Bridgeforlaget

Debatforum

Forum » Debat » Forslag til ny struktur for DM parfinalerne

Forslag til ny struktur for DM parfinalerne

emailnotifikationer
 
 

Den 12. november afholdes det årlige midtvejs møde, hvor repræsentanter fra alle distrikterne mødes. For to år siden besluttede repræsentanterne som et forsøg at afprøve fri tilmelding til DM for senior par. Det blev aftalt at evaluere forsøget efterfølgende, hvilket er på det kommende møde. 

Nedenstående er i den forbindelse sendt til repræsentanterne. Det offentliggøres således at alle har mulighed for at give deres mening til kende. 

 

Bedste bridge hilsner

Ole Raulund

 

Oplæg til ændring af DM par finaler.

  1. Evaluering af konceptet med fri tilmelding til senior par. Herunder kan det være en god ide at indføre monrad princippet i senior par.
  2. Skal DM damepar også have fri tilmelding?
  3. Forslag til åben par og mix par.

 

Seniorpar

Antallet af deltagere steg fra 48 til 90. Efterfølgende svarede over halvdelen af deltagerne på følgende spørgsmål:

Synes du at fri tilmelding er en god ide?

I høj grad

I nogen grad

I mindre grad

Slet ikke

59 (51,3%)

20 (17,4%)

16 (13,9%)

20 (17,4%)

Svarprocent 64%

 

Synes du at, turneringsformatet med kvalifikation + finaler var godt?

I høj grad

I nogen grad

I mindre grad

Slet ikke

48 (42,5%)

30 (26,5%)

20 (17,7%)

15 (13,3%)

Svarprocent 63%

 

Synes du, det er godt med overført score til finalerne?

I høj grad

I nogen grad

I mindre grad

Slet ikke

18 (16,2%)

17 (15,3%)

21 (18,9%)

55 (49,5%)

Svarprocent 62%

Deltagerne var således overvejende glade for fri tilmelding og turneringsformatet, men var overvejende utilfredse med princippet om overført score.

Den umiddelbare konklusion kunne være at bibeholde den fri tilmelding og turneringsformatet, men at afskaffe den overførte score.

Et alternativ, der er blevet muligt med BridgeCentral3 er at afvikle hele turneringen som en monrad parturnering. Man kan vælge at ’genstarte’ monraden med f.eks. 10 runder tilbage. Således at mange af topparene kommer til at spille mod hinanden i to runder.

Fordele herved:

  • Ingen overført score
  • Sportslig mere korrekt afvikling
  • Alle deltager i A-finalen

 

Damepar.

Damepar minder på mange måder om seniorpar. Flere distrikter har svigtende tilmeldinger til Damepar og i de sidste uger op til DM er der ofte ledige pladser som kan være svære at afsætte og bliver afsat tilfældigt.

Det foreslås derfor at der vælges den samme løsning for damepar som for senior par. Dette gælder både for tilmelding og turneringsformat.

 

Åbent par og mix par

En anden model end senior par. A- og B- finale bibeholdes. Man kan kvalificere sig til A-finalen ad to veje. Enten direkte fra distriktsfinalerne (f.eks. 40 par) eller via kvalifikationsturnering om fredagen. Det foreslås at 20-30 pladser er på spil i kvalifikationsturneringen, der kan afvikles som en monrad turnering.

Fordele:

  • Distriktsfinalerne bevares.
  • Distriktsfinalerne bliver attraktive da de kan give direkte kvalifikation til A-finalen.
  • Par der er forhindret i at spille distriktsfinale kan stadig deltage i åben par/mix par turneringerne.
  • A-finalen bliver mindre tilfældigt sammensat og dermed stærkere.
  • Alle kan prøve sig af i kvalifikationen.
  • Distrikternes økonomi kan forbedres, hvis man vælger kun at støtte de 40 par der kvalificere sig fra distriktsfinalerne.
  • Flere af turneringerne under festivalen åbnes for alle.
Svar

Svar

 
 
 

Jeg er tæt på 100 % enig med Frederik
[Det hænder ikke så tit. Faktisk husker jeg ikke om det virkelig er sket før. Hvis min læge skulle læse dette vil min medicindosis formentlig blive ændret kendeligt]



Et par tillægskommentarer.:

*At spørge de personer, der har taget nogle dage af deres sommerferie for at spille bridge om, hvorvidt de kunne finde på at tage et par dage af deres somm.... - er som at foretage en rundspørge i en slagterbutik om, hvorvidt man bør spise kød.

