Ændre tekststørrelse :
Forminsk tekst Normal tekst Forstør tekst

Debatforum

Forum » Debat » RE: regler for makkers svar = 3 sans efter en farve åbning?

RE: regler for makkers svar = 3 sans efter en farve åbning?

E-mail notifications
 
 

Når man selv vælger at åbne/indmelde en sans, så har man naturligvis sansfordeling, altså jævn fordeling og mindst farve på mindst 2 stk og dem har man kun en af, altså doubletons. 

MEN når nu makker har åbnet og man mener at 3 sans er svaret, har man så også garanteret sansfordeling, altså jævn fordeling og mindst 2 i den farve makker meldte? 

Jeg ville selv mene, at lige netop i et meldeforløb, hvor makker har vist en farve, og jeg så ville melde sans, så siger det IKKE noget om, hvorvidt jeg har 0 - 1 eller 2 i makkers farve.

MEN det er lidt længe siden jeg fik undervisning, så jeg kan godt være kommer til at brygge sære ting på, uden selv at have opdaget det.

Så hvad siger I?

Åbner har meldt: 1 hjerter eller måske 2 spar eller måske 3 klør elller noget andet

I sidder med point og fordeling der får jer til at overveje 3 sans melding. 
Men hvis nu åbner har vist en farve, fx åbnet med 2 spar - og I så melder 3 sans, hvad fortæller den sansmelding så om jeres spar?

 

Reply

Replies

 
 
 

Hej Karin

Der er ikke noget enkelt svar på dit spørgsmål, da det er 3 forskellige situationer.

 

Efter 1 i farve, fx 1hj viser 3NT i et naturligt system: 13 - 15 hp, og fordelingsmønstret 4-3-3-3 med 3 i makkers farve.
Makker kan derefter let tage stilling til den videre fortsættelse.

 

 

Efter en svag 2-åbning, fx 2sp er det lidt anderledes. Selv med ovenstående fordeling (og lidt flere hp) vil 4sp sandsynligvis være en bedre kontrakt, så 3NT er mere chancebetonet uden noget særligt i sp, men med egen gode langfarve, typisk i minor, og godt hold (fx min. EBx) i de to sidste farver. Det kunne være: x, EDx, EBx, KDB10xx.

 

Efter en spærremelding i minor, fx 3kl kan det være en stærk jævn hånd, med godt hold i de tre sidefarver samt Hxx i makkers farve, så man baserer de 9 stik på at udnytte makkers farve.
Men det kan også være en hånd analogt til den oven for skitserede svarhånd til 2sp - altså egen langfarve og godt hold i de to andre farver-

 

Mvh. Eddie

Reply
Votes for this answer: 1
 

tusind tak 
Der smuttede en del dage, hvor andre ting greb mig, så jeg glemte faktisk mit eget spørgsmål, i nogen tid
MEN jeg er glad for svaret, som jeg vil tage med mig, så makker og jeg kan snakke videre. 

MEN for lige at sikre mig at jeg forstod dig korrekt. 
Hvis der fx åbnes med 2 i major, og makker så svarer 3 nt - så åbner ikke være sikker på, om det lover 2 i major eller om der er tale om 3 gode og solide sidefarver og måske kun en single i den meldte major, eller hvordan? 

Sådan forstod jeg dig i al fald, men det kan være mig der læser og forstår forkert. 

Jeg tænker jo, at der altid vil kunne komme situationer, hvor den svage åbners makker, netop sidder med 4 i hver af de andre farver og så 1 singleton i makkers farve og hvor det er lidt umuligt at vide, hvad der evt. kunne være bedst af de 3 andre farver, så at det derfor er oplagt at melde 3 nt, selvom man kun har en singleton i makkers farve

Er det korrekt forstået?

Reply
 

Hej Karin

Jeg tror jeg kan svare på dit spørgsmål, selvom det måske er Eddie du spørger.

Forskellen på situationen hvor makker åbner med 1 i farve og med en spærremelding (2 eller 3 i farve) er at spærremeldingen automatisk gør dig til kaptajn over meldeforløbet. Spærremelder har meldt sine kort ud og skal i udgangspunkt ikke længere tage stilling til noget makkeren (du) ikke spørger om. Så når du melder 3NT oven på 2 eller 3 i farve fra makker (spærremelding) er det en konstatering af at du tror I kan tage mindst 9 stik uden trumf. Om du så har 0, 1, 2, 3 eller 4-kortsstøtte til din makker - er underordnet.

Hvis din makker har åbnet med 1 i farve er hans/hendes hånd stadig relativt ubegrænset både hvad gælder points og fordeling. Du er ikke automatisk kaptajn over meldeforløbet af samme grund og skal derfor have en meget mere præcis håndtype fx 4-3-3-3 med 13-15 som Eddie siger. Det giver din makker mulighed til at sige pas med 12-14 balancerede når den går 1ru  - 3NT, men melde videre med 18hp og 7 korts ruder i samme meldeforløb.

Mvh Matias

PS Husk samtidig at bridge er en upræcis videnskab og man må bruge fantasi og kreativitet til at komme frem til målet (bedste kontrakt). Af og til lander man forkert selvom man melder godt, af og til lander man rigtigt selvom man melder dårligt.

Reply
 

Jeg er helt enig med Matias.
Jeg tilføje, for at slå det helt fast, at hvis makker melder 3NT på en spærremelding (2 eller 3 i farve), så er det en slutmelding.
Åbner må ikke melde videre - og derfor er det også irrelevant hvor mange kort svarer har i åbningsfarven.
Mvh. Eddie

Reply