Bridgeforlaget

Debatforum

Forum » Debat » Multi vs Butler IMP

Multi vs Butler IMP

emailnotifikationer
 
 
Kan I hjælpe mig med følgende:

Hvordan kan man have en multi <10, men samtidig en positiv score i butler imp (handicap)?

På forhånd tak.

Egedgaard
Svar

Svar

 
 
 
Multi beregnes mod hvert enkelt resultat, mens butler beregnes mod en gennemsnitsscore.
Samtidigt tager handicapberegningen højde for styrken mellem de 2 par og dels hvordan styrkefordelingen er ved de andre borde.
Under handicapscore kan du se din butlerscore, f.eks. var en multi på 8,41 lig med butler 0 igår i Rødovre, mens holdmakkernes 8,70 var -10 imp i butler. Butleren på nul gav parret -0,14 i handicap, da deres handicap var noget højere end modstandernes.
http://www.bridge.dk/bridgecentral/Manual/HACBeregning.xlsx
Du kan selv udregne forventet score og din ændring i handicap via dette link.
Svar
 
Hej Thomas

Tingene bliver nemmere for alle hvis du angiver et link til de resultater, som er udgangspunkt for dit spørgsmål.

Jeg formoder du snakker om flg. holdkamp:

http://www.bridge.dk/4554/Klub1/Turneringer/Resultat1217.html

I det følgende kigger jeg kun på halvleg 1.

Butler IMPs er summen af de IMPs du og din makker henter i forhold til Datum-scoren for hvert enkelt spil. Disse er vist i kolonnen til højre på denne side:

http://www.bridge.dk/4554/Klub1/Turneringer/MultiBord11446.html
 
For de 16 spil ved dit bord: 1+4+0+4+3+4-4-1-1-6-1-7+4+1+5-8-2 = -2

Der regnes positivt i NS's retning og du sad ØV, så det er +2 Butler imps til dig i første halvleg.

Det er, som Thomas Svendsen er inde på, bla. denne værdi som handicap udregningen bruger i holdkampe med multi.

En vigtig detalje, som Svendsen også fint gør opmærksom på, er at man ikke automatisk kan regne med at positiv Butler giver handicapgevinst. Der kigges ved handicap udregningen også på gennemsnits handicap for NS og ØV ved de andre borde, samt styrken af spillerne ved dit bord.

Populært sagt: det har ved handicap udregningen stor betydning hvor god du og din makker er, hvor gode modparten er samt hvor svært det er at hive imps ud af modstanderne (dvs. hvor gode de andre spillere med de samme kort er)... noget som man ikke umiddelbart kan aflæse udelukkende udfra den rå Butler-score.

Multihold scoren er et udtryk for det gennemsnitlige antal kamppoint, man har opnået, når resultaterne udregnes med de andre borde i rækken - eventuelt fraregnet holdpallerne.

Det er noget (ganske) andet end Butler IMPs.

Hvis du opgør dine 16 spilresultater fra 1. halvleg mod de 5 andre borde (incl. dine holdmakkere) så får du følgende resultater, konverteret med 16-spils skalaen:


Bord 1L:  +7 imps = 12,03 - 7,97 sejr
Bord 2Å:  +23 imps = 15,56 - 4,44 sejr
Bord 2L:  -7 imps = 7,97 -12,03 nederlag
Bord 3Å: -17 imps = 5,61 - 14,39 nederlag
Bord 3L: -20 imps: = 5,00 -15,00 nederlag

I alt (12,03 + 15,56 + 7,97+5,61+5,00)/5 = 9,23

Her var vi heldige igen - det passer med din multi for 1. halvleg


Kort sagt: Jeg kan ikke få øje på nogen regnefejl, hverken for Butler IMPs eller multien eller handicap.


Jeg medgiver dog gerne, at det er et interessant eksempel du har fundet: en multi som er (lidt) dårligere end middel, men marginalt positive butler imps.

Min fornemmelse (læs: gæt!)  er, at multiudregningen er mere "udjævnet" end butleren: udgangs/slem bonus vejer ikke så tungt i multiopgørelsen som ved butler opgørelsen.

Men jeg understreger at jeg gætter - jeg håber, at der er nogle talnørder/multi-eksperter, som kan forklare det mere præcist. Ikke bare for Thomas, men også for mig.

For mig ser det i øvrigt ud som om det er præcis sådan en 1. halvleg som Thomas har haft: 3 fuldtræffere (slem i spil 13 og 2 stk. zoneudgange i spil 10+16) men desværre også rigtigt mange halvslatne spil (spil 2,3,4,5,6,13,14,15 koster alle i multiopgørelsen).

Butler udregningen belønner de 3 fuldtræffere (+6,+7,+8) og vægter ikke spil 2,3,4,5,6,13,14 og 15 særlig tungt. Resultatet er +2 i Butler IMPs.

