Bridgeforlaget

Debatforum

Forum » Debat » RE: bluffmeldinger

RE: bluffmeldinger

emailnotifikationer
 
 

Under ACBL er visse bluffmeldinger (psychic bids) forbudt, fx åbningen 2 klør, hvis den er aftalt som eneste stærke melding. Findes der i DBf-regi nogen regulering af tilsvarende karakter. Jeg er opmærksom på Bridgelovenes §40C og LKU-9, men mener ikke at kunne se nogen begrænsninger overhovedet - ud over den selvfølgelige at der ikke må være tale om en skjult makkeraftale.

Men hvornår er der tale om en skjult makkeraftale? Jeg mener en gang at have hørt eller læst, at hvis bluff på systemkortet er markeret som "Sjældent", så skal det være så sjældent som en gang om året. Men jeg kan ikke finde en sådan guideline nogen steder. Og det må i sagens natur også være næsten umuligt at opdage og håndhæve.

Mvh

Jens U Kromann

Svar

Svar

 
 
 

§ 40B2a-v giver den regulerende myndighed ret til at begrænse bluff i forbindelse med kunstige meldinger. Det er den ret ACBL har benyttet sig af, så der er ingen specifik begrænsning på bluffmeldinger i en turnering under DBf.

 

Som en rettesnor står der et eller andet sted et forslag til hvor tit "aldrig/sjældent/ofte" skal betyde (har glemt hvor), men de har ikke nogen synderlig vægt. "Sjældent" er vist noget med en gang pr. turnering og i hvert fald meget mere end en gang om året. Jeg vil fraråde at man skriver "aldrig" på sit systemkort, for det kan få nogle spillere til at tro at man overhovedet ikke bluffer, og det er man ikke afskåret fra. Loven giver os nemlig ret til at bluffe, og den omtaler ikke nogen frekvensbegrænsning.

 

Hvornår der er en skjult makkeraftale? Det er der når du efter makkers melding begynder at spekulere på om det nu er bluff - med andre ord når det ikke overrasker dig at han bluffer (i en given situation).

 

LKU-9 skriver i øvrigt noget der ikke er korrekt. Der står at en bluff-melding ikke skal alertes, og det er noget sludder. Når makker afgiver en melding, skal den alertes - uanset om den er ægte eller bluff. Det kan jo heller ikke lade sig gøre andet. Man ved jo ikke at det er bluff. Det LKU-9 mener, er at en melding ikke skal alerteres blot fordi det er en bluff-melding. Og det er en selvmodsigelse: Hvis man kan alertere en bluffmelding, så ved man at det er bluff - og så er det ikke en bluffmelding.

Teksten vil blive rettet på et tidspunkt.

 

Svar
 

Retningslinjerne vedr. systemkort og bluff kan findes i "Vejledning til det lille systemkort".

Heraf fremgår det at "aldrig" svarer til højst 1 gang pr. 1000 spil, hvilket nogenlunde svarer til højst en gang om året, hvis man spiller 1 gang om ugen (30 uger gange 30 spil pr. uge = 900 spil)

 

Jeg er ikke sikker på, at afsnit 2.6 i LKU-9 er så dårligt formuleret som Bertel antyder, men det skal da ikke afholde Lovkommisionen fra at give teksten et eftersyn ved lejlighed.

 

Torsten 

 

 

 

Svar
 

Retningslinjerne vdr. bluf, som Torsten omtaler, er nok taget fra Spillerhåndbogen §112, hvor blufhyppigheden er omtalt.

Spillerhåndbogen kan findes her

Jørn

Svar

Log ind for at skrive...

 
Medlemsnummer 
Efternavn