Bridgeforlaget

Debatforum

Forum » Debat » formler for handicapberegning

formler for handicapberegning

emailnotifikationer
 
 

Er der nogen derude, der kan hjælpe....

 

Under Handicap på DBfs site står følgende: "Læs alle fakta om DBf's bridgehandicap i dette dokument" Det er dog en sandhed med modifikationer. Formlerne for handicap findes ikke her. På samme side står "Spørgsmål kan rettes til dbf@bridge.dk"

 

På forespørgsel til denne mailadresse svarer en "administrativ koordinator" at de kun har et  excelark, der kan beregne handicapændringer. Det undrede mig jo lidt, så for en sikkerheds spurgte jeg derfor igen. Men jo, det var hvad man havde. Og i øvrigt kunne jeg se formlerne ved at klikke på de enkelte celler i regnearket.

 

Således henvist til reverse engineering på  =(POTENS(1-(1/480)* (§D§3-1)/ etc. etc. blev jeg en smule træt. Så jeg vil blive glad, hvis der er en eller anden, der i modsætning til DBf har et dokument med formlerne for handicapberegning.

 

venlig hilsen

Gert Villumsen

 

 

Svar

Svar

 
 
 

Hej Gert

Jeg ved ikke helt præcist hvad det er du spørger om - men en googlesøgning på "handicapberegning bridge" gav som næstøverste hit, dette link:  http://www2.bridge.dk/Admin/Public/Download.aspx?file=Files%2FFiler%2FHandicap%2FHandicap-reglement+02012017+-+gældende+udgave.pdf

Var det dét du søgte?

Svar
 

Mange tak Jan.

 

Afsnit 5 er svaret på mit, synes jeg selv, ret præcise spørgsmål:

"Jeg savner de præcise formler for handicapberegning. Hvor kan jeg finde dem?"
 
Af ren nysgerrighed: Kan man finde dokumentet via en nogenlunde logisk sti, eller skal man bare vænne sig til at bruge google når det drejer sig om DBf-stof?
 
m.v.h.
Gert
 
Svar
 

Jeg ved det ikke Gert. Men det virker lidt mystisk, at det dybe link til dokumentet, hvor du heldigvis kan bruge kapitel 5 til at besvare dit spørgsmål, faktisk viser, at dokumentet er placeret et sted på DBfs server. Det kan virke mystisk, at dét så ikke kommer frem ved en søgning på websiden?

Nå men der er jo så meget med det der IT jeg ikke forstår, så jeg vil altid huske, at Google is my friend :))

 

Svar
 

Hej Gert

 

Det bedste jeg kan tilbyde er disse to dokumenter (hvoraf du allerede har fundet det ene)

 

Svensk version
http://db.svenskbridge.se/files/projekt-52-hcp.pdf

 

Engelsk version (nyere)
http://www.eurobridge.org/wp-content/uploads/2017/04/Swedens-Handicap-System-Micke-Melander.pdf

 

Disse to dokumenter udgjorde "biblen" da vi implementerede handicap for DBf.

 

Hvis du bliver skræmt af en uskyldig formel i et regneark, så løber du skrigende bort når du læser disse to dokumenter :) ... jeg synes selv regnearket er nemmere at forstå.

 

Svenskernes dokumenter er meget tunge og mange ting er dårligt beskrevet.

 

Tingene kompliceres yderligere af en del nuanceforskelle mellem det danske, svenske og (siden foråret 2018) norske handicap-system. Og de kompliceres af at tingene udvikler sig, uden at svenskernes dokumenter opdateres.

 

Grundprincipperne er dog de samme.

 

I den perfekte verden burde "nogen" lave et dansk dokument, som præcist forklarer hvad der rent teknisk foregår under "motorhjelmen" på handicap systemet - i stedet for bare at henvise til to 14 år gamle svenske dokumenter.