*Dogmet om at der ikke er plads til kredsfinaler er bull. Hvorfor fx - spørger jeg helt stilfærdigt - er bridge i februar at ligne med at slagte en hellig ko? Hvorfor er de 2 % (som i TO %) af befolkningen, der drager udenlands i vinterferien vigtigere at tilgodese end de mange (jeg kender ikke tallet), der har planer for sommerferien?
Og for resten kunne man da finde ud af det førhen ....

 

*Problemet med åben tilmelding er især at der overføres scoretil finalen. Det svarer vel til at man skulle tage 25 % af scoren fra forrige sæson med, når man rykker fra anden- til første division (ikke helt, jeg ved det, men ...)
Kvalifikation og finale er to forskellige turneringer med vidt forskelligt formål. Simple as that.


Næh. Nu da festivallen har vist sin kolossale styrke på det breddemæssige plan er det tid til at vende tlbage til de sportsligt retfærdige DM'er for par. Disse har været holdt som gidsel i .... er det 12 år?
Nu kan festivallen stå på egne ben - og gode, flotte ben, bestemt!

kh Bio

 

Svar
 

Når jeg nu bliver nævnt som “begejstret tilhænger af fri tilmelding” vil jeg gerne præcisere at jeg foretrak den gamle model med en 40-par finale i sæsonen. 

Jeg har blot givet udtryk for at når man nu er oppe på 120 par kan man ligeså godt tage skridtet fuldt ud og lave fri tilmelding. 

At spille en distriktsfinale hvor 26 af 28 par kvalificerer sig til DM giver ikke synderlig mening  

Lauge

Svar
 

Hej Frederik og Bio

Jeg beklager at måtte meddele jer det, men stenalderen er forbi. Vi kommer ikke tilbage til DM finaler i løbet af sæsonen. De har  i snart 15 år hørt festivalen til, og jeg tror de bliver her. For hvert år der går, er der et par stykker mindre, der kan huske gamle dage.

Udover det, så skal i finde plads i kalenderen til indledende, distriktsfinaler, kredsfinaler og DM finaler i både mix og åben par.

Det er vel minimum, 4 weekender mere. Da finalerne lå midt i sæsonen, var der ingen senior par, senior hold og mix hold.

Derudover mener jeg, at det vil ødelægge festivalen at fjerne finalerne. Det vil betyde, at det er yderst begrænset hvor mange elite spillere, det vil deltage i festivalen. Mangfoldigheden vil forsvinde og det vil være synd og skam. Dette er festivallens styrke.

Jeg forstår ikke hvorfor man vil lave distriktsfinaler med pladser til A-finalen på spil. Hvorfor det ?

Er det for distrikternes skyld eller spillernes skyld ?

En indledende monrad, hvor de 40 bedste par går i A-finalen, herefter 39 x 3 spil som i "gamle dage" eller nu om i vil. Det er mit umiddelbare forslag. Jeg føler mig helt overbevist om at de "svagere" par som Frederik omtaler, vil have yderst begrænset indflydelse på resultatet.

 

LP

 

Svar
 

Hejsa

Jeg må for en gangs skyld give Frederik ret, i det meste han skriver.

DM-finalerne bør ligge i den ordinære bridgesæson, hvis det er muligt at finde weekender til det. I hvertfald de 2 DM-finaler, som for nuværende holdes over 3 dage i de 2 festivalweekender.

Hvis man absolut vil have noget, der ligner DM i åben og mixed par under Festivalen, kunne man lave et Festival-DM med fri tilmelding over 1-2 dage, så man også tilgodeser dem fra "bredden", der gerne vil møde de giraffer, der tilmelder sig denne turnering. Turneringerne under en festival skal være nogen, som max varer 2 dage, helst kun 1, så man hurtigt kan få gang i nye chancer i en ny turnering, og måske med en ny makker. Det er i hvertfald min tilgang til deltagelsen i festivalen.

mvh

Otto

Svar
 

Helt enig med Lars Peter Damgaard

Frederik er hoppet på den herskende samfundsidé om "at alt andet var meget bedre i gamle dage".

