Bridgeforlaget

Debatforum

Forum » Debat » Kontroversielt forslag

Kontroversielt forslag

emailnotifikationer
 
 

For år tilbage lå der et forslag på bordet om at droppe Danmarks deltagelse i damerækken ved EM, VM m.v. Jeg var en af de debattører, der tog kraftigt afstand fra det forslag. Man kan have mange meninger om at stille op med "damelandshold", men i betragtning af de særdeles kompetente damespillere, som vi har her i landet, ville det da være tåbeligt ikke at stille op - i hvert fald i min optik.

I forbindelse med bridgefestival i Vingsted - nu Svendborg - har man valgt at lægge DM-finalerne i de forskellige discipliner her - en noget tvivlsom disposition ud fra et sportsligt synspunkt (sæsonen er jo de facto forbi, når vi når til medio juli).

I år valgte man - ud fra kommercielle interesser - at devaluere DM-finalerne yderligere ved - HELT UTROLIGT - at tilgodese en holdturnering med fri tilmelding og lægge to DM-finaler (senior og damer) samtidig, hvilket afskar kvalificerede damespillere i at gøre sig gældende begge steder.

Da jeg imidlertid "uglede" resultaterne på nettet, inden jeg selv drog afsted til Åben Par, må jeg imidlertid indrømme, at jeg ændrede mit syn på dispositionen. 

Jeg så en en deltagerliste i damerækken så svag (gennemsnits handicapscore ca. 22,50*) , så jeg kunne konstatere, at styrken højst svarede til en Åbent-Hus turneing i en middelgod provinsklub

Nu så jeg selvfølgelig også, at der i feltet var meget kompetente damespillere - men to hænder var rigeligt nok til at tælle dem. Men hvad var der galt? Jo,de bedste damespillere har da fravalgt turneringen. Hele damelandsholdte var fraværende, og det var Dorthe Schatz, der eltog på seniorlandsholdet oggå. Uden besvær kan jeg nævne yderligere mindst en håndfuld gode damespillere, der burde ha´været der.

Kort og godt har de damer, der kunne - og burde - have spillet med om medaljerne valgt turneringen fra, og vi har i stedet fornøjelsen af at møde dem i Åben Par og Seniorpar eller kan være så heldig at stille op med en af dem som makker i Mixed-Par.

Mit forslag er derfor: Drop Dame-DM! Turneringen har ikke længere nngen sportslig berettigelse. De - relativt få - klassespillere, der p.t. delttager, ville have meget mere fornøjelse af at deltage i de øvrige eksisterende turneringer, og de har næppe nogen særlig stolthed over at opnå en medalje i det, der kaldes en DM-finale, men som styrkemøssigt rangerer på niveau med en drop-in turnering i en  bridgeklub i en middelstor povinsby. 

*) Jeg er ikke nogen stor tilhænger af det tåbelige handicapsystem, der er indført. Spillere, der aldrig har spillet nogen rolle i DM-sammenhæng i par og måske har en enkelt divisionssæson i 3. division bag sig, kan bringe sig op på et handicaptal tæt på 0

De lever af i den lokale klub at "tæve" de spillere, der er lidt ringere end det handicaptal på 10-12 stykker, som de selv - maksimalt - burde kunne opnå. Bare her i distrikt Sydjylland har vi mere end en håndfuld spillere, der drager fordel af det koncept.

Med venlig hilsen

Frederik Mørk

 

 

 

 

 

 

 

Svar

Svar

 
 
 

Du har fuldstændig ret Frederik.......det er et meget kontroversielt forslag.

Man kæmper om placeringer og medaljer mod dem der stiller op. Fokus skal ikke være på dem, der ikke stiller op.

Men problemstillingen - og den fremtidige beslutning - kommer næppe til at berøre hverken Frederik eller undertegnede ;-)

Svar
 

Kære Frederik,

Man kan vælge at gøre mange ting til problemer...

Ser du på, hvor mange af de damespillere, der spillede DM Damepar for to år siden, og hvor mange af dem, der også spillede Seniorpar, har jeg fuld tillid til, at delen var forsvindende lille, når nu man har truffet beslutningen at lægge turneringerne samtidigt. Men lad os da få facts på bordet, så du kan diskutere - og evt harcelere videre - ud fra nogle facts...