Ved multiudregningen vægtes de mange halvdårlige spil højere. Derfor en multi under middel.

Sådan tolker jeg umiddelbart resultaterne.

Forhåbentligt er der nogle eksperter ud i multi-udregningens svære kunst, som kan forklare os om forskellen mellem Butleropgørelse og multiopgørelse - for jeg må da indrømme at jeg også er blevet lidt nysgerrig:

Hvordan man kan få en multi under gennemsnittet, men positive butler-imps?

m.v.h Lars

P.S: Under arkæologiske udgravninger i klubbens arkiv af gamle årgange af Dansk Bridge faldt jeg for et par år siden over en artikel om forskellen (fordelen?) ved multiopgørelse kontra butler.

Artiklen er formodentligt fra den gang multi-udregning var næsten nyt. Måske fra en gang i midten eller begyndelsen af 80'erne?

Er der nogen som ved præcist hvilket nummer og hvilken årgang det drejer sig om? - så slipper jeg for at skulle stå på hovedet i flere hylde-meter med gamle, støvede numre af Dansk bridge for at genfinde artiklen
Svar
 
Hej Thomas

Det hurtige svar: Fordi butler er et fjollet, ubrugeligt tal :-)

For det første er datumscoren, som butler opgøres mod, et gennemsnit af ALLE resultater for den pågældende spil, inklusive dit eget resultat. Med andre ord bliver du i butleren sammenlignet med dig selv, hvilket indlysende er nonsens. Se f.eks. spil 7 fra OBK i onsdags. Galningene Rohrberg/Thomsen melder og vinder alene en zoneslem og tjener 13 imps mod alle andre fem borde. I butleren får de imidlertid "kun" +12, da datumscoren indeholder deres eget resultat og derfor bliver den spændende, men ved et bridgebord sjældent forekommende score 782. 1430-782= 648, hvilket er en 12'er. Som sagt: nonsens

Desuden medfører gennemsnitsbetragtningen fuldstændig arbitrære afrundinger, da det er ret tilfædigt i hvilket imp-trin gennemsnittet havner. Jeg tror ikke, man kan sige noget generelt om, hvorvidt butler trækker mod midten eller omvendt. Sammenlign f.eks. spil 10 og spil 12 fra i onsdags, da de ligner hinanden en del:

I spil 10 er alle seks borde i 3ut. 4 vinder den, to går ned. I tjener derfor en 12'er mod to borde, og har derfor en gevinst pr. spil pr. bord på (12+12)/5=4,8 imps. Datum er (4*600-2*100)/6=367, og da 600-367=233 er 6 imps, tjener i 6 arbitrære imps på butleren. Butleren trækker altså "fra midten", fordi der er fire "store" scorer og kun to små.
I spil 12 vinder to par slem, fire melder "kun" game. I vinder en 9'er mod et bord og en 10'er mod tre borde. Altså 7,8 imps pr. spil pr. bord, men i datum tjener I kun 7. Butleren trækker altså "mod midten", da der er fire "små" scorer og to store.

Jeg har længe, bl.a. på disse sider, gjort mig til talsmand for, at butler og multi er noget snavs, og at det eneste rigtige er at regne imps pr. spil og intet andet, ligesom man gør i resten af Verden. Desværre står jeg vist nok ret alene med det synspunkt.

mvh
Skjønne
Svar
 

Enig med Skjønne, det rigtige er at regne imps pr spil.

Multiberegning er faktisk blevet endnu skævere med den nye KP-skala.

I gamle dage var KP-skalaen ret lineær. Men nu er den aggressiv omkring midten, så de første imps i en sejr giver meget mere end de sidste. Det introducerer et tilfældighedsmoment i multien.

Hvis man f.eks. kommer med en ren middelhalvleg, hvor samtlige spil er prik 0 imps across the field, så må man vel forvente at få en +multi, hvis feltet består af enkelte superhalvlege i samme retning sammen med mange halvsløje, og tilsvarende forvente en -multi, hvis feltet består af mange halvgode halvlege og enkelte katastrofehalvlege.

Fra ens eget synspunkt vil det imidlertid være helt tilfældigt, hvordan de gode og dårlige spil "klumper sig sammen" i gode og dårlige halvlege ved de andre borde, men det får så vidt jeg kan vurdere pænt stor indflydelse på ens multi. Det kan jeg ikke se det hensigtsmæssige i.
Svar
 
Skjønne står aldeles ikke alene med sit synspunkt. Jeg støtter det også. Det rigtige ville være at regne antal imp pr. spil. Tallet genereres ved sammenligning med alle andre borde i samme række hvor samme fordeling har været spillet, og der tages gennemsnit over antallet af foretagne sammenligninger.
Svar

Log ind for at skrive...

 
Medlemsnummer 
Efternavn