Bridgeforlaget

Debatforum

Forum » Debat » RE: Må man det?

RE: Må man det?

emailnotifikationer
 
 

Som måske suveræn indehaver af danmarksrekorden - nogle vil mene verdens... - i overflødige bemærkninger under spillet, er jeg efter en batalje i aftes kommet i, hvad jeg må anse for aldeles uberettiget tvivl.

Jeg spiller ud fra en farve bestående af: 10 7 4

Bordet leverer i samme farve: E D x

Spilfører overvejer vel 15-20 sekunder, hvordan kagen skal skæres og siger så: "Vi prøver damen..."

Min makker hverken stikker med kongen eller kalder. Tyder da vist på - hvad der senere også viste sig at være tilfældet - at spilfører selv har kongen.

Efter spillet meddelte jeg spilfører VENLIGT (Jeg kan føre vidner for så vidt angår denne påstand!), at jeg sådan set var ligeglad, men at jeg var ret sikker på, at det ikke var tilladt at agere sådan. Spilfører ligger styrkemæssigt i den bedste halvdel af 1. division.

Desværre indtog spilfører nu den velkendte - men lidt pinlige - holdning overhovedet ikke at reagere på mit VENLIGE råd, hvilket - indrømmet - førte til en opfølgning bestående af knap så venlige meningsytringer fra min side.

Alt dette har jeg det fint med - indtil det øjeblik, hvor Jens, Bio m. fl. forklarer mig, hvorfor jeg igen har uret... 

Svar

Svar

 
 
 

Jens Brix Christiansen
 

Hvorfor mener du, der er tale om uforsætlig vildledning?
Sådan som jeg læste trådstarten, så lød det i mine ører meget forsætlig. 
Når man selv sidder med kongen, så er det da klart forsætlig at sige "vi prøver med damen" 

Det korrekte vil være at sige "jeg vil gerne be' om damen" 

Og jeg spørger altså kun for at forstå, hvordan man kan afgøre forsætlig/uforsætlig (og kender ingen af de i tråden involverede personer)

 

 

Svar
 

Hej Karin. Du kan faktisk ikke drage den konklusion, at det "klart" er forsætlig vildledning at sige "vi prøver med damen".


Det er vist slået fast, at måden at bede om bordets dame på ikke var god, men dels kan det være en lidt uheldig lapsus i måden at bede om damen på, og så er den ikke meget længere (for de fleste af os) - men det kan også være fordi spilfører i tænkepausen overvejede om det af hensyn til det senere spil var en fordel at komme på bordet eller hånden i stik ét, og så tænkte højt da han kom til konklusionen.


I den bedste af alle (bridge)verdener ville spilførers anmodninger om et kort på bordet blive udtalt klinisk på samme måde og med nøjagtig samme sætningsopbygning og betoning alle 13 gange.


Anklagen om forsætlig vildledning er egentlig en alvorlig anklage mod en bridgespiller om at mangle etik. Derfor er reglerne om justering af scoren ikke afhængige heraf. Synderen har af samme grund ingen anledning til at argumentere for, at det ikke var med vilje (for at undgå justering). Den bridgemæssige konsekvens af uforsætlig eller forsætlig vildledning er den samme, jf. LKU-14. I grove tilfælde af forsætlig vildledning kan der komme en disciplinær straf oveni.

Svar
1 2
 

Log ind for at skrive...

 
Medlemsnummer 
Efternavn