Ændre tekststørrelse :
Forminsk tekst Normal tekst Forstør tekst

Reportager fra VM på Bali 2013Så er tiden endelig kommet. Hele bridgeverdenens øjne er rettet mod Bali i Indonesien, hvor verdens bedste hold lige nu er samlet for at kæmpe om Bermuda Bowl (åben), Venice Cup (damer) og D'Orsi Senior Bowl (Senior).

turneringens officielle hjemmeside kan du læse bulletiner og online historier med holdprofiler og interviews med stjernerne - og selvfølgelig se alle resultater.

Følg også med via DBf's Facebook-side (kræver at man har en facebook-profil).

Læs også Peter Schaltz dagbog fra turen her.

Her kan du se billeder

Hep på vores seniorer!

 

Reportager fra Bali

 

Kaptajnen fortæller

Flemming Danielsen har en fortid som baskettræner på absolut topniveau. Samtidig er han skolelærer og vant til at holde styr på en flok teenagere. Når man ser ham med seniorerne, er det tydeligt, at disse evner og erfaringer kommer ham til gode. Han skærer igennem, hvis der er diskussion under opgørelsen, han giver spillerne præcise instrukser og sikrer sig, at alle er, hvor de skal være på klokkeslaget.

Det er svært ikke at fnise, når han kigger Peter Schaltz direkte i øjnene, peger på ham og derefter ned i jorden og siger ”Vi mødes HER om præcis tre minutter.” Og som de øvrige seniorer sætter Peter hver fod, som kaptajnen ønsker.

Trods modgang fra kamp 1 har jeg ikke på noget tidspunkt set Flemming miste energien. Selv da alt håb var ude, forsøgte han at motivere spillerne til at gøre deres bedste, for der var stadig tre spilledage tilbage i turneringen.

Flemming fortæller i dette interview om, hvordan han ser på holdets præstation og hvad han lægger vægt på i sin rolle som kaptajn.

Hvad er din umiddelbare reaktion på resultatet?
I hele opstartsfasen har vi forventet, at vi skulle i kvartfinalen, for vi har været med helt i front ved de sidste fire store mesterskaber. Det var uden diskussion målet. At ligge og rode nede sammen med Guadeloupe og Bangladesh er selvfølgelig en skuffelse.

Mener du, at dette seniorhold har niveauet til at ende i top 8?
Slutstillingen lyver aldrig. Niveauet var helt klart ikke til stede i denne turnering.

Hvad er din forklaring på, hvordan det er gået?
Hovedforklaringen er, at vi ikke har været skarpe nok. Det er os, der har taget alle beslutningerne, det er os, der har lavet fejlene. Og så er vi er stort set i hver eneste kamp kommet bagud 1-0. Modstanderne har i stort set hver kamp skudt noget mærkeligt af i hovedet på os. Jeg har aldrig set så mange mærkelige ting gå hjem. Men det er ikke en undskyldning.
Ingen af parrene har præsteret optimalt. HC og Knud-Aage har som ventet været vores stærkeste par. Når de kommer ud, forventer vi en positiv halvleg. De er også det eneste par, som ligger på plus i butleren. Men vi har ikke haft tur i den og desværre i hver eneste kamp lavet grove fejl.

Hvordan har holdet fungeret?
Det har fungeret fint. Der er et godt spændingsniveau på holdet. Alle har samme tilgang, alle vil vinde, alle vil gerne spille, alle er klar over, at det ikke er ferie, men vi er af sted for at forsøge at skabe et resultat. Der er et godt sammenhold på holdet. Man er gode til at tage sig af hinanden.

Kaptajnsrollen
Hvor stor vægt lægger du på butleren?
Jeg skal jo stille hold inden for 15 minutter efter en halvleg er afsluttet, og der har jeg ikke butleren til rådighed, så den bruger jeg kun til når jeg kommer tilbage til hotellet for at kontrollere, om min fornemmelse var rigtig.

I hvor høj grad lytter spillerne til dig?
I meget høj grad. Jeg blander mig overhovedet ikke i det bridgemæssige. Jeg lægger øre til, når de har behov for at læsse noget af, men spørger de mig om min mening, siger jeg ikke noget.
Nøgleordene for mig var positiv indstilling over for makker og hold og spare på kræfterne hver eneste dag.
Mit vigtigste barometer er spillernes humør, opførsel over for makker, stemningen ved bordet og den generelle sindstilstand. Hvis spillerne giver mig et bridgeproblem, har jeg officielt ingen mening. Jeg udtaler mig aldrig positivt eller negativt om en bridgesituation, men selvfølgelig har jeg en ide om, hvorvidt den slem skulle have været meldt eller ikke meldt.
Som træner kan du hjælpe spillerne, hvis de erkender, at de laver fejl, men du kan ikke hjælpe dem, hvis de kommer med undskyldninger.
Som elitespiller skal du være god til at glemme dine egne fejl, men du må ikke miste realitetssansen.
Hvis du kan erkende, at du har lavet en fejl, har du muligheden for at arbejde med dem og blive bedre. Hvis du hele tiden kommer med bortforklaringer, så bliver du ikke bedre.

