Bridgeforlaget

Debatforum

Forum » Debat » Åben par, det nye format .

Åben par, det nye format .

emailnotifikationer
 
 

Hej,

jeg har læst nyheden her på hjemmesiden om det nye format for DM i åben par, og det lyder spændende og velbegrundet.

Der er nu alligevel en ting, jeg er ked af ved det nye format:

Som 'breddeturneringsspiller' der ligger på niveau lige under divisionerne i styrke, har jeg tidligere kunne have en god dag ved bordet (og vinden i ryggen) og kvalificere mig til A-finalen i åben par via semifinalen om fredagen. Derefter fik jeg så fornøjelsen af at møde rigtig mange af de store kanoner.

Dette kvalifikations-'held' og den efterfølgende bridgemæssige oplevelse kommer jeg til at undvære med det nye op- og nedrykningsformat, da jeg nok ikke kan presse mit 'held' gennem distriksfinaler, 2-div. og videre frem.

Så den almindelige bredde-bridgespiller må vinke farvel til chancen for at vinde DM.

Hvilket jeg, som sagt, er lidt ked af.   ;-)

Mvh. Kenneth Madsen

Svar

Svar

 
 
 

Hej Kenneth, Dejligt at høre at du hilser det nye Åben par format velkommen!

Og hvorfor skulle du ikke kunne klare cuttet til 1. division? Alle kan gå videre til 2. division fra distriktsfinalerne, og nogen skal jo rykke op i 1. division fra finalen i 2. division.

mvh

Helle 

 

 

 

Svar
 

Godt med nytænkning, men synes det er lidt svært at se, hvordan det skal folde sig ud i praksis. Det kan godt blive noget bøvlet at holde rede i, hvem der er kvalificeret til hvad i den skitserede model. Fx spiller nogle jo parturneringen med andre end deres normale makker.

Hvorfor ikke:
  • Åbent DM hvor alle kan melde sig.  Hvis du tør, så kom! Turneringsform  og udskilning mod finalen  må bero på antallet af deltagere.
  • Et handicap-DM (eller noget andet som lyder bedre i markedsføringssammenhæng - mulighed for en vaks sponsor!) forbeholdt par med samlet handicap over xx

Vignoble succesen er da en indikation af, at der er et marked, når der sker niveaudeling. Men Madsen, Mogensen og Mayer skal have mulighed for at gå efter DM-guldet uden en lang proces for at få et "superliga-stempel". - smiley.

Lørdag-lørdag gør logistikken og den øvrige ferieplanlægning meget smidigere. Ubetinget ros for det.

 

mvh

Johan Hammelev


 
Svar
 

Jeg er ganske enig med Hammelev!

 

Thomas Berg

Svar
 

Man kunne jo også gå tilbage til det gl. format med 40 par i finaleweekenden og kvalifikation via distrikter/kredse.
Kredsfinalerne var ofte ret spændende dengang.

Svar
 

Helt enig med Johan!
Fint at flytte weekenden, men lad os holde fast i en "alle-mod-alle" model og ikke en ny mini-divisionsturnering.

 

Svar
 

DM Åben par fredag – søndag.

Centralt beliggende sted i DK – men klart at man politisk set kan optimere kvaliteten af feltet ved at placere det i København!

 

Kvalifikation fredag

Finaler Lørdag – søndag. A og B finaler.

Man bør kunne tilmelde sig direkte til ”B” finalen uden at ha’ spillet Kval fredag.

 

Distrikts og kredsfinalerne hører fortiden til.

 

 

Jesper.

 

P.S: Har HB selv fundet på det her makværk, eller har det været forbi TUK?

Svar
 

Fint at flytte Åben par ud af festivalen, jeg ser dog helst en model hvor DM afvikles over en weekend (fredag eftermiddag til søndag) og meget gerne som et åbent DM hvor par fra andre lande kan tilmelde sig. 

kh Flemming  

Svar
 

Kære alle

 

Vi har i HB med bekymring fulgt den dalende tilslutning til vores mesterskab, samt lyttet til de mange, der ikke ønskede at deltage i Åben Par, når det var en del af festivalugen.

