Bridgeforlaget

Debatforum

Forum » Debat » RE: Kritik - Er det muligt?

RE: Kritik - Er det muligt?

emailnotifikationer
 
 

I de fleste andre sportsgrene hyldes vinderne helt spontant. Som jeg f.eks. oplevede det, da FCK - Danmarks flagskib -  til min store fornøjelse tog pokalen og efterfølgende DM.

Således også i bridge.....men jeg savner nogle nuancer i f.t. de ofte lidt unuancerede jubelbrøl (der dog som regel i bridge er sanske stilfærdige og viser sig i snesevs af lykønskninger på Facebook - eventuelt her på siden).

I fodbold er der også en bagside af medaljen (hvis du ikke præsterer, må du tåle kritik). Men det er der ikke i bridge.

Jeg har i dette VM set flere spil fra dansk side, hvor man - med rimelighed - kunne spørge de berørte aktører. om de har en forklaring på, hvad der egentlig skete. Men det sker aldrig. 

VH
Frederik Mørk

PS: Nu krydser jeg blot fingre for seniorerne. Senere kan jeg eventuelt give jer et par eksempler - også fra dette VM.


 

Svar

Svar

 
 
 

Sjældent ser man et indlæg, som er så let at kommentere - og da Frederik untagelsesvis har holdt sig på måtten, falder det vist i mit lod at komme sandheden nærmere.

Hvis ikke de danske kommentatorer er betalt for at undertrykke enhver kritik - hvilket jeg ville unde dem - så kunne jeg da godt tænke mig at erfare årsagen til den gang sødsuppe.

Vild jubel, hver gang en nødvendig knibning tages osv. Ikke et ord, når et forholdsvis let modspil kikser. Man kan vel stille og roligt berøre sagens kerne - HVORFOR modspillet var forkert.

Hvad skal den menige bridgespiller - som måske både vil underholdes og erfare nyt - tænke?

Men jeg holder med Danmark...

hans w-

Svar
 

Til Hans Werge: Hvor kan man læse "den gang sødsuppe", du påstår har præget kommentarerne til dette WM?

Svar
 

Kære Frederik.

 

Du sammenligner vores sport med fodbold.

I fodboldverdenen tjener spillerne ganske godt på deres sport - nogle få op til urimeligt mange millioner om året.

I bridge er det glade og dygtige amatører. De bruger af egen ferie, for at kunne spille VM. De er med til at selv at betale nogle af udgifterne, for at spille VM. Skulle vi så herhjemme sidde og granske i hvorfor f... der ikke kom klør ud, men ruder?

I min optik er tiden løbet fra den "opdragelse" der hedder, at det er rigtigt godt at bore fingrene ned i fejl. Eller at påpege dem i det hele taget. Jeg er slet ikke i tvivl om at spillerne udemærket ved, når de har taget forkerte beslutninger, når de har misset et kort, forkert udspil ift meldinger osv osv. Det har jeg i hvert fald intet behov for at skulle pege fingre ad og påpege.

Jeg vil langt hellere være positiv og supporterende end være kritisk og fejlsøgende.

Jeg synes så også, det er sørgerligt at man har så eklatant et behov for at søge efter fejl hos andre. Jeg tror, det er langt bedre for alle, hvis man kigger indad og forsøger at rette op på de fejl man evt. selv begår og så lade være med at være "forældre" overfor andre, voksne mennesker.

Slutteligt - kæmpestort TILLYKKE til Seniorerne for at tage guldet. Den sidste sektion var nervepirrende spændende og god - og ja, USA spillede ikke spar ud mod 3 NT, så Dorthe fik lettere ved at drible den hjem. En åbenlys fejl som vi profitterede godt af.... Mon ikke den arme modspiller har ærgret sig både gul, grøn og blå over sin "fejl"....

 

Og den dér 6 spar - DoPe for pokker, den sad lige i skabet!!!

 

Mange hilsner

En stor fan af alle vore landshold

 

Sus

Svar
 

Der er slet ikke tale om at pege fingre eller om at hænge nogen ud, og det har intet at gøre med store eller små indtægter. Det er ikke alle bridgespillere der straks kan gennemskue hvad der er godt og hvad der er mindre godt i et spil, og der vil det være en stor hjælp at få kvalificerede kommentarer der belyser alle aspekter af spillet.

 

Svar
 

Blandt de mange aspekter, Sus har misforstået, vil jeg gerne sætte et af dem på plads:

Når en spiller på VM-niveau har kikset et oplagt modspil eller en tilsvarende melding, SÅ VED DEN PÅGÆLDENDE DET NATURLIGVIS!

Det har jo intet at gøre med, om fru Olsen fra B-rækken skal sidde med kvalme pga. det uendelige rygklapperi - eller om hun skal have lov at erfare, at "sådan kunne en farve altså også spilles".

Sus ville have haft gavn af at læse, hvad jeg skrev - baseret på 58½ års bridge og en menneskealder som kommentator - det var dengang titlen svarede til udførelsen af erhvervet..

Som et kuriosum kan jeg nævne, at jeg et par gange sendte et venligt "hint" til en kommentator - blot med det resultat, at han ikke fremførte den forærede pointe. Skulle denne i øvrigt være forkert, så kunne man med samme udbytte have kommenteret den...