Dengang var alt jo heller ikke optimalt rent styrkemæssigt. Jeg husker da tydeligt al snakken fra de stærkeste distrikter/kredse om, at den geografiske fordelingsformel gav alt for mange DM-pladser til de store (men styrkemæssigt svagere distrikter).

Skulle man endelig noget helt nyt, så lav en super-DM-finale for de 40 af de tilmeldte par, der har det laveste handicap.

(Og nej, det vil ikke tilgodese gode par fra svagere klubber. I skulle lige vide, hvordan det føles at komme som nyt medlem og skulle score 64 % hver aften bare for at bevare et handicap på 14 !).

Peter Møller Nielsen

 

 

 

 

Svar
 

Et eller andet sted, bør en DM finale (A-finalen) være en turnering, hvor det stærkest mulige felt kæmper om mesterskabet.

I gamle dage var der som Peter korrekt skriver, "tynde" kredse som sad på nogle pladser. Hvis man laver det således at distrikterne får de 40 af 60 pladser i A-finalen, har jeg svært ved at se det som et fremskridt. Jeg har ikke noget imod at "svagere" par spiller i A-finalen, men de skal have kvalificeret sig dertil, på lige fod med andre. Derfor syntes jeg, at det nuværende format, med en kvalifikation for alle skal bibeholdes. Her er der hvert år overraskelser, mon ikke vi bemærker de negative mest. Der er vel normalt ca 5 par som kunne have forventning om at placerer sig i bedste halvdel i A-finalen, som ender i B-finalen. Det er set herfra, en del af charmen, og jeg tror næppe det generelt skyldes uheld.

Lad alle møde op med store forventninger om fredagen. Hvis man gerne vil have kvalifikationen lidt længere ( i dag 58 spil) så start lidt før om fredagen. Alternativt fortsæt kvalifikationen, lørdag morgen, og spil finaler lørdag aften til kl 2000

 

Svar
 

Selv om jeg er senior - ja så har jeg ikke tid til at spille al den kvalifikation, som Frederik åbenbart synes er det optimale . Og man har jo erfaret gennem de seneste 10 - 15 år, at færre og færre har tid eller energi til at spille diverse kvalifikationsturneringer. Desuden synes jeg, at det er spændende at møde nye modstandere  - og det gør jeg ved den nuværende turneringsform hos seniorerne og i holdturneringen. I Frederiks gode gamle dage mødte jeg år efter år Tordenskjolds soldater - få nye ansigter. Og mon ikke bredden også synes, at det er intesserant at spille mod nye modstandere og få mulighed at spille mod diverse landsholdsspillere. Det tror jeg.

 

Fri tilmelding!

 

Thomas Berg

Svar
 

Hej.

 

Jeg spillede lidt bridge på Nørrevang, efter Svend Novrups fremragende bog kortspil, der stod på min mors hylde et par måneder i ca 1976. Holdt som han også op med at købe ekstra bladet da skak og bridge forsvandt.  Så lidt i gymnasiet 84 og 85 og så igen fra 2005, men dog ikke hvert år i klub.  Måske 9 af 12.  Husker ikke så godt.

 

Har hørt en anekdote om en finale i Vojens, men kender ellers kun til DM finaler i Vingsted og Vingsted i Svendborg.  Aner ikke hvor mange A og B jeg har spillet i åbent og mix, men det er da blevet en del, da par i store felter er min yndlings.  Spiller næsten ikke hold og er hverken elite eller novice.

 

Har en travl kalender med børn fra forskellige ægteskaber, fuldtidsarbejde og svært ved at sige nej. Savner på ingen måde at hive næsten hver weekend ud af kalenderen.  Selv i DK har jeg slet ikke ferie, økonomi eller kosmisk kærlighed nok til mere bridge, hvor meget jeg end elsker vores sport.