 

Vi har derfor været i dialog med Sverige, Norge og Holland, for at få viden om, hvorledes de afvikler deres mesterskaber.

Især Holland havde en model, der tiltalte os gevaldigt, og det er den model vi gerne ser implementeret herhjemme. Altså et filtreringssystem, så de stærkeste spillere spiller i Superligaen, dem der ligger lige under spiller i 1. division og så en åben 2. division hvor alle kan tilmelde sig og spille i hcp-inddelte rækker. Man kan dér avancere ved at forbedre sit hcp, og naturligvis rykke op i 1. division, når man er dygtig nok og senere op i Superligaen.

Vi vil meget gerne have hcp-rækkerne med for at appellere til de spillere, der gerne deltager i f eks Vinoble. Spillere, der møder andre på samme niveau og med samme styrke.

 

Så derfor håber vi at alle vil tage rigtigt godt imod den nye turnering hvor vi tilgodeser både eliten og bredden.

Umiddelbart skulle der ikke være forhindringer for at udenlandske spillere også kan deltage, som jeg lige ser det Flemming, men detaljerne er jo endnu ikke på plads. De skal udarbejdes i samarbejde med TUK.

 

Mange hilsner og ønsker om en rigtig god weekend.

 

Sus Vang

 

Svar
 

I blander æbler og pærer.

 

Træk DM par ud af festivalen og lad det blive afholdt over en lang weekend ( fredag til søndag ). 

 

Det foreliggende forslag vil ikke give flere deltagere eller højne kvaliteten. Og hvorfor skal bredden ikke have mulighed for at møde eliten.?  Det var ihvertfald det jeg så frem til, da jeg begyndte at spille bridge i 1970 og meldte mig til KM par i håbet om at kvale til DM finalen. Man møder jo sine jævnbyrdiige i divisionerne - med et åbent DM par kommer man jo til at møde nye modstandere hvilket gælder for såvel eliten som bredden.

 

Prøv denne model og se hvordan det går.  Med jeres model får bredden endnu mindre mulighed for at spille mod koryfæerne.

 

 

Thomas Berg

 

 

 

 

 

 

 

 

Svar
 

Jeg er på linie med Flemming Poulsen og Thomas Berg. DM-par spilles ofte på tværs af gængse makkerskaber i divisionen. En lang weekend fredag-søndag, med noget udskilning undervejs må være sagen.

Hvis tilslutningen er meget stor, kan man diskuere en direkte kvalifikation i kraft af deltagelse i en passende høj division, hvad end det så er - samt en for-runde for folk der ikke opfylder disse krav, til at tynde deltagerantallet ud. Måske endda benytte HCP til at sætte cuttet for direkte deltagelse eller i for-runde.

 

Svar
 

Det er mig en gåde, at nogle vil gøre et danmarksmesterskab til en social begivenhed.

Jovist må det da gerne være hyggeligt osv., men det primære formål må da for pokker være at finde frem til årets bedste par.
Og det sker da bedst ved at sikre at finalefeltet består af GODE par.

Jeg synes ideen med at spillere over tid skal have gjort sig fortjent - spillemæsssigt - til at deltage i topmesterskabet er fortrinligt.

'Divisionssystemet' sikrer at de par der har spillet GODT og ikke blot HELDIGT en enkelt gang, er berettiget til at deltage i 1. division.

Systemet fungerer aldeles perfekt her i Holland. Parmesterskabet bliver altid afgjort mellem de allerstærkeste par.

--------------------------------

Om mesterskabet så skal afholdes i en separat weekend er vist et andet problem - det vil jo i hvertfald signalere, at lige netop dette mesterskab er noget særligt. Det 'rigtige' parmesterskab, om man vil.



 

Svar
 

Jeg er enig i, at DM par godt kan bruge en sportslig opstraming. I København har der flere år været så få, at alle gik videre til Svendborg, og så er kvalifikationsturneringen sportsligt spild af tid, og kvalifikationsbilletten en flidspræmie. I Svendborg har man så spillet en 1-dags kval, hvor kun 1/3 går videre. Tjo, nu er det jo festival, og man kan få en superhyggelig weekend i B-finalen, men 1-dags kval fredag er ikke en struktur, jeg synes skal videreføres uden for festivalen.