Bedste hilsner

Jacob Røn

 

Svar
 

Kære Jacob

For lige at imødegå en misforståelse: Mine indledende bemærkninger tjente til at undestrege, at jeg bakker op om et damelandshold og i forlængele heraf har jeg på et senere tidspunkt - vel vidende at fællesmængden af damespillere, der deltager i såvel damepar som seniorpar er forsvindende lille - protesteret mod, at man afviklede to DM-finaler samtidigt (dame og senior) for at tilgodese en sideturnering. Man bør ubetinget prioritere DM-finalerne og alles mulighed for at deltage i disse. 

Allerede da blev den "ringe fællesmængde" brugt som argument for ændringen, så her er der ingen behov for at få yderligere facts på bordet, idet alle er enige om facts.

Det kontroversielle i mailen er forslaget om at droppe DM i damepar, da turneringen efterhånden tilsyneladende kun appellerer til et fåtal af vore bedste damespillere. Ikke sådan at jeg ligefrem harcelerer over, at turneringen afvikles - jeg argumenterer blot for, at den sportslige værdi efterhånden er stækt begrænset-

.MVH

Frederik Mørk

Svar
 

Kære Frederik

Det vil vel være en potentiel farlig proces at sætte i gang, hvis det forslag du fremsætter skulle blive efterlevet. Hvem skal vurdere om et DM felt er stærkt nok til, at man må spille om en DM titel?

Hvilke objektive kriterier skal bruges til at vurdere et DM felts styrke? Du er jo selv inde på, at handicapsystemet ikke i din optik er et godt nok redskab. Alligevel vælger du at anføre handicapgennemsnittet som argument for, at feltet i damepar-finalen var for dårligt. Jeg synes det lyder lidt mystik?!

I DM-finalen i Åben par synes jeg at kunne tælle 0 par fra danmarksmestrene i hold, 1 par fra sølvvinderne, og 1 par i alt fra de to hold, der fik bronze. I alt mener jeg at have kunnet tælle seks sammenspillede par fra den danske 1.division i finalefeltet i DM Åben Par. Er dét et stærkt nok felt til, at man skal spille om DM-titlen? Hvor går grænsen i givet fald? Hvem skal være være smagsdommere? Går du i øvrigt ind for smagsdommeri ;-)

Jeg tror da, at du har fuldstændigt ret i, at tidspunktet for DM-finalerne har meget stor betydning for, hvilke par der deltager og hvilke par, der ikke deltager. MEN jeg synes dit forslag er for ekstremt for mig. I stedet synes jeg man skulle overveje, hvordan vi får endnu flere (også af de gode) til at deltage i kvalifikationerne i de enkelte distrikter. Til Mix-Par på Fyn var der f.eks. i denne sæson aktuelt flere pladser til DM end der var deltagende par i kvalifikationen i distrikt Fyn. Det er vel ikke meningen, at det skal være sådan?

Kære Frederik. Det er dejligt, at du som altid er klar til at komme ud med dine holdninger ;-)

 

Svar
Stemmer på dette indlæg1
 

hej Frederik

Jeg er helt enig i din forargelse over sammenfaldet mellem 2 DM turneringer. Nedenstående er sakset fra dit indlæg.

 

I år valgte man - ud fra kommercielle interesser - at devaluere DM-finalerne yderligere ved - HELT UTROLIGT - at tilgodese en holdturnering med fri tilmelding og lægge to DM-finaler (senior og damer) samtidig, hvilket afskar kvalificerede damespillere i at gøre sig gældende begge steder.

 

Hvis der ses på hvem der har besluttet dette bliver man en smule overasket. Beslutningen er alene taget af festival komiteen uden at spørge hos Tuk og det på trods af at der i kommisorium for Tuk står at de er ansvarlig for udvikling og fastsættelse af regler og rammevilkår for forbundsturneringer. Har festival komiteen kompetence til at træffe sådanne beslutninger?

 

Kim Nielsen

Klarup

Svar
 

Jeg skal i princippet overhovedet ikke blande mig i hvordan DM-finaler afvikles, da det bør være en sag mellem forbundet og de spillere der er kvalificerede nok til at deltage. Men at afskaffe DM i Damepar skal være en sag mellem forbundet og damerne selv. Jeg synes personligt blot at det ville være synd, jo flere finaler jo bedre.

 

Men jeg vil gerne - lidt mindre kontroversielt  - stille spørgsmålet om det  nu også er nødvendigt at afvikle alle DM par-finaler under festivalen?

 

Det er da et fint signal at sende, at festivalen rummer såvel begynderfestival, åbne bronzeturneringer, junior-camp som  DM-finaler m.m.m. Og det gør absolut festivalen mere spændende. Men hvis det kan højne den sportslige værdi af DM-finalerne at sprede dem ud over året - så vil jeg blot som "menig" bridgespiller sige at det er helt OK for mig.

