Bridgeforlaget

Debatforum

Forum » Debat » et lille spørgsmål om lidt ualmindelig fejl ved bridgebordet.

et lille spørgsmål om lidt ualmindelig fejl ved bridgebordet.

emailnotifikationer
 
 

Jeg havde forleden en lidt træt aften, og som I ved, så kan man jo godt når man er træt, komme til at lave fejl man ellers ikke gør, og som regel er de fejl jo dækket ind af vores bog med turneringslovene i.  

Men den her fejl er jeg ikke sikker på, om den lille røde har svar på. Så nu spørger jeg jer:

jeg sad syd og Øst åbner med 1 klør. Jeg kigger på min hånd og tager uden at tænke en lille klør frem, så jeg bekendte farve. 
(som sagt jeg var ret træt)  
Nå, de andre ved bordet kiggede jo lidt forbløffet på mig, og så blev der ellers smilet ret bredt og jeg selv måtte jo le med. Jeg havde vitterligt ikke tænkt andet end at jeg ville bekende og "ligge lavt i anden hånd" :)

Ved bordet blev vi enige om, at det ikke var værd at bruge tid på, så jeg tog min lille klør op på hånden, og så tog vi det ellers bare som almindeligt og gik altså bare videre.  

Men bagefter kom vi til at snakke om, om der egentlig burde havde været et eller andet med udspilsbegrænsinger eller noget. 

Altså, man kan jo ikke rigtigt sige at min fjollede fejl viste andet end at jeg altså sad med en lille klør, for det var jo bare ment som  "at ligge lavt i anden hånd" -  men altså .... 

Hvad siger de lov-kyndige?

Svar

Svar

 
 
 

Hej Karin.

Jeg ved ikke om jeg er lovkyndig nok, men jen jo prøve.

Vi skal i prg. 24, og iflg. den skal et sådant vist eller spillet kort under meldeforløbet blive liggende åbent på bordet, hvor det er beføjet for den ikke fejlende side og ubeføjet for den ikke fejlende side.

Hvis den fejlende senere bliver spilfører eller blind tages kortet op på hånden uden yderligere korrektion.

Hvis den fejlende bliver modspiller er det stort strafkort og skal behandles ud fra prg. 50.

Svar
Stemmer på dette indlæg1
 

Jeg er helt enig med Poul Bo og vil blot tilføje, at Karins makker også ville skulle passe første gang jf. § 24B. Huskereglen er, at hvis det viste kort kan blive til et stort strafkort, vil makker også blive pålagt at passe første gang, mens der ikke er nogen begrænsninger, hvis der er tale om et lille strafkort (hvilket kræver, at kortet er vist uforsætligt, at det højst er en nier og at der kun er tale om ét kort).

 

Inden folk bliver for glade for § 24, vil jeg også minde om, at denne paragraf kun gælder, hvis kortet bliver vist under meldeforløbet - ikke hvis det bliver vist inden meldeforløbets påbegyndelse. Så § 24 er meget sjældent i spil i praksis (heldigvis).

Svar
 

Jeg vil bare supplere Poul Bo med en enkelt men vigtig ting.

Fordi du "har spillet" kortet er vi § 24B, hvilket betyder, at din makker skal melde pas næste gang.

 

Der er ingen udspilsbegrænsninger ud over hvad der følger af strafkortet, hvis du kommer i modspil.

Svar
Stemmer på dette indlæg1
 

som jeg nævnte,  var det et lille kort, det mindste jeg havde i klør, fordi jeg jo netop bare ville "følge farve " og "ligge lavt i anden hånd" 

tror det var klør 2 eller klør 3 og det rummede ingen informationer, udover at jeg altså var indehaver af det kort

 

Svar
 

Det var jo under meldeforløbet, for det var jo fordi Øst åbnede med 1 klør og min trætte hjerne bare ville bekende farve ;) 

Svar
 

Hvorledes definerer man "uforsætligt" i denne forbindelse, for det jo selvfølgelig med en aktiv handling, at jeg lagde kortet, selvom det på ingen måde var andet end bare en bare en fjollet effekt af at være for træt. 
Altså, jeg tabte jo ikke kortet, men lagde det selv, omend som sagt, uden at jeg på nogen måde havde nogen tanke om det. 

Svar
 

Poul Bos svar er helt korrekt. Det er Jacob og Torstens tilføjelser desværre ikke.

Joys lille klør er nemlig hverken et honnørkort eller et UDSPIL, som det nævnes i 24B.
Makkeren er således IKKE tvunget til at passe næste gang.

Svar
 

'Uforsætligt' betyder at man ikke havde i sinde at foretage den handling der er tale om - i dit tilfælde at spille/vise et kort. Det er typisk tab af et kort man kalder uforsætligt, men det kan også være at man rækker ud efter meldkortet 1 spar og uden at kikke ordentligt efter får fat i 1ut og lægger det kort på bordet.

I dit tilfælde havde du i sinde at tage kortet frem og spille det. Derfor var det forsætligt.

Din handling er nok usædvanlig. Jeg har ikke oplevet det eller hørt det fortalt af andre TL'er, men jeg har faktisk grebet mig selv et par gange i at overveje hvad jeg skulle spille til når der blev åbnet til højre for mig: Jeg kunne dog nære mig.

Svar
 

Hej, jeg mener at kunne huske, at Niels Krøjgaard fik sådan et tilkald under damepar for nogle år siden. Han kom i hvert fald over til mig bagefter og fortalte om situationen - her lagde man hjerter 2 på bordet og Niels fortalte at han i spøg havde sagt til damerne: Jamen så må i jo spille 2 hjerter - hvad den uspøgfulde dom blev, kan jeg ikke huske, men i kan evt. spørge ham.

Svar
 

Ved nærmere eftertanke er jeg enig med Bio - kortet er forsætligt vist, men ikke forsøgt spillet ud, og heldigt nok var det en nier eller derunder. Derfor er vi i § 24A. Ingen begrænsninger i meldeforløbet, men hvis modstanderne får spillet, bliver det et stort strafkort.

Svar
 

Nu vi er ved de små anekdoter, så oplevede jeg for nogle år siden - ved DM i Åben Par i Svendborg - at min makker i Øst åbnede med 1 kl  hvorefter Syd lagde ruder 10... - og ja - det var vist sidst på dagen...

Torsten Ørhøj blev tilkaldt - jeg husker blot han sagde "åh nej - det der gjorde I ikke..."

Hvad det endte med husker jeg ikke - vist blot lidt sjov... 

 

Svar

Log ind for at skrive...

 
Medlemsnummer 
Efternavn