Regler for op- og nedrykning

 

Åbent par i denne sæson afholdes i weekenden den 21.-22. september 2024. Propositionerne for turneringen kan læses her.

Reglerne for op- og nedrykning kan være vanskelige at gennemskue, så her er en forklaring:

Der er ikke på forhånd fastsat et bestemt antal op- og nedrykkere fra rækkerne, som det kendes fra mange sportsgrene. Baggrunden er, at tilmelding til divisionssystemet foregår fra år til år, og at et par ikke har nogen forpligtelse til at spille året efter. Ligeledes skal reglerne tage højde for par, der splitter op.

Derfor foregår op- og nedrykning efter et system med kvalifikationstal. Hver spiller får tildelt et kvalifikationstal på baggrund af placeringen i årets turnering. Rækkerne til næste års turnering dannes så med udgangspunkt i disse kvalifikationstal. Når tilmeldingerne er kendt, kommer parrene med de højeste kvalifikationstal i Superligaen, de næste i 1. division og de resterende i 2. division.

Kvalifikationstal for det netop afviklede DM er tildelt. Du kan se kvalifikationstallene her. Fra 2024 og frem vil Superligaen bestå af mindst 24 par og 1. division af mindst 40 par. Systemet er indrettet således, at de 18 bedste par i Superligaen og de seks bedste par i 1. division er sikre på at kunne spille i Superligaen året efter, hvis de fortsætter i uændret opstilling. I oversigten over kvalifikationstal er spillere ned til nummer 48 derfor garanteret at spille i Superligaen i 2024, hvis de stiller op med samme makker som i år. Spillere fra nummer 49 til 128 er garanteret at spille i 1. division i 2024, hvis de stiller op med samme makker.

Hvad angår nydannede par, beregnes kvalifikationstallet naturligvis som summen af de to spilleres tal. Spillere, der ikke har deltaget i det nye DM-format før, får kvalifikationstal nul.

Nye par, der ikke har spillet med før, begynder som udgangspunkt i 2. division, hvor der er fri tilmelding (når blot mindst den ene spiller har deltaget i et distriktsmesterskab for åbent par). Elitepar har dog mulighed for at komme direkte ind i Superligaen eller 1. division efter visse regler. Læs mere her. Hvis der kommer elitepar direkte ind i Superligaen eller 1. division efter disse regler, udvides rækkerne eventuelt.

OBS
De almindelige regler for tildeling af kvalifikationstal kan ses i linket ovenfor. Hvad angår DM for åbent par 2023 var satserne imidlertid lidt anderledes, da rækkestørrelsen var usædvanlig.

Spørgsmål om det nye DM for åbent par kan rettes til sekretariatet: dbf@bridge.dk.