Bridgeforlaget

Debatforum

Forum » Debat » RE: Et spørgsmål om åbningen 1 klør

RE: Et spørgsmål om åbningen 1 klør

emailnotifikationer
 
 

Hej Jeg er alm. klubspiller, sådan på hvad der vist kan kaldes "mellem-niveau" og har et spørgsmål omkring åbningen 1 klør. Det niveau jeg spiller på, er (set med mine øjne) et stykke af vejen, præget af at man ikke går så højt op i reglerne, og ofte kender folk heller ikke helt reglerne. Nå, det er vel bare sådan det er, og pyt også, vi hygger jo heldigvis meget godt alligevel. Men der er en enkelt ting, som jeg ofte støder på og det er, at nogen par har en aftale om at åbningen 1 klør, kun fortæller, at der er en åbningshånd og ingen 5 farve i major, men parret har ingen klar aftale om antallet af klør. Når jeg har spurgt folk til betydningen af deres melding i relation til klørfarven,  så er det ikke usædvanligt at svaret er "Det har vi ingen aftale om, det kan være nul klør eller mange klør - så det ved jeg ikke"  

Men jeg mener, at der er en regel om at åbningen 1 klør, ikke må betyde mindre end 2 - og hvis den betyder mindst 2, så skal den bankes, mens hvis den betyder mindst 3- så anses den for naturlig. 

Men har jeg ret eller har jeg bare misforstået noget? 
Altså, bør et makkerpar havde en klar aftale om, at åbningen 1 klør betyder mindst 2 i farven eller er det lovligt at have en aftale der slet ikke siger noget som helst om klørfarven? 

Svar

Svar

 
 
 

Hej Karin

Jeg kan godt forstå at du undrer dig. Nu er jeg heldigvis ved at nærme mig senioralderen og kan derfor tillade mig at være en "grumpy old man". En af de ting der irriterer mig ved et bridgebord, er når jeg møder et par der har spillet sammen i en menneske alder svarer at de har ikke nogen aftale om, næsten ligegyldig hvad der spørges om. Jeg plejer gerne at ligge mine kort ned og kigge træt på åbner og sige: godt så - hvad åbnes der med på 4-4-4-1, får svaret og følger op med hvad åbnes der så med 4-4-3-2 og hvis det er et par som jeg synes er slemme til forklaringer (manglende!) afslutte med hvad der åbnes på 4-3-3-3. Jeg fatter simpelthen ikke denne (udbredte?) uvilje til at forklare meldinger, det er da i alles interesse at spillet afvikles så alle er med på hvad der foregår. Der er ikke nogen nem løsning på dit problem, uden at du risikerer at blive betragtet som et surt løg. Mit forslag er hvis du spiller i den samme klub, er at henvende dig til TU-lederen og bede ham præcisere ham reglerne om 1-klør åbning, et par gange før spilleaftenerne starter.

mvh tom 

 

 

  

Svar
 

Jeg svarer lige i nummererede punkter, i håb om at mit svar bliver klarere på den måde.

  1. Der er ikke noget i vejen for at have en aftale hvor åbningen 1kl slet ikke siger noget om klørfarvens længde, og altså er aldeles kunstig. Det er sådan systemer som Smart, Precision og Carrot Club fungerer.
  2. Hvis makkeraftalen indebærer at man åbner 1kl på visse hænder med 0, 1 eller 2 klør, skal åbningen 1kl alertes. Hvis åbningen 1kl altid lover mindst 3 klør, skal åbningen ikke alertes.
  3. Spillere der er vant til at spille sammen, har makkerskabserfaring for hvor få klør de kan have når de åbner 1kl. Det skal fremgå af systemkortet. Hvis man spiller i en klub hvor klubledelsen ikke håndhæver reglerne om systemkort, skal det fremgå af spillernes svar på spørgsmål om meldingerne. Jeg anbefaler meget kraftigt at klubledelserne håndhæver reglerne om systemkort.

Stort set alle danske klubspillere der spiller med naturlige åbninger på 1-trækket, spiller med en af følgende aftaler om hvor mange kort der (mindst) vises i farven:

  • 4-4-4-4: Åbning 1 i farve lover altid mindst 4 kort i farven. 1kl skal ikke alertes.
  • 5-4-4-3: Åbning 1sp lover 5 kort i farven, åbning 1hj og 1ru lover 4 kort i farven, åbning 1kl er som regel med 4 kort i farven, men dog kun 3 ved fordelingen 4-3-3-3. 1kl skal ikke alertes
  • 5-5-3-3: Åbning 1 major lover 5 kort i farven. Ved fordelingen 4-4-3-2 eller 4-4-2-3 åbnes længste minorfarve. Hverken 1ru eller 1kl skal alertes.
  • 5-5-4-2: Åbning 1 major lover 5 kort i farven, og 1ru lover 4 kort i farven. Åbningen 1kl er dermed på kun 2 klør ved fordelingen 4-4-3-2. Åbningen 1kl skal alertes.

Kun meget uerfarne makkerpar (fx når der er en hurtigt tilkaldt substitut involveret) ved ikke hvilken af de 4 modeller de melder efter. Modstanderne har krav på at vide lige så meget om det som spillerne selv ved.

Svar
Stemmer på dette indlæg1
 

Hej Jens,

Jeg forstår ikke lige dine fordelinger med 16 kort - men det er der nok en mening med !