 

Svar
 

Netop hjemkommet fra omtalte mesterskab.

Kender ikke til noget sødsuppe.
Har primært fået spank (dog uden for offentlighedens lys).
 
Har lidt svært ved at forestille mig hvad trådstarter forestiller sig:
Pressemøder el. lign. hvor den undrende offentlighed kan stille spørgsmål om modspillet mod 3ut, som man gør i boldspilsverdenen, virker ikke realistisk.
 
Men det kunne måske være en meget god feature her på sitet eller i bladet, hvis landsholdspillerne fik spalteplads til spil, hvor de fejlede, og hvor læserne kan lære noget af det.
 
Skal gerne lægge for:
Mod Frankrig. Mix.
 
 
Placeringen gjorde, at der helst skulle points på kontoen.
 
 
Åbnede (Øst) med 1ut 12-14
Syd kunne iz 2 klør begge major.
3ut fra makker.
Udspil ruder es med afvisning fra Nord.
Spar 3 tilbage..
 
Ligner 10 stik hvis Syd som forventet har hjerter es.
 
Ergo spar stukket hjemme. Klør til bordet. Hjerter til damen, som holder.
Så er der ni men hvorfor ikke tage ti. (hvis man kan tage en pind i hvert spil i en 16 spils kamp giver det en pæn sejr).
Altså hjerter tilbage og den flerdobbelte verdensmester i Nord vågnede op og returnerede ruder.
 
Moraler: 
Modstanderne er ikke altid på dubberne.
Vær forsigtig med at gå efter pindene.
 
bh
Johan, DK-mix
PS editoren her på sitet gør det ikke nemt
Svar
 

Jeg har IKKE læst Johans indlæg til bunds, stod af da det begyndte at omhandle, hvem der har belært en spiller i den lokale brugsforening.

Tråden - og mine indlæg - anker over, at danske fejl højst sporadisk nævnes så ingen kan lære noget af de passerede. Altså, at gennemsnitsspilleren ikke har meget udbytte af at følge BBO - i den danske udgave.

Men mon da ikke snart de "anklagede", de såkaldte kommentatorer, ytrer sig?

Svar
 

Jeg mener at der var en lignende tråd for et par år siden, hvor temaet blev diskuteret. Ærgerligt at jeg ikke kan finde den, måske andre kan huske den. Mange argumenter for og imod, men jeg husker et ret klart fremført budskab:  De stærke spillere har egentlig ikke noget imod at få udbasuneret nogle fejl. Dels ved de godt ved bordet at de har lavet en fejl og allerede dér har lært af den, dels ved de godt at de laver masser af gode ting som "ophæver" deres fejl. Desuden er mange fejl ikke opstået ud af det blå af ren ubetænksomhed (sådan som vi andre dødeliges fejl). Ikke-landsholdsspillere lige fra eksperter til øvede kan selvfølgelig lære af at forstå disse fejl og hvorfor de opstår. Så det handler bare om at skabe en god balance mellem ros og ris. Det synes jeg ikker der er nu (for meget "ros"). For mit eget vedkommende gætter jeg på at en spilleaften består af 1 brilliant spil (max) og en snes korrekte dispositioner og en håndfuld tabsgivende fejl. Hvis jeg skal acceptere ros for det brilliante, så må jeg også acceptere "ris" for fejlene - forhåbentlig venligt fremført så jeg kan åbne for at lære af dem. Man kan nemlig godt påpege fejlene venligt og lærerigt. Fortsætter med at udbasunere andres fejl (spillere anonyme) i bridgebladet, da mange tilkendegiver at det er lærerigt. vh Dr bagklog

Svar
 

Jeg synes nu, at Peter Lund er meget god til at forklare, når der begås en fejl. Når der er forskellige resultater ved de to borde, ville det være fint med en kommentar, men det må være svært at nå, når man er enekommentator. Jeg ved ikke, hvem der organiserer kommenteringen, men det er tydeligt, at man fra dansk side ikke er på mærkerne. Der er en håndfuld danske spillere, som måske kunne formås til at kommentere lidt, fx når der spilles om VM!

Svar
 

I det norske bridgeblad BIN (Bridge i Norge), har der været en serie af artikler af Boye Brogeland (Jeg tror de hedder "Spil med Boye"), hvor han på forbilledelig vis analyserer udvalgte spil, som han selv har spillet ved de store turneringer. Hvad gik galt dér, hvor det kunne være undgået, og hvor blev der taget de rette beslutninger ud fra gældende aftaler og systemer, altså ikke hvor det blev gættet fejl eller rigtigt. Desværre er det nu et stykke tid siden de har været der sidst; men man kan håbe på at det kommer igen efter det norske WM-sølv. Jeg har ikke set tilsvarende i det danske bridgeblad, men måske var det en idé at bringe det dér, hvor man i ro og mag kan gå det igennem, lidt i stil med Jacob Duscheks analyser i Hold-DM bøgerne for nogle år tilbage. Det er jo ikke rigtigt tilfældet ved BBO, hvor man hurtigt skal videre til næste spil, også selvom der er flere kommentatorer, ej heller i de umiddelbare reportager fra et stort mesterskab, hvor konkurrencen i sig selv naturligt står i centrum.

 

Svar
 
Svar

Log ind for at skrive...

 
Medlemsnummer 
Efternavn