Hvordan håndterer du som kaptajn modgang og konflikter med spillere?
Umulige spillere bliver taget til side. Dårlig opførsel fra spillerne resulterer i en samtale med kaptajnen under fire øjne og resulterer altid i en god snak. Man skal selvfølgelig have forståelse for, at modgang skaber frustration. Når bølgerne har lagt sig, er der 100 % opbakning og forståelse.
 

Forberedelserne
Jeg synes, at holdet har fået optimale forberedelsesbetingelser.
Jan Nielsen og Bo Bilde har været enormt ambitiøse og arbejdsomme, arrangeret træningsmatcher på BBO med lagt kort, fx VM finalen for seniorer for to år siden. De har virkelig ydet en stor indsats, og de har givet spillerne muligheden for at træne.
De blev sendt til og vandt oven i købet Bonn Nations Cup, de fik betalt ophold og turneringsindskud i Vingsted til Danish Open (hvor jeg i øvrigt synes, at alle danske landshold burde stille op).
Så hvis spillerne har villet tage imod, har der aldrig været så gode vilkår for seniorer som i år. Spillerne har haft optimale betingelser med enkeltværelser. Tidligere var der dobbeltværelse og ønskede man enkeltværelse, skulle man selv betale differencen. De sidste to gange seniorerne har været af sted har kaptajnerne i kaptajnsrapporten kraftigt anbefalet enkeltværelser for at spillerne får ro. Det har man så bevilliget i år. Hvis vi skulle skabe et resultat, ville det kræve så meget hvile som overhovedet muligt.

Havde det gjort en forskel, hvis Bo og Jan havde været af sted?
Det tror jeg ikke, for spillerne har mere respekt for mig. Jeg har ikke haft noget som helst med forberedelserne at gøre, men har kunnet konstateret, at seniorerne rent faktisk har været på BBO og træne – selv med tape på skærmen.

Har spillerne været godt nok forberedt?
Nej, det synes jeg ikke, men vi har aldrig sendt et seniorhold af sted så forberedt som det her.

 

En spiller taler ud

H.C. Nielsen er lige så skuffet som resten af holdet og gav udtryk for lidt af sin frustration i et kort interview efter 2. kamp i dag. 

"Jeg er skuffet over indsatsen op til et VM. Parrene har ikke været godt nok forberedt. Man er nødt til at udvikle et ordentligt system, vi kan ikke længere sidde og spille gammelmandsbridge. Niveauet er meget højt. Det kræver en større indsats."

"Knud-Aage og jeg har ikke haft en eneste systemfejl, men vi har ikke været flyvende og lidt uheldige. Hver gang jeg har skullet tage en beslutning, har jeg truffet den forkerte. Jeg kunne for eksempel klare hjerterne 4-1 begge veje i dag, og så gik jeg den gale vej. Hvis vi skal have et slagkraftigt seniorhold, skal der helt andre boller på suppen."

Hvad har du gjort for at holde gejsten oppe?
"Jeg synes, det er svært, for ingen tør sige, at det er noget lort, vi har lavet. Knud-Aage og jeg har siddet i enrum og diskuteret nogle ting, og det har hjulpet."

Er der noget positivt at berette?
"Nej. Jo, kaptajnen og coachen har virket fint."


H.C. Nielsen

 

Det er slut

Seniorerne har ingen chance for at komme videre ved VM. Der er tre dages spil endnu, men alt håb er ude. Måske kan de finde motivationen til at nyde kampene og få det bedste ud af oplevelsen, men lige nu er det svært for dem at rumme skuffelsen.

Jeg har talt med dem, og de har brug for at sunde sig. Måske jeg kan få et par ord fra dem, når følelserne har lagt sig. I morgen taler jeg med kaptajn Flemming, som lader til at være den klippe, han ligner. Men han har heller ikke kunnet gøre fra eller til.

Der er lagt portrætbilleder af seniorerne fra i dag ud på disse sider, og følelserne er at læse i deres ansigter. Skuffelse, opgivelse, ærgrelse over alt det, man kunne have gjort anderledes. Der er ikke mere grund til at vade i det fra min side.