 

En enkelt DM-finale eller to på festivalen vil være en fin elite-repræsentation OG ville måske ovenikøbet kunne løse flere andre problemer med tidsplaner andre steder. Som bare et eksempel kan nævnes placeringen af den yderst festlige, men desværre lidt oversete Lynbridge-turnering, der desværre nu ligger efter en lang Vinoble-dag, og dagen før start på Dame- og Seniorparfinalerne. Men som måske var bedst egnet til det vi andre laver en lørdag aften.

 

Man kunne eks. overveje at lade finalerne i DM i mix-par og DM i Dame-par skiftevis foregå på festivalen hvert andet år. Som menigt DBF-medlem kan jeg kun se at det kræver lidt fleksibilitet. Og fleksibilitet bør ikke kræve et selvstændigt kontonummer på årsregnskabet.

 

Det er trods alt begrænset hvad vi andre når at få uglet under DM-finalerne - og det vil jeg personligt da have langt mere fornøjelse af at kunne gøre en dag i januar på BBO. Så meget mere for vores allesammens penge.

 

(dette også som kommentar til Kim Nielsen's meget lignende tidligere indlæg, set fra klubspiller-niveau)

Svar
 

Kim må have misforstået noget. Jeg ved med meget stor sikkerhed at beslutningen om at afvikle DM for damepar og DM for seniorpar i parallel ved årets festival er godkendt af DBf's Turneringskomite. Som jeg husker det, skete det i september eller oktober 2015.

Svar
 

Hej Jens

Jeg er helt sikker på at beslutningen om at placerer dame- og seniorpar på samme tidspunkt, allerede blev offentligjort under festivalen sidste år. TUK blev ikke hørt inden beslutningen blev truffet. TUK har derimod været inde over beslutningen om at lave et forsøg med tilmelding til DM for senior. TUK er bl.a. omtalt i den skriftelige beretning fra hovedbestyrelsen og her oplyses hvad TUK har vendt på deres årlige møde. 

Kim Nielsen

klarup

Svar
 

hej igen:)

Jeg kan oplyse at beslutningen omkring at placerer senior- og damepar finaler samme dag blev offentligjort i bulletin nr 9. under festivalen sidste år. Altså før TUK årsmødet.  

kim

Svar
 

Kære Jan

Jeg følte mig nødsaget til i en note at gøre opmærksom på, at jeg tidligere har beklaget mig over (nogle ville sige harceleret over), at de individuelle handicaptal af og til fører til urimelige resultater, når en rutineret klubspiller i en provinsklub kan nærme sig 0, medens garvede divisionsspillere nærmer sig et tocifret tal i handicap (det svarer lidt til FIFAs verdensrangliste, hvor de fleste gode hold ligger godt placeret og de dårligere hold findes længere nede på listen - dog med "horrible" undtagelser. Det er det samme, der sker, når en lokal klubspiller (lidt bedre end de øvrige lokale) deltager i en Åbent Hus i Bindslev og Lønstrup og får et misvisende lavt handicaptal).

Målt i forhold til mange deltagere i en turnering er det gennemsnitlige handicaptal såldes selvfølgelig relativt retvisende, og gennemsnitstallet i vores 1. division er da også lavere end tallet i 2. division, der igen er lavere end tallet for 3. division.

Selvfølgelig har jeg aldrig sået til lyd for, at der i forhold til den enkelte DM-finale skal foretages en konkret vurdering af, om den er værdig til at kunne "bære" uddelingen af et medaljesæt, og jeg kan da være bekymret over, at det er den udlægning, du er nået frem til ved at læse mit indlæg.

Vi tager den en gang til for Prins Knud (og Jan-:): Det er uacceptabelt, at man lægger to DM-finaler samtidigt og derved tvinger potentielle deltagere i begge finaler til at vælge.  

Efter at have set deltagerlisten i DM-finalen for damer kom så det kontroversielle forslag: Drop DM-finalen i damepar. Når langt de fleste dametopspillere fravælger turneringen til fordel for sammenfaldende turneringer (senior - Vinoble) eller andre DM-finaler (mixed-par, Åben Par) eller slet ikke møder op til festivalen, har turneringen vel så ringe sportslig værdi, at man lige så godt kan droppe den.

Din beskrivelse af Åben Par er ikke retvisende. Mange gode spillere deltager med andre end deres faste makker. Handicaptal for Dame-DM var således ca. 22,50, for Senior ca. 15 og for Åben Par ca.8.