Næh, mit spørgsmål går på, om man ovenpå alerterbare kløråbninger (dvs. hvor åbningen 1 klør kan gå ned på 0, 1 eller 2 stk. klør) må bruge eget forsvar ? Dvs. at disse kløråbninger er at betragte som kunstige på lige fod med Carrot, Smart osv.? 

Svar
 

Jens viser ikke 16 kort. Han viser blot, hvor mange kort der skal være i en farve for at åbne i den (med spar nævnt først).

 

Hvornår en indmelding er en "åbent forsvar" aftale kan du læse i spillerhåndbogens prg. 103 (den ligger på hjemmesiden under regler). Helt generelt må der aldrig bruges åbent forsvar aftale i parturneringer og holdturneringer med færre end 16 spil. Hvis 1 klør er krav for en runde kan et forsvar ikke beregnes som åbent forsvar og dermed er der frit spil.. Modsat må der ikke bruges åbent forsvar, hvis 1 klør åbning er pasbar uanset hvor mange klør åbningen lover.

Svar
 

Poul Bo har svaret fint på Peters spørgsmål, så jeg kommer med en anekdote i stedet.

Jeg har for nylig hørt om et par der spiller med at åbningen 1kl er naturlig efter 5-5-4-2-modellen, men svaret 1ru er kunstigt og viser 0-5. I den situation, hvor åbningen 1kl altså er rundekrav, er der ingen begrænsninger for hvilket forsvar man må spille oven på 1kl.

Stort set alle der spiller med 5-5-4-2-modellen (og vel også dem der spiller med den sjældne 5-5-5-1-model), spiller med at man passer til 1kl med en værdiløs hånd. I den situation er forsvaret ikke frit. Grænsen for et frie forsvar er altså ikke den samme som grænsen for hvornår åbningen skal alertes.

Og her er et varmt link til §102B1, som måske er det mest relevante sted i reglementet i denne forbindelse.

Svar
Stemmer på dette indlæg1
 

Hej Karin
Jeg vil prøve at supplere de glimrende svar, der allerede er givet, idet jeg kan forstå, at du/I har svært ved at få antallet af klør at vide, og systemkort, som Jens anbefaler, benyttes åbenbart ikke.
Du skriver:  "... 
at åbningen 1 klør, kun fortæller, at der er en åbningshånd og ingen 5 farve i major, men parret har ingen klar aftale om antallet af klør."
Hvis du spørger ind til hvad åbning 1ru betyder (hvis de kan svare klart på det), så kan du jvnf. Jens' oversigt se/regne ud hvor mange klør de nødvendigvis må have.
Hvis de eksempelvis skal have 4 ruder til en åbning, så vil de minimum have 2 klør til 1kl-åbning. Bemærk i øvrigt, at "kun" 2 klør er "worst case", nemlig hvis deres fordeling er præcis 4-4-3-2 - ofte vil de have flere end 2 klør.

Mvh. Eddie

Svar
 

Tak Jens,

Jo tak jeg har læst den paragraf. Det var nok så meget for at få en lille diskussion af paragraffen.

Man hører jo tit modstanderne udveksle bemærkningen "ja jeg havde lyst til at passe, men du vil jo have, at jeg skal holde åben ovenpå 1 klør".

Når man derefter spørger om 1 klør aldrig kan passes ud, får man et lidt tåget "joohh, det kan den da godt, hvis jeg har 4-5 små klør" !

Sagt på en anden måde, så er 1 klør åbenbart stadig "naturlig" i henhold til 102B1, selvom parret altid holder åbent i noget nær 99 % af tilfældende ?

Svar
Stemmer på dette indlæg1
 

Jeg vil bare lige sende et stort "LIKE" til hr. Tom Nørgard's kommentar. Det var det.

Svar
 

Jeg deler din mening.  Men desværre er det jo sådan at det med at følge reglerne, ikke altid prioriteres 

Svar
 

Jeg deler din mening.  Men desværre er det jo sådan at det med at følge reglerne, ikke altid prioriteres 

Svar
 

Jens Brix 

jeg synes jeg kan huske, (men altså ikke sikker), at jeg har læst et eller andet snørklet sted i vores regler, at man faktisk ikke må bruge højkunstige meldinger  i alm. turneringer og at åbningen 1 klør - uden at sige noget om klør, faktisk er at anse som en højkunstig melding. 
MEN da jeg ikke rigtigt kan huske hvor jeg i sin tid fandt det, så var det jeg håbede at man her kunne afklare det. 
Men du mener altså godt man må åbne med 1 klør, uden at den fortæller andet end "en åbningshånd" 
Så om ikke andet, så blev jeg da lidt klogere på det. tak 

Men kan man grundlæggende forlange at folk har en aftale? 
Kan det tænkes at et par vitterligt aldrig har lavet en aftale og kan man så forlange af dem, at de så må se at få den lavet? 

Svar
 

Og det forstod jeg så kun det halve af. 
men pyt 

Svar
 

Jeg kender ikke udtrykket "et frit forsvar" og forstår desværre derfor ikke rigtigt hvad der siges. Kan du forklare mig hvad "frit forsvar" er for noget?

Svar
 

Tak - den vej rundt, at spørge til deres regler for at åbne med 1 ruder, havde jeg ikke tænkt. Men det kan jeg da godt bruge en anden dag. 

 

 

Svar
 

Tak for hjælpen til jer alle. 
Venlig hilsen Karin

Svar
1 2
 

Log ind for at skrive...

 
Medlemsnummer 
Efternavn