 

Jeg siger med det samme at jeg ikke har tid/lyst :)

 

Svenskernes dokumenter er gode nok, bare man er klar over de vigtigste forskelle i forhold til det danske system:

 

Disse forskelle er:

 

1) ingen 0-grænse i det danske system.

 

2) Vi genberegner når resultater rettes inden for 14 dage.

I 2012 låste svenskerne deres resultater 1 måned før de blev publiceret - et piv-ringe koncept, hvis du spørger mig! - og ovenstående to dokumenter bærer præg af den måde at gøre tingene på.


Jeg aner ikke hvad svenskerne gør i dag og jeg aner ikke hvad nordmændene gør i deres (næsten nye) handicap-system... men jeg håber da at begge lande har styr på "real-time" genberegning.

 

3) Ck for hold (Formel 7" side 5) skal være 1.0 ... ikke 0.5

 

4) Ck for enkeltmands (formel 5" side 4) skal være 1.0 ... ikke 2.0

 

Ck = 1.0 kan du også se i regnearket.

Min fornemmelse er, at Ck værdien er en ren skrivefejl i svenskernes dokumenter. En fejl som svenskerne ikke selv opdagede dengang fordi de, tilbage i 2012, ikke handicap beregnede hold/EM. Og når man ikke bruger formlerne opdager man ikke fejlene i dem. Vi opdagede ret hurtigt fejlen, da det danske system kom i drift - søg evt. på gamle indlæg på debatten.

Om svenskerne og nordmændene i dag handicapberegner hold+EM aner jeg ikke - men hvis de gør håber jeg da for dem, at de har fået rettet værdien for Ck. Jeg har sendt dem en email om dette for langt tid siden.

Vi har p.t. omkring 50 enkeltmandsturneringer i hus fra BC3 og jeg synes HAC resultaterne fra disse enkeltmandsturneringer ser fornuftige ud. Den enkelte spiller får det samme, som spilleren havde fået hvis han/hun var del af et par med samme resultat i en tilsvarende parturnering.


5) Formel 2 side 2 har ingen 1/Cu faktor.
Bemærk - lidt skræmmende - at der er forskel i formel 2, side 2, mellem den svenske og engelske version af det samme dokument :)

1/Cu-faktoren er simpelthen forsvundet/fjernet i det ene dokument.

 

Det danske system kører uden 1/Cu-faktor i formel 2.

 

Hvad svenskerne og nordmændene gør aner jeg ikke, men jeg formoder da de også kører uden 1/Cu-faktor. Det ligner en banal skrivefejl i den svenske version af dokumentet - det skal man lige være klar over. Regnearket medtager naturligvis ikke 1/Cu.

 

6) Alt hvad svenskerne skriver i deres dokument om starthandicap, nye spillere, udenlandske spillere osv. er ikke relevant for det danske system.

 

Resten af svenskernes dokument er okay - det beskriver formler og arbejdsgang for en Dansk handicap-beregning.


m.v.h Lars

Svar
 

Hej Lars - angående punkt 5, den manglende 1/Cu-faktor i formel 2 i dansk system i forhold til svensk notat.

Nej, svenskerne kører faktisk med 1/Cu-faktor.  I debattens Handicap for dummies henviste jeg til mit gamle svar fra 27-02-2014, hvor jeg skriver en del mere om det, inkl. at kontrolregning på svensk resultat beviser at de selv har fulgt deres eget notat i udregningen.

Jeg synes det er helt naturligt at svenskerne har 1/Cu'en med.  Som du selv skriver, er svenskernes notat det ældste.  De har opfundet systemet.  Englænderne har så overset faktoren i deres oversættelse.  Og danskerne har åbenbart implementeret efter en fejlramt engelsk oversættelse i stedet for at læse det oprindelige svenske notat :(.  Men ok, svenskernes notat havde så åbenbart andre fejl og mangler i sig.

 

Svar
 

Hej Lars

tak for links og læsevejledning.

 

m.v.h.

Gert

Svar

Log ind for at skrive...

 
Medlemsnummer 
Efternavn