Bridgeforlaget

Debatforum

Forum » Debat » RE: kan vest ændre sin melding?

RE: kan vest ændre sin melding?

emailnotifikationer
 
 
Vest: 1 hjerter
Nord: 1 spar
Øst: 3 hjerter
Syd: pas
Vest: tager Pas-skiltet og ligger det på bordet - hvorefter han siger "hov, det vil jeg lave om".

Må vest lave sin melding om?

Bridgehilsen Hans

Svar

Svar

 
 
 
Det korte svar er: NEJ. Man må ikke ændre en bevidst afgivet melding (der kan være undtagelser hvis der foreligger misinformation fra modstanderne; men det er er jo ikke tale om her). Den eneste mulighed for at lave meldingen om er, hvis der er tale om et fejlgreb (altså: fejlGREB). Således at spilleren rakte ud efter fx doblerskiltet, men med sine pølsefingre fik fat i passkiltet i stedet for. Kun hvis det faktisk VAR doblerskiltet han rakte ud efter. Som det beskrives var det passkiltet han rakte ud efter og fik meldt med, hvorefter han ændrede mening (hans udtalelse tyder på dette. Når man får fat i forkert skilt, siger man som regel: "Øh det var ikke det, jeg ville have meldt"). Det tyder på, at han ombestemte sig, EFTER at pas-meldingen var afgivet og så er der ingen kære mor. Meldingen står fast! Det er naturligvis ubeføjet for makkeren, at han tilsyneladende hellere ville have meldt noget andet end pas.
Svar
 
Spillerne ved bordet vil sjældent være i tvivl om hvorvidt der var tale om et fejlgreb eller en fortrudt melding. Det fremgår som regel tydeligt af Vests kropssprog. Som Niels skriver, tyder alt på at der er tale om en fortrudt melding, og så fangede bordet allerede på det tidspunkt hvor passkiltet blev taget op af meldekassen med den hensigt at melde pas (§ 121C2).
Svar
 
Kære venner :

Jeg er enig : Men jeg har deltaget i et TL Kursus svendborg hvor vi fik forklaret at alle meldinger kan ændres så længe der ikke er meldt efterfølgende.

Hjælp os der der er lidt forvirret.

MVH

Knud
Svar
 
Hvis meldingen var tilsigtet, er vi i §25B, hvis en spiller ønsker at ændre den.  Som du kan se i den, kan næste spiller acceptere ændringen.  Jeg har ikke været ude for, at en spiller accepterede en sådan ændring.  Rent teoretisk har du ret i at man kan få lov at ændre en tilsigtet melding, men i praksis sker det næppe.  Det er i hvert fald nogen meget flikke modstandere, man spiller imod.

Hvis man bare sådan selv ændrer en melding, kommer man typisk til at give makker ubeføjede oplysninger, og så kan modstanderne komme efter en, hvis de føler sig skadet.  Jeg kan derfor ikke foreslå, at man ændrer sin melding i håb om at MTV accepterer det.
Svar
 
Som udgangspunkt er det FORBUDT at lave en afgivet melding om. KUN hvis man ved en gribefejl har fået fat i et andet meldingskort, end det man ville have taget ud af meldeboksen, er det tilladt at ændre meldingen til det man faktisk ville have meldt (og hvis man gør opmærksom på denne GRIBEFEJL, så SKAL man ændre meldingen til det oprindeligt besluttede).
Svar
 
Hvis man fortryder sin melding (altså ombestemmer sig efter at have meldt), må man bide i det sure æble og prøve at se uskyldig ud. Det er ikke tilladt at ændre, heller ikke selv om man beder modstanderne om det. De må ikke give lov. HVIS man alligevel ændrer sin melding (altså dén uden gribefejl) er det en ULOVLIGHED. TL skal tilkaldes - det bør man nu altid gøre, når disse situationer opstår. TL vil berigtige situationen ved at give næste hånd mulighed for at acceptere den foretagne ændring (§25B). Hvis næste hånd ikke gør dette, står den oprindeligt afgivne melding ved magt (jeg vil anslå at næste hånd forbyder ændringen i 75 % af tilfældene).
Svar
 
Det er altså ikke rigtigt som Knud mener at have lært (jeg håber da, han har fået galt fat i det - ellers må læreren udskiftes). Man må IKKE ændre meldingen, blot fordi næste hånd ikke har meldt. Det er heller ikke rigtigt som Karsten skriver, at man har lov til at vurdere om det er til fordel for en selv at ændre meldingen og håbe på, at næste hånd accepterer. Det er en overtrædelse af § 72B1, om at det er ulovligt at foretage sig noget ulovligt, fordi man er villig til at godtage TL's berigtigelse.
Svar
 
Jeg er helt enig med Niels, at dersom læreren på TL-kurset virkelig har forklaret paragraf 25 som Knud anfører, så har han fået den helt galt i halsen, og bør skiftes ud.
På TL-kursus Modul2, er første emne netop Lovlige og ulovlige ændringer af meldinger, hvor der skelnes mellem uagtsomt afgivne og tilsigtede meldinger.
Emnet er underbygget af 5 opgaver der indeholder begge typer ændringer, samt eksempel på hvornår det er for sent at ændre en melding.
Opgaverne er udformet som manuskripter til rollespil, og indeholder kortfordelinger, meldeforløb, fejlsituation der skal behandles og løsningen derpå. 
Det samlede materiale udleveres til kursisterne efter endt kursus, og det skulle undre mig om en af lærerne på TL-kurset skulle finde årsag til at afvige fra manuskriptet

Svar
 
Lad mig lige anføre, at jeg ikke har skrevet, at man lovligt kan ændre en melding, man havde tænkt sig at afgive.  Lad os antage, at en spiller ændrer en melding, han havde meldt tilsigtet.  Hvad kan TL gøre?  Hvis han er hård, kan han give en straf for fejl i fremgangsmåden, men det er stort set det.  Niels og jeg kan meget hurtigt blive enige om, at det er en dum ide at ændre en melding, man har tilsigtet har afgivet.
Svar

Log ind for at skrive...

 
Medlemsnummer 
Efternavn