Bridgeforlaget

Debatforum

Forum » Debat » RE: Alertering af doblinger

RE: Alertering af doblinger

emailnotifikationer
 
 

Jeg mener at jeg på et tidspunkt lærte på på TL-kursus, at doblinger aldrig skal alerteres - uanset hvad de betyder. Jeg støder til stadighed på problemet som TL-leder, senest i denne uge, hvor en 1UT åbner protesterer over at 2. hånds DONT-dobling ikke blev alerteret. Min afgørelse var, at det var korrekt ikke at alertere. Nu kunne jeg godt tænke mig at høre om det er korrekt afgørelse.

Mvh Bent Larsen

Svar

Svar

 
 
 

Nå, diskussionssystemet og min tablet var vist ikke helt kompatible. Håber nogen kan slette de mange dubletter.

Svar
 

Jeg er helt enig i ALLE Michaels indlæg :) -- også efter, at de nu er blevet slettet. 

Reglen med ingen alert af doblinger uden skærme er for regid. Der må være en løsning, og den overlader jeg trygt til de rette personer at finde frem til.

 

Svar
 

tak, det er jeg helt glad for at høre, for jeg troede nemlig også, at men  i en klub/række, med spilleniveau, hvor lille sans er nærmest ukendt, skal kunne forvente at få en allertering, hvis man spiller med lille sans, men det fik jeg blankt afvist, som at det skulle være vedtaget at man aldrig behøver. 
Men hvis jeg forstod dig, så skal et par, der godt ved, det nok er ualmindeligt her, altså alligevel allertere den.

 

Svar
 

Hej Karin

 

I de nugældende alertregler fra 2008 står der om sansåbninger:
"Hvis åbningen ellers viser jævn fordeling, bør modparten være forberedt på, at folk spiller forskellige styrkeintervaller. 12-14 og 15-17 spilles overalt og vil kun i meget specielle sammenhænge behøve en alert. 11-14, 13-15 og 16-18 er andre eksempler, som man også må være forberedt på. Kig på modpartens systemkort inden rundestart, eller spørg om nødvendigt. Ultrasvage sanser visende 8-10 HP bør dog alertes."

 

Jeg diskuterede det engang med en (mere) erfaren TU-leder, der nævnte, at hvis man af en eller anden grund ikke har sit systemkort liggende på bordet (hvilket man som udgangspunkt ellers altid skal), bør man alertere alle andre intervaller end 15-17.

 

Jeg synes, det er en god formulering i alertreglerne, og et godt og samstemmende input fra TU-lederen.

Svar
 

Min makker og jeg har igennem snart mange årtier spillet 12-14 nt og har altid systemkortet liggende fremme på bordet (og ikke bare i tasken som visse i vores klub stadig mener er nok :)). - Skulle vi møde et ukendt par i en anden klub eller i en anden sammenhæng, oplyser vi altid fra rundens start om (uanset vores åbne systemkort), at vi spiller 12-14 sans. Så kan vi vist ikke gøre mere ?

Men bevares, vi har da mødt 1. divisionsspillere, der har følt sig for fine til at lægge et systemkort på bordet i en åbent-hus turnering. - Så reglerne er vist kke helt sevet ind alle steder - selv på de allerhøjeste niveauer !!

Svar
 

Peter Møller 
Det vil være dejligt om alle ville vise det hensyn 

 

Svar
 

Skal spørgsmålet om alert eller ikke alert virkelig være afhængigt af hvor flink og hensynsfuld man er? eller om man finder det passende, som Jens Brix skriver højere oppe. Jeg afventer stadig et håndfast svar på, hvad vi skal rette os efter, for der er faktisk uoverensstemmelse mellem §131 og hæftet med alertreglerne, som vel skal være en udlægning af §131.

 

Den fremgangsmåde, Peter bruger, svarer til den amerikanske pre alert eller announcement, og den er da fin, men announcements er nu engang fravalgt i de danske alertregler.

 

Jeg synes som de fleste her, at 1ut åbninger der afviger fra 15-17 skal alertes, men det bør være en del af regelsættet om alert, ikke et spørgsmål om forgodtbefindende.

Svar
 

Til Jens U. Kromann

Prealert er ikke helt valgt fra. § 131D har overskriften "Forhåndsalert" og siger:

»Hvis en direkte dobling af en naturlig åbningsmelding i farve på 1-trinnet ikke er en almindelig oplysningsdobling,*) skal modstanderne oplyses om dette før påbegyndelse af rundens første spil.«

 

Svar
 

Tak til Bertel. Den var jeg ikke opmærksom på.

Men det er vel ubestrideligt, at en sansåbning, som er et forslag om at spille sans, er en naturlig melding, jfr. 131E2, og som sådan ikke skal alertes.

