Bridgeforlaget

Debatforum

Forum » Debat » RE: Et spillet kort, §45

RE: Et spillet kort, §45

emailnotifikationer
 
 

Ånden i §45 synes at være at et kort er spillet når makker kan se billedsiden. Det er også i overensstemmelse med at et fejlagtigt fordækt udspil må tages tilbage uden yderligere berigtigelse.

Men en (mere erfaren) TL mente at vide, at et kort, der havde "forladt" den hånd, der holdt de øvrige kort, må anses for spillet jvf. §45.C.2.b.

Men hvad er kutyme i turneringssammenhæng (uden skærme) ?

Med venlig hilsen
Niels Johansen 

Svar

Svar

 
 
 
At dømme efter §45C1, hvilket vil sige, at kortet er spillet, når makker har haft en chance for at se det.  Det kan ske, at makker får ubeføjede oplysninger, men så må spilfører klage, hvis makker har misbrugt oplysningerne og spilfører føler sig skadet.

Bemærk at et åbningsudspil kun må tages tilbage, hvis TL giver lov til det.  Lad os f.eks. sige at MTV vælger åbningsudspillet og holder kortet fordækt, og MTH derefter spørger til meldingerne.  Nu kan MTV kun få lov til at ændre udspillet, hvis spilfører eller den blinde har afgivet forkert forklar, f.eks. fordi de ikke har alertet en melding.

Svar
 
Der står i bridgelovene at et fordækt åbningsudspil fra den forkerte hånd må tages tilbage uden yderligere berigtigelse (fodnote til § 41A). Ellers kan et fordækt åbningsudspil, som Karsten fortæller, kun tages tilbage hvis turneringslederen tillader det, altså som led i berigtigelsen af en anden uregelmæssighed (stadig § 41A). § 45C handler ikke om det fordækte åbningsudspil, så det er ikke relevant at skele til den paragraf for at fastslå at fordækte åbningsudspil ikke uden videre kan fortrydes.
Svar
 
Der findes ikke nogen regler der handler om at kort skal anses for spillet bare fordi det er taget væk fra de andre kort. Der står ikke nogen sådanne regler i Bridgelovene, og heller ikke i DBf's turneringsreglement eller Lovkommissionens udtalelser. Når det gælder alle andre udspil og tilspil end det fordækte åbningsudspil, dømmes der i DBf-sammenhæng simpelt hen direkte efter lovens bogstav, ikke efter en uofficiel kutyme.
Svar

Log ind for at skrive...

 
Medlemsnummer 
Efternavn