Bridgeforlaget

Debatforum

Forum » Debat » Appel-komite på svampe?

Appel-komite på svampe?

emailnotifikationer
 
 

I en DBF-holdturnering, alene i zonen, trækker du som kortgiver følgende op:

 

7 6 5
9 8
​E K 9 5 2
​K 10 5

 

Da du sjældent åbner med Pas, finder du 1 UT frem, der viser 11-14.

 

MTV viser med 2 ruder, at han har en énfarvet major, makker dobler der viser styrke, MTH melder 2 hjerter, som går rundt til din makker, der dobler - og så er det dig - hvad nu?

 

Svaret afhænger af, om doblingen er straf eller take-out. Ved bordet forklarer du modstanderne, at jeres aftale er take-out, så du melder selvfølgelig 3 ruder. Derefter taber makker hovedet og presser videre til 3UT, der bliver doblet til - 500.

 

Der har under spillet været noget tummel ved bordet (der er uden betydning for det specifikke problem), så der kommer en nyudklækket turneringsleder til bordet. Tu-lederen kigger på din makkers kort og antager uden videre - uden  at spørge nogen - at doblingen må være straf. Han iværksætter derefter en større rundspørge blandt andre spillere fra samme række, om de ville stå en strafdobling, og det vil flertallet. Tu-lederen omgør derfor spilresultatet til 2 hjerter D til + 300 for dig.

 

Den grønne turneringsleder når, inden du er gået, at nævne sagen for en mere erfaren kollega. Denne synes, det ser lidt underligt ud, og han kontakter derfor dig og din makker, netop som I er på vej ud af døren på vej hjem. Modstanderne er ikke til stede, og et eller andet går galt i kommunikationen, men realiteten er, at du kommer til at forklare ham, at doblingen i følge jeres makkeraftale er straf.

 

Denne sidstnævnte detalje fremgår ikke af hans afgørelse/redegørelse, som jeres modstandere indbringer for appel-komiteen (AK er en god betegnelse). 

 

Under AK-sagen bliver det gjort gældende af modparten, at de ved bordet har fået D forklaret som take-out, og - i overensstemmelse med sandheden - bekræfter I over for AK, at jeres makkeraftale er take-out.

 

Nu giver vi dig fri og overlader ordet til AK:

 

Hvor Pokker kom det med straf fra? - der står jo intet i afgørelsen herom. Vi må hellere spørge den erfarne tu-leder!

 

Som sagt så gjort, men der er jo ingen grund til at forklare den appellerende part, at D er forklaret som straf "på vej ud af døren"!

 

I stedet afgør vi (flertallet i AK) sagen med 2 hjerter D til + 300 ud fra følgende begrundelse:

 

"ØV har over for Appelkomiteen forklaret, at aftalen er, at X af 2 hjerter fra V er take-out. I forbindelse med spillet forklarede ØV dog, at X af 2 hjerter var straf Appelkomiteen finder, at forklaringen ved bordet /i lokalet, må vægtes over efterfølgende forklaringer, når det skal vurders, hvad Ø ville have gjort."

 

Og til sidst tager jeg selv ordet:

 

Hvis modparten er skyld i en uregelmæssighed, er det frit spil til at konstruere nye betydninger af meldinger, der - uden hensyntagen til systemaftaler - sikrer dig det bedst opnåelige resultat - godt at huske til en anden gang.

 

Afgørelsen er kulsort - allerede fordi "ved bordet" - efter AK´s egen snørklede logik - må gå forud for "på vej ud af lokalet".

 

Og regn i øvrigt ikke med, at AK orienterer dig, når der er indhentet nyt faktum til en sag. Du skal selv gætte, hvad AK indhenter af oplysninger.

 

Venlig hilsen

Peter Teisen

 

 

 


 

 

Svar

Svar

 
 
 

Forklaringen at dbl er straf gør det for mig helt bridgeubegribeligt at man kan tænke sig at sige pas, for der er kun 13 hjerter i spil og hvis jeg har 4, spilfører 2 og makker 5+, så har man strafdoblet med 0-2 hjerter. Synes strafdoblingen giver mindst ligeså meget information om misforståelsen NS har som den UI Nord muligvis har fået af Syds mundtlige forklaring.