Svar
 

Det oprindelige spørgsmål blev senest diskuteret af TUK i 2012, og her var konklusionen, at det overordnet set ikke ville være en forbedring at ændre reglerne for alert af doblinger. Det blev dog vedtaget, at transferdoblinger (eller andre mærkelige doblinger) af åbning 1 i farve skulle annonceres før runden, fordi spillerne ikke kan forventes at spørge til denne dobling. Mod åbning 1ut spilles så mange mærkelige forsvar, at kunstige doblinger ikke er usædvanlige.

 

§ 131B2 i Spillerhåndbogen giver svaret på, om en 12-14 sans skal alertes:

 

(Man skal alerte) naturlige meldinger med en særlig betydning, som modstanderne ikke med rimelighed kan forventes at være opmærksom på uden alert.

 

Så hvis modstanderne med rimelighed kan forventes at være opmærksomme på, at åbning 1ut ikke nødvendigvis viser 15-17, skal meldingen ikke alertes. Udtrykket "med rimelighed kan forventes" fortæller, at det mere afhænger af turneringen end af de konkrete modstandere, for man kender jo ikke nødvendigvis modstanderne.

 

I DM for mixed par kan man klart forvente, at folk er forberedt på 12-14, og i DM for begyndere kan man ikke forvente det. Hvor grænsen præcis går derimellem, skal jeg ikke gøre mig til dommer over. Men hæftet om alertreglerne trænger til en opdatering på dette punkt.

 

Hvis modstanderne er af en kaliber, så de kan sige "jeg troede, at en 12-14 sans skulle alertes, for det har nogen engang fortalt mig", er de tydeligvis opmærksomme på, at 1ut kan vise 12-14, og så kan de ikke forvente en alert.

Svar
 

Til Jacob

Tak for svaret om ikke gængse sansåbninger. Jeg vil nu gå over til at alerte min 12-14 sans, selv om min makker og jeg har spillet den så længe, at de fleste i klubben nok ved at det er sådan vi spiller. Det vil nok gælde i de fleste "almindelige" klubber. Men jeg kan jo ikke vide om et givent modstanderpar ikke er opmærksomme på det, og så må jeg nok hellere...

 

Et tillægsspørgsmål: Hvad med genåbningen 1ut efter 2 gange pas. Det er nok sådan i mange klubber, at lidt over halvdelen spiller det som 15-17, mens resten spiller det som 11-14 - eller noget der ligner. Altså 1Hjerter  -  pas  - pas  -  1ut: Skal den alertes?

 

Svar
 

Kære Jens Kromann (og talrige andre)


Når man er tvivl om, hvorvidt en melding skal alertes, skal man først og fremmest  tænke på FORMÅLET med at anvende alert.
Formålet er at sikre at modstanderne ved lige så meget om ens aftaler og 'tilbøjeligheder', som ens makker gør.
Det er faktisk meget simpelt (som i MEGET SIMPELT).

Man (vi regelliderlige) har så - til hjælp til at opfylde det formål - opstillet nogle regler. Men når man anvender dem, skal ens fokus hele tiden være på formålet.
Når du, sidst i dit seneste indlæg, spørger: "Skal den alertes",  må man derfor svare: "Ja, hvis du vurderer, at en alert rimeligvis hjælper modstanderne til at forstå jeres aftaler (eksplicitte eller indarbejdede) - ellers nej."
Du kan ikke få et svar på dit spørgsmål ved hjælp af en fortolkning af selve lovteksten. Loven lægger op til DIN EGEN VURDERING fra gang til gang.

Hvis du vil have MIN vurdering (og det vil du nok ikke), så synes jeg aldrig man bør alerte UT-meldinger pga. det anvendte styrkeinterval. Men det har du ikke hørt mig sige .... 
 

Svar
 

Jeg tror man skal gennemtænke spørgsmålet om alert eller ikke alert af sansåbninger der er forskellige fra 15-17 ganske nøje. 12-14 sans forekommer i sagens natur ganske ofte, og efter nogen tid hvor vi har alertet vores 12-14 sans flittigt (hver gang vi husker det) er det mit indtryk, at det nærmere forstyrrer spillets rolige gang end hjælper modstanderne. X-Y-sans-sekvenser som så viser 15-17, kan jo være lige så overraskende, og skal for at følge logikken også alertes. Det er blevet til et voldsomt bankeri i bordet!

Der må vel være nogle overvejelser bag at Lovkommissionen i sin vejledning om alertreglerne, udtrykkelig nævner endda helt små sansåbninger som naturlige: "Åbning 1ut, 7-9 hp, balanceret, ikke krav: naturlig."

 

Svar
1 2
 

Log ind for at skrive...

 
Medlemsnummer 
Efternavn