligaen/1. division, er garanteret deltagelse i mindst 1. division (naturligvis forudsat at de har gennemsnitshandicap på højst 12).
2. division
For at tilmelde dig 2. division kræver det, at mindst en af spillerne i parret har deltaget i et distriktsmesterskab for åbent par (eller været tilmeldt, hvis mesterskabet bliver aflyst). Der kan være tale om et åbent par mesterskab i et hvilket som helst distrikt, ikke nødvendigvis spillernes hjemdistrikt. Hvilken placering, du har opnået i distriktsmesterskabet, har ingen betydning.
Hvor bliver DM for åbent par spillet?
Superligaen bliver i 2023 spillet i Blaksets Bridgecenter (København) og 1. division i Vejle BridgeCenter.
2. division spilles i tre heats, som finder sted i Viborg, Vejle og Blakset. Vi tager dog forbehold for ændringer i tilfælde af, at antallet af tilmeldinger er væsentlig anderledes end forventet.
Spillestederne skifter fra år til år.
Hvor meget koster det?
Prisen for at spille med er 700 kroner pr. par i alle tre rækker.
Bemærk ved tilmelding til 2. division, at nogle distrikter betaler hele indskuddet eller en del af det for de bedst placerede par i distriktsmesterskaberne. Forhør dig om betingelserne i dit distrikt.
Hvordan tilmelder jeg mig?
Det er ikke længere muligt at tilmelde sig til DM for åbent par 2023.
Hvem er tilmeldt?
Hvor mange par er der i rækkerne?
I 2. division er der ikke nogen øvre grænse.
I 2023 vil der som udgangspunkt være 40 par i Superligaen og resten vil komme i 1. division. Tallene kan justeres efter antallet af tilmeldte par.
Fra 2024 vil Superligaen som udgangspunkt få deltagelse af 24 par og 1. division af 40 par.
Hvordan foregår op- og nedrykning?
På bedste fodboldmanér bliver der op- og nedrykning mellem rækkerne. I Superligaen er nummer 1-18 garanteret forbliven i rækken. I 1. division er nummer 1-6 garanteret oprykning til Superligaen, og nummer 7-30 er garanteret forbliven i rækken. 10 hold fra 2. division er garanteret oprykning til 1. division. Der kan dog blive tale om flere oprykningspladser fra 1. og 2. division, hvis par for eksempel går i opløsning.
OBS: Reglerne gælder fra 2024. I 2023 bestemmes antallet af op- og nedrykkere fra Superligaen og 1. division, når antallet af tilmeldinger kendes.
Hvad med nydannede par?
Hver spiller får et såkaldt kvalifikationstal baseret på placeringen i seneste DM for åbent par (startende fra 2023). Hvis to spillere danner et nyt par, lægges de to spilleres kvalifikationstal sammen, og tallet afgør, hvilken division parret har ret til at spille i. Spillere, som ikke før har deltaget i DM for åbent par, har kvalifikationstal 0. Hvis en spiller ikke deltager i DM for åbent par i to år eller mere, reduceres kvalifikationstallet gradvis.
Må der bruges substitutter?
Substitutter kan anvendes. Dog kan et par blive rykket til en anden division, hvis de meddeler en ny opstilling inden turneringsstart. Der kan også være begrænsninger i anvendelsen af substitutter i forhold til, at substitutter skal have tilsvarende spillestyrke som den oprindelige spiller, samt (for 2. division), at de skal have deltaget i et distriktsmesterskab.
Er nogen par forhåndskvalificerede?
Spillere, som har repræsenteret Danmark ved VM eller EM i åben række inden for de seneste to år, har ret til at spille i Superligaen – forudsat at mindst en spiller ikke har noget kvalifikationstal. Desuden vil spillere fra den åbne 1. division have adgang til at spille i Superligaen eller 1. division baseret på placering.
Endvidere er de regerende danmarksmestre automatisk kvalificeret til Superligaen.
Vi håber, at mange har lyst til at være med i det nye DM for åbent par!