Bridgeforlaget

Debatforum

Forum » Debat » § 43 Begrænsinger af den blindes rettigheder

§ 43 Begrænsinger af den blindes rettigheder

emailnotifikationer
 
 

§ 43 B.2.a  Her sker der mange fejl på en klubaften. Ikke så meget i A og B rækkerne, men i C og D rækkerne.

"Du er på bordet" eller "du er på hånden" bortfalder. Der er enkelte spillere, der "glemmer", hvor de skal spille ud fra.

Er der ikke en mulighed ude i klubberne, hvor denne pragraf kan tilsidesættes, så vi ikke "skræmmer" dem (væk)?

Hvorfor ikke hjælpe dem i stedet?

Svar

Svar

 
 
 

Jeg tilbød engang at være ikke-spillende TL i en klub i Horsens. Nogle af spillerne var glade for at der kom styr på reglerne, andre var ikke begejstrede.

En af de sidste krævede engang rest da han var blind. Jeg påpegede fejlen, og han undskyldte mange gange. Ugen efter gjorde han præcis det samme igen. Jeg havde knap åbnet munden før han sagde: "Jeg gider ikke høre noget om det". I Svendborg ville han naturligvis være blevet bedt om at forlade turneringen eller rette ind, men nu var det en klub og et forsøg, så jeg gjorde ikke mere ved det.

En anden spiller havde fumlet ved sin meldekasse, og jeg blev tilkaldt. Hun gav også udtryk for irritation over at jeg redegjorde for ubeføjede oplysninger.

Derefter sendte jeg en mail til klubben om at jeg ikke mente at forsøget var vellykket, og så afbrød vi det.

Skulle de to spillere have haft lov til at bryde reglerne i fred for at de ikke skulle blive skræmt væk? Det var i hvert fald klubbens holdning. Resultatet er at kendskabet til lovene i Horsensklubberne er ekstremt mangelfuldt eller ikke-eksisterende.

 

Svar
 

Det er ikke klart for mig, hvad spørgsmålet egentlig går på. § 43B2a benyttes kun, når den blinde har overtrådt en af begrænsningerne i § 43A2, dvs. har byttet hænder med spilfører, er gået over for at se spilfører spille eller har set en modspillers kort. Og hvis man lader C- og D-rækkespillere insistere på at få lov til det, stiller man måske lige lovlig få krav til dem.

Svar
 

Jeg formoder denne tråd er et eksempel på den slags spam, som der advares mod i en parallel tråd.
Glimrende initiativ af webmaster.

Anonyme debattører er naturligvis ulovligt. Så jeg er bange for at Bertel og Jacob just er faldet i en fælde (og jeg med på en måde :) ). 

Svar
Stemmer på dette indlæg1
 

Hej igen. Mit navn er Niels Eriksen.

Det er åbenbart den måde jeg lokker ind på der giver mig denne "Nordiske standard" navn.

Tak til jakob for dit svar.

Hvis vi bruger §42 B.2. må den blinde godt forhindre spilføre i at spille ud fra den forkerte hånd, ved at sige "du er på bordet".

Er det sådan det skal forståes?

 

Svar
 

Som udgangspunkt må den blinde gerne advare spilfører mod at spille ud fra forkert hånd. Den fejl der oftest begås i klubberne hvad det angår, består i at den blinde 'advarer' efter at kortet er spillet. Det er en overtrædelse af § 43A1b. Det kan straffes som fejl i fremgangsmåden, men det fratager ikke den blinde retten til senere korrekt at advare spilfører mod udspil fra forkert hånd.

Hvis den blinde bytter hænder med spilfører, forlader sin plads for at se spilfører spille, eller ser billedsiden af en modspillers kort på hånden, så er den ene konsekvens at han ikke længere må advare spilfører - dvs. det må han godt, men det betyder bare at modstanderne så kan vælge hvorfra der skal spilles ud.

Jeg har aldrig set en blind bytte hænder med spilfører, og jeg har aldrig set en blind forlade sin plads for at se spilførers hånd (undtagen for 55 år siden da min far lærte os de simple regler), så jeg betragter ikke det som et problem. Jeg har heller ikke set en blind med vilje (!) se en modspillers kort. Det var godt nok efter de gamle regler. De nye regler er skrappere: Han må slet ikke se dem. Det kan muligvis godt ske, men det vil være meget sjældent. Og hvilken spiller ville finde det urimeligt at man ikke må kikke modstandernes kort?

Jeg kan derfor ikke følge dig i at de bestemmelser skulle udgøre et problem der kan skræmme spillere væk.

 

Svar
 

Hej Niels Eriksen
Jeg beklager hvis jeg var lidt for stram i tonen. Jeg troede faktisk at NOGEN med vilje prøvede at promovere spillesystemet 'Nordisk Standard' på denne snedige facon. Og den slags er jeg ikke tilhænger af.

Ang. dit spørgsmål, så er Bertels svar ikke korrekt i formuleringen. Den blinde må ikke ADVARE spilfører. Den blinde må forsøge at FORHINDRE et udspil fra forkert hånd. De lyder som en pernittengryn detalje,men den er skam reel nok i praksis.

Det er KUN i situationen, hvor spilfører ER VED AT begå fejlen, at den blinde må gribe ind. Kun hvis spilfører rækker ud efter et af bordets kort eller siger "Må jeg bede om" eller er ved at tage et af sine egne kort op fra hånden, at dummy må sige "STOP!".

Hvis spilfører har sagt "Må jeg bede om spar 4", eller bare "Spar", eller har haft sit kort så langt fremme at det ER spillet - så er detfor sent for dummy at sige "Du er på bordet/hånden". Nu har spilfører spillet et kort, og dummy har ikke kunnet nå at forhindfe det.
 

Svar

Log ind for at skrive...

 
Medlemsnummer 
Efternavn