Peter Schaltz havde overskud til lige at svare mig på et enkelt spørgsmål: Har niveauet i seniorrækken ændret sig?

"Ja, det synes jeg faktisk, det har. Det føles, som om feltet bliver stærkere år for år, hvor det i starten måske var sådan lidt en turnering, man tog mindre seriøst. Der er flere og flere fra åben række, som rykker over i senior, og det kan mærkes."

Det er selvfølgelig ikke en forklaring på, hvorfor det er gået som det er ved VM, for Peter Schaltz er selv blandt de spillere, som for nylig er rykket fra det åbne landshold til seniorlandsholdet. Men det er bestemt ingen sekundaturnering. Man kan se, at seniorerne tager VM lige så seriøst som de øvrige spillere.

Jeg vil forsøge at beskrive lidt af den generelle stemning senere i VM, når fokus ikke længere er på seniorerne.

Seniorerne har været glade for interessen hjemmefra - og det er ikke sjovt at skuffe sine fans, uanset om man spilelr på fodboldlandsholdet eller seniorlandsholdet i bridge.

 

Alle kampe skal vindes

Seniorerne har taget hul på de sidste 11 kampe, hvor der kun er en vej frem: 15 KP i snit for at ende blandt kvartfinaledeltagerne. Det resterende program er en blanding af både top, middel og bundhold at dømme ud fra den aktuelle stilling.
Det er et hårdt pres at skulle levere et topresultat i hver eneste kamp fra nu af, men hvis nogen kan gøre det, må det være de gamle, garvede landsholdsspillere.

Hvis jeg spørger til stemningen, lyder svaret: "Den er sådan set ok." Holdet er ikke splittet, men alle par virker meget berørte af den katastrofale start, som har kastet dem ud i en meget stejl tur op ad bakke, hvis drømme og forventninger skal indfries.

HC Nielsen er ikke i sit sædvanlige muntre og selvsikre lune. Han er dog heller ikke en nedbrudt mand, for han vurderer, at både han og holdet har været uheldige - men samtidig erkender han også, at de ikke har spillet op til deres bedste. "Vi har simpelthen spillet for ringe. Vi er bedre end det. Det må vi jo så tage med hjem og tænke over." Han venter dog lidt med at tage hjem... han vil gerne lige se resten af kampene spillet, før han er klar til at give op.


HC Nielsen spørger til australiernes medleforløb

Jeg spurgte coach Søren Larsen om hans oplevelse af turneringen. Konklusionen er den samme; seniorerne har spillet under standard og samtidig haft modvind.
"Som Peter Schaltz siger, så har de i næsten hver kamp skudt en slem af i hovedet på os, som ingen andre har set skyggen af. Men de har ikke spillet godt nok. De er bedre end det."

 

Ankomst og nedtur

Efter en ensom flyvetur på samlet 19 timer ankom jeg onsdag aften til Bali, to dage inde i turneringen. Glæden over omsider at være fremme druknede dog hurtigt i seniorernes nedtur. Alle parrene har efter eget udsagn spillet under niveau, og samtidig har modstanderne skudt en byge af slemmer af, som indtil videre har været imps ud hver gang.

Kaptajn Flemming Danielsen holdt krisemøde med holdet i går aftes (læs Peter Schaltz' dagbog). Morgenen startede med holdets første gedigne sejr over New Zealand. Effekten holdt dog ikke længe, da de franske verdens- og Europamestre smæskede sig i dansk seniorkød i 2. kamp.

Der er ingen grund til at lægge skjul på det: Stemningen er trykket, og seniorerne virker modløse. Netop nu spiller de mod Holland på BBO, men der er i skrivende stund 47 kamppoint op til 8. pladsen, som giver adgang til kvartfinalerne.

Så blot tre dage inde i turneringen skal der storsejre til i de resterende kampe for at øjne en dansk kvartfinale. Men det er svært at finde troen på det, når man har en tsunami i hovedet og gætter alle damer galt.

Jeg fangede dog Thomas Berg i et godt lune trods modgangen. Han fortalte begejstret om den barske flyvetur til Bali. Singapore Airlines kan ifølge Thomas godt anbefales. Jeg giver lige ordet til ham for en kort bemærkning: "Alt var godt, maden, servicen. Og stewardesserne... Har du set dem? Jeg sad ved midtergangen og kunne se dem valse forbi, og så hang duften af dem tilbage i luften."

Så når man nu er rejst om på den anden side af jordkloden og får en omgang klø som tak, så er det da altid noget, at turen var det værd...