Bridgeforlaget

Debatforum

Forum » Debat » Ubeføjede oplysninger ?

Ubeføjede oplysninger ?

emailnotifikationer
 
 

En episode fra en klubaften.
                    Ø     S     V    N
Meldinger  pas - pas- pas-2UT
                pas-  3hj - pas -4hj
turneringsleder - tilkaldes, da Syd ved meldingen 4 hj - prikker højre hånds pegefinger ned i 3 hj kortet, medens hun bebrejdende kigger på sin makker, der med en teatralsk bevægelse tager sig til hovedet.   
Systemkort angiver Stayman og Jacoby som svar ved UT- åbninger.
Turneringleders afgørelse: meld videre, hvorefter Ø melder pas og S 4 sp, der passes rundt.
Er episoden korrekt behandlet ?
Til orientering er det "rutinerede" spillere ved bordet.       
Svar

Svar

 
 
 

Nu går jeg ud fra, at Nord i et øjebliks distraktion har meldt ud fra, at 3hj var naturligt.  Det er en beføjet oplysning for Syd, at Nord ikke har forstået 3hj meldingen. Syd kan altså frit melde  4sp.  Derimod er Nords pas til 4sp suspekt.  Det er en ubeføjet oplysning for Nord, at Syd har gjort ham opmærksom på hans fejl.  Selv om Nord selv var kommet i tanke om sin dumhed, må han ikke melde efter at Syd har spar og ikke hjerter.  Hvis mere end nogle få spillere af samme styrke som turneringen ville have meldt videre på Nords hånd oven på 4sp, så skal Nord gøre det.

Turneringslederen burde have forklaret Syd, at det var helt ulovligt at opføre sig som Syd har gjort, og TL skulle også have forklaret Nord, hvad jeg skrev ovenfor.  Endelig skulle han have bedt ØV have tilkalde ham igen efter spillet, hvis de føler sig skadet.

Hvis det efter spillet viser sig, at ØV er skadet og at Nords meldinger ikke er lovlige, så skal score justeres.  Det er ikke muligt at sige noget om Nords pas til 4sp er lovlig uden at kende Nords hånd og uden at vide, hvor gode spillerne er i den rsække, hvor spillet er spillet.  En god mulighed er at spørge spillere af samme styrke som dem, der spiller i den række, NS spiller i.  Præsenter spillerne for Nords hånd, oplys om zonestillingen og oplys om NSes system med den modifikation, at spillerne ikke spiller Jacoby.  Vis dem meldeforløbet op til Nords afsluttende pas  og spørg hvad de ville have meldt i Nords sted.  Hvis mere end en ud af seks melder videre oven på 4sp og ØV er skadet af at Nord meldte pas, skal scoren justeres - sandsynligvis til 5hj eller 6hj nogle stik ned.
Svar
 
Der er åbenbart ingen, der før har fortalt N/S, at det ikke er tilladt at gøre hinanden opmærksom på systemet under meldingerne. Så først og fremmest skal Syd have forklaret, at det er ulovligt at gøre, som hun gjorde.

Det er også ulovligt for Syd at udnytte oplysningen fra den manglende alert og efterfølgende Nords tagen sig til hovedet om, at Nord har glemt systemet. Nords 4hj-melding viser dog i sig selv, at Nord har glemt systemet, så intet problem dér.

Men herudover er det ulovligt for Nord at udnytte oplysningen, at 3hj betød spar. Så spørgsmålet er, hvad 4sp er i parrets system. Slem er vel ikke helt ude af billedet efter en 2ut-åbning, så hvis det fx er Trelde, skal Nord bare vise sparkontrol og esser med hjerter som trumf (se også Karsten Nyblads svar). At det bliver en katastrofe, er der ikke noget at gøre ved.

Vi er nødt til at kende fordelingen samt N/S's slemkonventioner for at kunne vurdere sagen nærmere, men der er i hvert fald en mulighed for, at Ø/V er skadet af udnyttelse af ubeføjede oplysninger.

TL burde have forklaret N/S, at de skulle melde, som om de ikke havde fået ubeføjede oplysninger af hinanden, og fravælge logiske alternativer, der var påviseligt antydet af disse oplysninger (der skal nok bruges nogle mere forståelige ord ved bordet!). Så N/S kan faktisk være skadet af forkert instruktion fra TL, hvis de har misforstået TL derhen, at de gerne måtte udnytte oplysningerne.
Svar

Log ind for at skrive...

 
Medlemsnummer 
Efternavn