Mine bekymringer ved "divisionssystemet" går lidt på, om det bliver en smule for lukket og ambitiøst?!

En strøtanke kunne være at afvikle 2.div-1.div-superliga på forskellige weekends, så man inden for samme sæson kan rykke op og spille videre og ultimativt gå hele vejen. 1. og 2. division (men ikke superligaen) kunne være åbne for spillere med et vist lavt handicap, men ellers kræves kvalifikation via divisionssystemet eller distriktsturneringer for at være med.

Jeg tror, at det er nødvendigt for at lokke flere bredt fra landets klubber til at spille åbent par, at man ikke straks render i en masse topspillere som det første.

Mvh Michael

 

Svar
 

Kære Sus Vang

Tak for din flotte "skønsang" om det nye koncepts fortræffeligheder.

Da DM i Åben Par for vel ca. 20 år siden blev konvereteret til en "sommerturnering", fordi det nye projeket i form af en Bridgefestival skulle profileres, udløste det en mængde protester - dels fordi finalen blev flyttet til sommerferien og dels fordi de gamle kredsfinaler over en weekend og en tilsvarende DM-finale over en weekend var umådeligt populære.

Når du derfor nu skriver:

"Vi har i HB med bekymring fulgt den dalende tilslutning til vores mesterskab, samt lyttet til de mange, der ikke ønskede at deltage i Åben Par, når det var en del af festivalugen", må man vel sige, at I pynter jer med lånte fjer i kombination med en forundring over, at det skulle tage knap 20 år at finde ud af at få Åben Par tilbage i vante rammer..

Såvidt så godt kunne man måske tro, men så godt spiller klaveret ikke, thi HB  - i så fald uden en eneste topspiller repræsenteret - (eller hvem det nu er)  har nu fået den vanvittige ide, at Åben Par skal afvikles i et rækkeinddelt "tyranni" med op- og nedrykning m.v..

Som tidigere nævnt: De gamle kredsfinaler + efterfølgende DM-finale var utroligt populære, og dette synspunkt bekræftes vel på overbevisende vis af, at følgende spillere har bakket op om en turneringsform nogenlunde lig det gamle koncept: Johan Hammelev, Thomas Berg, Thomas Svendsen, Helle Rasmussen, Jesoer Buus Thomsen, Flemming Poulsen, John Norris, Michael Askgård + undertegnede (som I gerne frit må rubricere efter vurdering:-)).

Bemærk også at Kenneth Michael M. Nielsen, der som den allerførste kommenterede opslaget her, kom med en meget fin tilkendegivelse af , at han måske ikke tilhører "top 40" men er betaget af muligheden for, at en heldig hånd + lidt medvind måske en enkelt gang ellermåske to kan give ham oplevelsen af at deltage i en DM-finale. Helt enig!

DM-finaler i Åben Par, Mixed-Par (konceptet ikke helt forstået i Distrikt Sydjylland), Senior-Par og Dame-Par bør som udgagspunkt i hver eneste ny sæson foregå fra scratch - alle kan deltage, alle kan drømme om at spille DM-finale i den valgte disciplin. Fri tilmelding eller kvalifikation fra distrikt/kreds. (og rigtig fint at DM i Åben Par afvikles i løbet af sæsonen  - dog hellere om foråret og ikke - som vist foreslået -  i starten af ny sæson)

Venlig hilsen

Frederik Mørk

PS: Hvis det vanvittige projekt fortsat nyder fremme i HB, gør jeg venligst opmærksom på, at det - noget vagt skitserede projejt  med op- og nedrykning  - vil give store problemer - bl.a. i forbindelse med makkerskifte (rent bortset fra den kendsgerning at nogle spiller divisionsbridge med en makker og parturnering med en anden):
Desuden mener jeg et sted at have set, at folks handicapscore kunne indgå som et elemet m.h.p. at fordele parrene. Det er dog måske tæt på at være det mest vanvittige element, der påtænkes at indgå i rangeringen af parrene.
Vi har eksempelvis i to eller tre tilfælde set HCP-listen blive toppet af en spiller, som ingen - i deres vildeste forstand - ville drømme om at rubricere som værende i nærheden af at være bedste spiller i DK.