En rundspørge blandt spillere som formodes at være af samme styrke som spillerne ved bordet afgør (hvad jeg ved) om pas er et logisk alternativ. At jeg ikke havde meldt det, er ikke det samme som at det ikke er et logisk alternativ. Jeg er derfor enig i AKs dom.

 

Når to spillere i første division (højt internationalt niveau) simultant glemmer sit system på samme måde (dbl var straf i stedet for T/O) så synes jeg det er synd at man ikke uddeler procedurestraf (ja de kunne have ladet være med at sige noget, men man kan også snyde på andre måder). Jeg synes det bør forventes af spillere i den kaliber at man ved om doblingen er straf og jeg synes ikke det er rimeligt at de får et godt spil, med mindre det kan sandsynliggøres ud over enhver rimelig tvivl at der ikke har været BIT (fx modparten siger at det var i tempo på begge sider af skærmen).

 

Teisen: Tænk på hjertet, det nytter ikke at blive så oprevet. Det er bare et kortspil. Alle gør deres bedste. Det er ikke ulovligt at synes nogen er inkompetent, men man skal ikke være overrasket hvis folks generelle opfattelse af ens person vender til det negative.

 

God bag(h)jul og godt nytår!

Svar
 

Ja, og jeg synes det er mystisk, at man ikke bliver tildelt procedurestraf for at overtræde reglen om, at man skal skrive forklaringerne på det papir, der ligger på bordet og IKKE sige det! 

OG jeg undlader ikke at påpege igen, at denne sag ikke var blevet en sag om svampe eller andet godt fra haven, hvis blot de fire spillere havde fulgt reglerne. 

Skal nok lade være med at skrive det her igen - to gange må være nok, selvom endnu mere overdrivelse måske ville fremme forståelsen :) 

GODT NYTÅR 

Svar
 

Hej Jan,

 

ja selvfølgelig burde man skrive alt ned på små sedler. Næsten ingen gør det. Det er et problem for dem der altid har problemer - og kalder på turneringslederen i tide og utide.

Personligt har jeg aldrig oplevet problemer med IKKE at skrive på små sedler i de 10+ år jeg har spillet divisionsbridge. Og kommer den dag, hvor jeg taber en eller anden dom pga manglende papirdokumentation - so be it. Godt givet ud😀

Prøv at se på dem der altid trækker tu-ledernes tid. Det er typisk halvbrodne kar i bridgeverdenen....

 

Turneringsledere og appelkommiteer er et nødvendigt onde i bridge. Jeg accepterer deres eksistensgrundlag, men vil aldrig tilrettelægge min yndlingshobby på at tilfredsstille deres luner.

 

Vh en bridgeelsker

Jonas Houmøller

 

Svar
 

Hej Jan & Jonas

 

Jan: Gør alle mundtlige svar på mundtlige spørgsmål til beføjet information på den anden side af skærmen, så skal du nok se at spml bliver skriftlige. Indfør procedurestraf (1 imp?) ved mundtlige svar på skriftlige spørgsmål? Så tror jeg vi er i mål. 

 

Jonas: Jeg tror godt man kan være en flink person og kalde på TU-lederen i ny og næ. Det hander om hvordan man gør det. De halvbrodne kar havner alligevel altid i de kedelige situationer med TU-lederen.

Jeg savner at TU-ledere kan dømme situationer på baggrund af "er det en rimelig melding?" i stedet for "er den forkerte melding et alternativ?" som er et hårdt bedømmelsesgrundlag. Jeg savner at bridgespillere generelt accepterer mere bredt at vi hele tiden bliver påvirkede af ubeføjede oplysninger og at der ikke er noget galt i at man/modstanderen spørger dommeren om "det var/er en rimelig melding"? Men skal vi hele tiden måles mod, om den forkerte melding er et alternativ, så er det sgu svært at gøre noget godt/rigtigt i bridge.

 

Mvh Tias på svampe (for at øge antallet af læsere)

Svar
 

Jeg har forståelse for Jonas' holdning til papirforklaringer, og ved skærmene kan de fleste, så vidt jeg kan skønne, håndtere det.

 

Det forudsætter imidlertid en taler, der ikke har en naturlig powerbaryton, og en skærmfælle der ikke er hørehæmmet. Hvis én af de to er tilfældet, er der ingen vej udenom papirblokken!

Svar
1 2
 

Log ind for at skrive...

 
Medlemsnummer 
Efternavn