 

Jeg er totalt enig med Peter Møller Nielsen og Lars Peter Damgaard.  Finder 120 kvalificerede spillere passende indledende og 40 i A finalen (der altid er mit mål) under festivalen.  Senior og dame har ikke min interesse endnu.  Ønsker kval med fri tilmelding og kan et distrikt ikke fylde deres pladser op må de gives til andre.  Dem der stiller op i kvalen, stiller nu om stunder op for at komme med i finalen.

 

Venlig hilsen Super_Groesmeister

 

 

Svar
 

Hej Ole Raulund

Først ros, dit indlæg er alen bedre end dit tidligere indlæg omkring medarbejder afgang i sekr. .

 

Omkring deltagerundersøgelsen fra senior DM er jeg er helt på linje med Frederik Mørks indlæg, det kan ikke bruges til meget, eksv. at spørge nogen man har givet en friplads til DM om det var en god ide. Dog hæfter jeg mig ved at deltagerne ikke mener carry-over princippet er af det gode.

 

Nogle har nævnt at fri tilmelding til DM i seniorpar var en succes, jeg vil faktisk påstå at fri tilmelding var en fiasko. En forbavsende lille deltager fremgang til finalen, når man tænker på at langt størstedelen af vores medlemmer har alderen til at deltage. Hvis man ser på nedgangen i distrikternes kval. tror jeg endda der er sket et fald i antallet af det samlede antal deltagere.

 

Overordnet mener jeg ikke fri tilmelding til DM finaler fører meget godt med sig.
     1. Distrikternes rolle ændres og udvandes. I dag er indgangen til turneringsbridge via distrikterne
         og hvis dette ændres tror jeg, at antallet af nye turneringsspillere mindskes.
     2. Niveauet i DM finaler mindskes og dermed udvandes et DM.
     3. Festivalen forringes hvis der bliver stor fremgang til frie DM finalerne, da der så vil være
         færre deltagere i sideturneringerne. I dag er der under Vinoble od den sidste weekend lidt
         kedeligt pga. de få deltagere i sideturneringerne og hvis der kommer mange sådanne dage er
         det skidt for festivalen
     4. Et DM er noget man kvalificerer sig til. Er der andre forbund der har haft succes med fri
         tilmeldinger til et DM?   
     5. Da festivalen ligger som den ligger vil det være medlemmer med en transporttid på op til ca.
         1 time som bliver favoriseret. Jeg tror ikke at mange med handicap på 45-25 fra eks.
         Nordjylland vil bruge de ca. 3000kr det koster for at deltage i evt. D-E-F-? finaler.   

    

Jeg kunne dog godt se ideen med at afprøve en ekstra kval. under festivalen således, at forhindrede/udslagne i distrikternes kval. ville få en ekstra mulighed. Jeg vil foreslå at der tages en plads fra alle distrikternes medlems uddelte pladser, således der ville være 11 pladser at spille om til åbenpar og mixpar. I senior og damepar kunne der tages 5 af de pladser som uddeles via placeringerne.

Frederik Mørks ide med at fjerne DM fra festivalen burde måske få lidt opmærksomhed. Der ligger allerede DM i senior- og mixhold uden for festivalen. At få DM placeret rundt om i Danmark vil efter min mening øge interessen og antallet af deltagere i lokale kvalifikations heat. Det ville samtidig give distrikterne mulighed for bedre at udøve deres virke omkring promovering af turneringsbridge. At finde de 2 ekstra spilletidspunkter burde være muligt. Man kunne eks. placere pokal - og divisions slutspillet under festivalen.
Hvis man fjernede DM fra festivalen ville der være bedre plads til at udvikle denne. En festival burde være en event hvor vi alle kan komme og afprøve nye turneringsformer i stedet for blot, at spille de sædvanlige turneringer hvor man indrangeres efter handicap.
 

Kim Nielsen
Klarup

Svar
 

Hej Kim,

Du trækker den gamle tese om distrikterne frem igen:

 1. Distrikternes rolle ændres og udvandes. I dag er indgangen til turneringsbridge via distrikterne
         og hvis dette ændres tror jeg, at antallet af nye turneringsspillere mindskes.

Nu har distrikterne haft ret mange år til at promovere forbundets breddeturneringer og det er kun gået én vej, nemlig nedad.