 



 

Svar
 

For god ordens skyld skal jeg sige, at følgende kommentarer udtrykker min personlige holdning og ikke nødvendigvis TUK's.

 

1. Når det drejer sig om en DM-finale, vil det være forkert at prioritere breddens mulighed for at møde "de store" over den sportslige afvikling af turneringen. Det må være vigtigst, at finalen er så stærkt besat som muligt, når blot alle er stillet lige i forsøget på at kvalificere sig.

 

2. Når kvalifikationen til finalen går over blot 1 dag, introducerer det et uforholdsmæssigt stort element af tilfældighed. Nogle opfatter det som en charme. Jeg opfatter det som et problem.

 

3. Det gamle system med kredsfinaler og DM-finale var absolut ikke perfekt. Det favoriserede i alt for høj grad spillere fra medlemstunge men elitetynde distrikter. Dermed blev finalen svagere besat end nødvendigt, og den blev sportsligt skæv. Det gjorde det desuden endnu sværere for breddespillerne i de elitetunge distrikter at kvalificere sig, hvis det nu var dem, man gerne ville tage hensyn til.

 

4. Breddespillerne ønsker generelt slet ikke at spille mod eliten. De fik alle tiders mulighed ved festivalen i 2019, hvor der var fri tilmelding til A-rækken i Vinoble Open, og de ignorerede den stort set. Kun 4 hold ud af de 184, der ikke var seedet til A-rækken, udnyttede muligheden; heraf ville de 3 have været seedet til øverste halvdel af B-rækken. Denne turnerings succes beror netop på, at alle kan forvente at spille mod nogen på deres egen størrelse. Jeg køber ikke, at det skulle være fuldstændig anderledes med DM for par. Det er selvfølgelig ærgerligt for det lille mindretal, der faktisk gerne vil spille mod de store, men det må stadig være et sekundært hensyn.

 

5. Hvis man skulle åbne for alle fra starten, ville Monrad-par være den bedste turneringsform, når man kun har 2-3 dage til rådighed. Det ville også have været bedre ved festivalen end systemet med 1 dags semifinale og 2 dages finale - problemet er igen den lidt tilfældige udskilning pga. den korte kvalifikation.

Svar
 

Herr Jacob Duscheck.

 

Tankerne om at mesterskaberne i åben par skal være elitære er en god forudsætning.

 

Din præmis om at en dags kvalifikation ikke er nok til at danne det stærkeste felt af de spillere der ønsker at kæmpe om DM er fjollet. Muligt at par der forventes at ”kvalle” en gang imellem ikke ”kvaller” til ”Finalen”.

Men 60 spil , det skal være nok, hvis ikke man kan kvalificere sig på 60 spil, så er der sikkert ikke det år man skal være Danmarksmester. 3 dages monrad med udskilning , hvis det er et bedre altyernativ - fint for mig. Er der så udskilning undervejs som ved et EM/VM??

 

Tænker du har haft stor indflydelse på det forslag som HB har stillet?, jeg har forstået at det ikke har været forbi TUK først, hvilket jo bare overflødiggør TUK som organ?, det i sig selv er sørgeligt.

 

Et andet sted hvor oplægget fejler kæmpestort er at man tager udgangspunkt i det Hollandske bridgeforbunds måde at afvikle mesterskaber på.

Der er ingen sammenligning mellem det Hollandske bridgeforbund og det Danske bridgeforbund.

DBF er under afvikling, Det Hollandske forbund er under udvikling.

 

Udvikling i Holland, medlemmer:

2013 : 85.000                                2021                    125.000

Udvikling i Danmark, medlemmer

2015: 26000                                  2021                    21000.

 

Der er en kritisk masse for den foreslåede turneringsfom, den er ikke til stede i Danmark!

 

Hvad er kriteriet for at den nye afvikling af DM i åben par er en succes?

Svar
1 2
 

Log ind for at skrive...

 
Medlemsnummer 
Efternavn