Du medgiver, at placeringen af DM-finaler under festivalen kan være et problem, og du foreslår, at man intensiverer forsøget på at gøre distriksturneringerne mere tillokkende for at kapre flere (gode) spillere.

Det er da en mærkelig omvendt form for logik. Placer dog hver af de respektive DM-parfinaler i en weekend i løbet af bridgesæsnen. Så tror jeg da, at det problem er løst, og festivalen er nu så populær og attraktiv, at den sagtens klarer sig ved tilføjelse af nogle "supplerende" turneringer til erstatning af DM-finalerne. 

Svar
 

Til Kims orientering: TUK behandler typisk deres sager i et onlineforum. De færreste af deres sager kan tåle at vente til TUK's årsmøde. Derfor kan man ikke slutte at TUK ikke har været involveret i en sag bare fordi det ikke står i referatet af TUK's årsmøde.

Jeg var med til et evalueringsmøde for 2015-festivalen i september eller oktober. TUK's formand var også til stede. Jeg kan huske at vi debatterede forslaget om at spille DM-finalen for damepar og for seniorpar samtidig, og at der var enighed om at forslaget krævede TUK's godkendelse. TUK's formand sikrede (eller havde lige sikret) at forslaget blev behandlet af TUK.

Annonceringen af en beslutning i bulletinen var således vinklet lidt hårdt. På det tidspunkt var det et forslag fra festivalledelsen, som TUK skulle godkende for at det kunne blive til en egentlig beslutning.

Svar
 

hej Jens

Jeg er som tidligere kritisk revisor helt klar over hvordan TUK arbejder. Det er faktisk omtalt i referatet fra deres årsmøde, men blot som en konstantering at det er sådan.

 

Vinklet hårdt:) tja! det fremstår i bulletin som det er vedtaget af festivalen.

 

Nå lad det fare hvis blot vi kan være sikker på at festivalkomiteen ikke (igen) kan ændre i proportionerne for afvikling af et DM.

 

Kim Nielsen

 

Svar
 

Hej Kim

Som medlem af TUK, kan jeg bekræfte, at vi har behandlet forslaget, om at afvikle DM for damer og seniorer, de samme 2 dage seriøst. Formanden gjorde bl.a rede for, hvor mange spillere der de senere år, havde deltaget i begge turneringer. Der var endvidere henvendelser fra spillere, som gerne så det muligt, at spille hhv dame/senior par samt Vinobel open

Lars Peter Damgaard

Svar
 

Jeg burde - som tidligere nævnt - blande mig helt uden om diskussionen, da DM-finaler ikke vedrører mig personligt som klubspiller.

 

Men jeg vil - igen som klubspiller - alligevel sige Frederik Mørk i mod, når han nu foreslår helt at droppe DM-finaler ved festivalen. I mine øjne skal Dansk Bridgefestival netop repræsentere HELE Bridge-Danmark, og derfor bør eliten også være meget velkomne (for ikke at sige selvskrevne) OG have incitament til at rejse til Svendborg. Alt andet må da være en misforståelse.

 

Der er ikke noget galt med kontroversielle debatindlæg, ellers kommer der sjældent nogen debat. Så hvilke finaler og hvordan de afvikles, vil jeg til gengæld med sindsro overlade til mere kvalificerede, herunder Frederik Mørk. Men når man kommer 4 meter på den forkerte side af grøftekanten, må selv en klubspiller kunne se at det er tid at rette ind.

 

Den primære udfordring for alle må vel være hvordan vi får endnu flere spillere til Svendborg, OGSÅ blandt eliten. Man kunne jo starte med at spørge alle dem der ikke kommer, hvorfor - uanset deres handicap.

 

I lige netop dette indlæg ser jeg pudsigt nok ingen kommentarer fra kvindelige bridgespillere - hvilket savnes. Derfor burde man måske generelt lytte lidt mere til jorden og til det tavse flertal.

Svar
 

Hej Lars Peter

Jeg har tidligere nævnt at TUK efterfølgende har diskuteret/vendt beslutningen om at afvikle to DM på samme tid og sted. Jeg har svært ved at se hvordan TUK kunne bakke op om denne beslutning. Hvordan TUK kan mene at medlemmer skal fratages muligheden for at deltage i et DM må stå hen i det uvisse.  

 

Kim Nielsen

Klarup

Svar
1 2
 

Log ind for at skrive...

 
Medlemsnummer 
Efternavn