Men måske har distrikterne i lang tid ikke haft en chance. Det er nemlig tankevækkende at studere deltagelsen i en breddeturnering som pokalturneringen. 

Vi har i forbundet ni storklubber/centre med 250 eller flere medlemmer - i alt 4555 medlemmer (17 % af det totale antal medlemmer i forbundet).

Disse centre/klubber må formodes at drive undervisning i større stil og har derfor igennem tiden haft "fat" i store grupper af nye spillere. Spillere som det burde være oplagt at "sende afsted" til forbundets breddeturneringer.

Men det er åbenbart ikke en nem sag. Thi centrene mv. stiller kun med i alt 11 hold i pokalen (10 %). Af disse 11 hold er der forresten ca. 7-8 hold, der består af mildt sagt meget rutinerede spillere.

Hvor er bredden henne ? Må de ikke komme ud af kuvøsen og få smag for andre end centerets egne turneringer ?

Nå, nu skal jeg heller ikke give centrene al skylden. Også ude i de mindre klubber burde det være en opgave at reklamere for forbundets breddeturneringer på anden måde end ved blot at lægge indbydelserne frem på "hovedbordet". 

Eller har vi ligefrem at gøre med en "bridgekulturel" forandring ? Hvor det tidligere var sagen at nyde bridgespillet (koste hvad det ville af bank), fornemmer jeg i dag en præmiefiksering hos bredden ledsaget af en angst for eller et ubehag ved at tabe til højere rangerede spillere.

Peter

 

 

 

Svar
 

Jeg glæder mig en del over at se, at der er andre end mig, der ønsker DM finalen tilbage til bridgesæsonnen. For mit vedkommende er DM par ikke en mulighed da jeg aldrig er i Danmark på festivaltidspunktet. Jeg er ret overbevist om, at min makker er i samme situation.

Måske kunne det være en ide at lave en detaljeret undersøgelse af hvor mange der godt kunne tænke sig at deltage i DM finale, men aldrig har muligheden pga tidspunktet.

Mvh Michael Beck 

Svar
 

Modellen er ikke langt fra den model der spilles efter når man melder sig til et EM eller et VM i samme disciplin.

Der afholdes ikke ”kvalificerende” turneringer nationalt, alle kan gi' den et shot.

Det er en ubarmhjertig turnering hvor man skal være der fra start.

Hvis modellen er god nok til et EM eller et VM er den vel også god nok til et DM?

Distrikterne har overlevet sig selv og er uden berettigelse, Ole Raulunds forslag er kunstigt åndedræt til en patient der er på hospice.

Spil ordentligt :)

Jesper.

Svar
 

Hej Ole

Først og fremmest en tommelfinger op, fordi du benytter Debatten til at høre "folkets mening". Svarene herinde er naturligvis ikke en dom, men bedre end ingen svar. Tak for spørgsmålet, det vidner om en ny ånd i dansk bridge, som er yderst velkommen.

 

Dernæst har jeg lige et spørgsmål og en indvending som mine input.

 

Mit spørgsmål:

Handler det udelukkende om hvorvidt det er attraktivt at alle har en hurtig genvej til at kunne komme i en DM-finale? Altså, for at afhjælpe den faldende deltagelse.

Handler det ikke MINDST lige så meget om at udbrede kendskabet til disse turneringer - og muligheden for "almindelige klubspillere" i at kunne deltage?

 

Ja, undskyld jeg anvender udtrykket "almindelige klubspillere", men der ER forskel på folk og deres tilgang til bridge. Og der er forskel på at deltage i X-factor og i at få Sonnings Musikpris.

Skal DM'er være åbne turneringer? Så skal de dæleme også gøres fokelige, og have så stort et kandidatfelt som muligt. Og meget gerne (som sideeffekt) indbringe lidt ekstra indtægter til DBF. Der bør i så fald reklameres, f.eks. i vores dertil indrettede medlemsblad, og der kan måske også tænkes i andet lokkemad, som guldpoint ud fra handicapresultat, spurtpræmier eller andre gevinster, der kan lokke lykkeriddere og andet bridge-godt-folk til. Hvis man ikke er villige til de præmisser, så må man jo forbeholde turneringerne til de der er virkeligt kvalificerede - og så spørge dem, hvorfor DE ikke deltager i større omfang.

