Pas på falske mails og digital svindel
Vi har desværre lige oplevet et nyt eksempel på en klub, som er blevet narret til at overføre penge til en svindler. I dette tilfælde var det kassereren, der modtog en mail, som så ud til at være fra formanden, men viste sig at være en falsk mail.
Ofte kan bankerne ikke stoppe transaktionen, og pengene vil derfor være tabt.
Vi vil derfor gerne minde alle om altid at være ekstra forsigtige. Derfor gentager vi nedenstående, opdaterede advarsel:
De såkaldte ”fake-mails” er desværre ikke noget, vi kommer udenom. De rammer foreninger som vores, virksomheder, kommuner, enkelte borgere mv.
Dette er en reminder til alle om at være opmærksom på de falske mails.
En af de meget brugte falske mails er den såkaldte ”CEO-fraud/direktørsvindel”, hvor det ser ud, som om formand/kasserer beder om at få overført penge, gavekort eller lignende.
Der findes også de såkaldte "phishing-mails", som foregår enten via e-mail eller sms. Målet er at stjæle penge fra dig, fx ved at få adgang til din netbank eller få fat i dine personlige oplysninger som cpr-nummer, passwords mv.
Mailene ligner til forveksling rigtige mails, og de bliver bedre og mere troværdige, desværre. Derfor opfordrer vi til, at alle medlemmer, klubber og distrikter er ekstra opmærksomme, og at I får dobbelttjekket/berigtiget sådanne mails, inden I foretager jer noget.
Her er nogle generelle råd til at undgå at blive snydt af falske mails/sms’er:
- Send aldrig vigtige, personlige oplysninger direkte i en mail. Det gælder især login- og bankinformationer. Legitime firmaer vil aldrig spørge om dette over mail.
- Lad være med at reagere på mails, som du ikke plejer at få - selv om det lader til at være en pålidelig afsender.
- Modtager du en mail, som ligner spam, skal du ikke klikke ‘afmeld nyhedsbrev’. Denne handling er det samme som at svare på en spam-mail.
- Indtast aldrig oplysninger i forbindelse med links, der fører dig direkte til en loginside. Åbn i stedet en internetside og søg den officielle hjemmeside frem fx skat.dk, MitID.dk, borger.dk mv.
- Har du åbnet en mail, som ser mistænkelig ud, så klik aldrig på links eller vedhæftede dokumenter i mailen.
- Stol ikke på visningen af en afsender på mail eller SMS. Svindlere kan ændre visningen af det telefonnummer eller den adresse, de skriver fra, så det er identisk med fx formandens eller SKAT. Kontakt derfor den pågældende person/myndighed, fx dobbelttjek om formanden afsendt en mail, hvor du bliver bedt om at overføre penge, købe et gavekort eller lignende, og afvent til du får kontakt med vedkommende.
Download også Digitaliseringsstyrelsens folder om at undgå digital svindel her.
Spørgsmål kan rettes til udviklings- og klubkonsulent Louise Pedersen på 9363 8117 eller på lfp@bridge.dk.