 

Min indvending:

Du argumenterer for at afholde turneringer efter Monrad-princippet, som en slags løsning på at udjævne tilfældigheder og uretfærdigheder.

Den må du meget gerne uddybe for os der ikke har set de foregående afsnit af "Bridgeturneringer for viderekommende". Jovist, Monrad er da et lille hak bedre end vilkårlig lodtrækning, men det burde være klart at man også har en handicapliste (som måske ikke er præcis, men dog det vi har vi har valgt) som rettesnor til seedninger, og det er den slags rettesnore man benytter i stort set alle andre sportsgrene.

Og at intet kan erstatte alle-mod-alle princippet som det absolut mest retfærdige system. Monrad beror også på tilfældigheder - efter min mening.

 

Denne sidste indvending, var mest i håb om at du kan oplyse mig om noget jeg evt. har misset. Jeg kan nemlig ikke se at Monrad skulle kunne gøre fra eller til i løsningen på det der er problemet.

Svar
 

Hej Søren,

 

Tak for din opadvendte tommelfinger.
Jeg konstaterede for nogle år siden at der var stor forskel på antallet af deltagere til kvalifikationen for seniorpar i de forskellige distrikter. I f.eks. København var der meget få deltagere som derfor næsten alle kvalificerede sig til DM-finalen. I f.eks. Sydjylland var der utroligt mange deltagere, hvoraf meget få kvalificerede sig. Jeg har også konstateret at under halvdelen af deltagerne i den populære Vinoble mini holdturnering blev på festivalen og spillede andre turneringer.
Herudover fornemmer jeg at bridgespillere i dag ikke er interesseret i lange kvalifikations turneringer. Men gerne vil deltage i større begivenheder. Hvor mange ville f.eks. deltage i Vinoble, hvis man skulle kvalificere sig i distrikterne?

 

Seniorhold og mixhold er vel også eksempler på dette.

 

For mig er konklusionen lige til. Fri tilmelding til flere turneringer.

 

Det betyder (forhåbenligt) også flere deltagere, det første år med fri tilmelding til seniorpar tyder ihvertilfælde på dette. Derved kan det blive svært at nå at spille alle mod alle. Dette problem kan monradpar løse. Mit forslag er at par turneringer hvortil der kun er afsat to dage og hvor deltager antallet umuliggøre alle mod alle turneringer istedet afvikles som monradpar. Således at der ikke bruges en dag på kvalifikation og en dag på finalen. Men man bruger to dage på monradpar. For at undgå at top parrene i de sidste runder skal spille mod par placeret langt nede i feltet, kan man genstarte monraden når der f.eks. mangler 1/4 af turneringen. Man beholder selvfølgelig de optjente point, men f.eks. vil de to førende par komme til at møde hinanden to gange.

 

Min påstand er at når turneringen er færdig så vil de bedst placerede par have mødt modstand af ca samme styrke.

 

For mig er der mange fordele herved:
- flere deltagere i DM finalerne.
- mere fleksibilitet for spillerne.
- Efter få runder i monraden vil parrene primært møde par af samme styrke, hvilket er årsagen til Vinobles store popularitet.
- Spændende afslutning på DM finalerne når topparene mødes igen.
- Hver runder er interessant da man møder et par som oftest har ca samme placering som en selv.

 

Jeg synes du kommer med flere gode forslag til hvordan man kan gøre turneringerne mere folkelige som du kalder det. Jeg synes det i seniorpar kunne være oplagt også at udpege vindere blandt parene som er  70+ og 75+.

 

Håber at det besvarede dine spørgsmål.

 

Bedste bridge hilsner
Ole Raulund

 

PS: Kort fortalt besluttede midtvejsmødet følgende:

- fri tilmelding til seniorpar 2018

- fri tilmelding til damepar 2018

- hurtig evaluering efter festivalen 2018

- TUK (Turneringskomiteen) beslutter turneringsformatet

- Mix og Åben par afventer en generel diskussion om distrikternes rolle fremadrettet

Svar
1 2
 

Log ind for at skrive...

 
Medlemsnummer 
Efternavn