Ændre tekststørrelse :
Forminsk tekst Normal tekst Forstør tekst

Blog fra OL 2016

 

Kaptajnteamets blog fra World Bridge Games - 16. sept 2016 del IV

Denne sidste blog fra Wroclaw omhandler play-off om bronzemedaljen mod Chinese Taipeh. Taiwan består af 5 fuldtidsprofessionelle og så Asiens rigeste mand, Mr. Yeh. Holdet havde været ude i en opslidende kamp, hvor et pænt taiwanesisk forspring blev indhentet i femte sektion, hvor sponsoren var på banen. Det lykkedes ikke at indhente forspringet i sidste sektion i semifinalen, og holdet kom til kampen mod os med lidt andre forudsætninger. Vi havde kastet håndklædet før de sidste 16 spil og havde således haft længere tid til at bearbejde nederlaget og komme ovenpå. Det mentale er ofte afgørende i kampe om 3./4. pladsen; det hold der vinder er det hold, der mentalt kan mobilisere flest kræfter og dermed størst overskud.

Vi startede kampen med Steen - Jørgen samt Dorthe - Peter. Allerede fra begyndelsen gik kampen vores vej. Mange af de scorede IMP var yderst tvivlsomme dispositioner og deciderede fejl fra deres side; de var ikke klar til kamp. Vi endte med at vinde første sektion 76-23, og det ville ofte være så stort et forspring, at bronzemedaljen ville blive vores.

Kaptajnen fortsatte med samme holdopstilling, hvilket både HC og Knud-Aage syntes var det rigtige at gøre. Taiwan besluttede at skifte opstilling i sidste øjeblik. I stedet for at stille med 4 fuldtidsproffer stillede de nu med Mr. Yeh og 3 proffer. Han havde så hyggelig en halvleg på skærmside med Dorthe i den indledende runde, at han gerne ville møde hende igen. Vi tillod ændringen, og kampen fortsatte på samme måde. Store danske scoresedler ved begge borde og begrænset modstand fra Taiwan. Efter to sektioner førte vi med 132-24 (officielt 129-24), fordi en score ikke var rettet, efter de havde trukket sig, og Taiwan kastede håndklædet.

Hvorfor gik det på den måde?

Vores hold spillede godt, bevares, men deres fejl og indsats var af en karakter, der normalt er uset på dette plan. Mange elementære fejl blev begået i meldinger, spil og modspil, og det er ikke noget, man ser hver dag fra 5 fuldtidsproffer.  Taiwan var drænet for ressourcer efter deres semifinale mod Frankrig. De havde ikke haft den fornødne tid til mentalt at blive klar, og det var den vigtigste forskel på de to hold. Den mentale del er ofte afgørende ved bordet. Tror du ikke på, at du kan vinde, så vinder du ikke. Tror du ikke på, at modstanderne kan jages rundt i manegen, så bliver du den jagede. Kampen blev derfor reelt set aldrig en kamp, og bronzemedaljerne blev vores.

Stort tillykke til til de seks spillere med indsatsen i Wroclaw. Jørgen Hansen, Steen Schou, H.C. Nielsen, Knud-Aage Boesgaard samt Dorthe og Peter Schaltz har repræsenteret både Danmark og DBf på fornemtste vis.

Selvom holdet klarede sig flot, er der altid plads til forbedringer. Ser vi på de to turneringer (EM & OL) tilsammen, har Wroclaw været lagkagen, mens EM i Budapest mest var l...

Det er vigtigt, at vi får gjort de forskellige landshold så parate, at de performer fra start. Det er derfor, det er vigtigt for vore landshold at komme ud og opleve det pres, det er at spille mod bedre eller mere rutinerede modstandere, for det er ikke det samme som at spille mod de bedste og mest rutinerede spillere nationalt, hvad enten det er i klub, 1. division, pokalturnering eller i anden sammenhæng derhjemme. 

Træningen op til en turneringen er ofte afgørende for, hvordan resultatet i turneringen bliver. Vil vi lege med de bedste, er vi nødt til at skærpe indsatsen på denne parameter. Når vi ikke lever af udelukkende at spille kort, er vi nødt til at kompensere på andre måder, og det bliver vi via en intensiveret træningsindsats systemmæssigt og spillemæssigt op til turneringerne. Det trækker store veksler på de spillere, der skal deltage, fordi familie- og arbejdslivet er nødt til at balancere, hvilket til tider gør det svært for spillere at yde det, de egentlig gerne vil.

Fremadrettet bliver det vores mål at planlægge over længere tid, så spillerne ved, hvad de committer sig til i bedst mulig tid og derved nemmere kan afpasse det med omgivelserne. Vi har tænkt os at gå i gang med en to års plan frem til EM 2018 her i efteråret, så vi målrettet kan løfte dansk bridge mod toppen. Vi skal dog nok forvente fremover, at resultater som 6.-12. pladsen er det realistiske mål for fx Åben række, medmindre der en årrække i træk er en gruppe af spillere, som kan afsætte ekstraordinært mange ressourcer til træning og spil for at blive bedre.

Landstræner & Sportchef
Jacob Røn

 

Kaptajnteamets blog fra World Bridge Games - 16. sept 2016 del III

Efter kampen mod Tyrkiet var vi glade for semifinaledeltagelse og opsatte på, at vi ikke skulle ligge under for fuldtidsprofferne fra USA. Efter den hårde match mod Tyrkiet valgte kaptajnen at begynde med Dorthe - Peter samt HC - Knud-Aage, bl.a. for at give Steen - Jørgen et velfortjent hvil efter kampen mod Tyrkiet, hvor de havde trukket et stort læs. Det var desuden kaptajnens tanke at køre rundt den første dag for at se, hvem der var varme, medmindre der skete noget sensationelt eller meget uhensigtsmæssigt ved et af bordene. Desuden var det vigtigt at få gang i et af de andre par og se, om de ikke hver i sær kunne få minimeret fejlkvotienten. Vi tabte første sektion med 27 IMP, hvor Meckstroth - Zia havde en virkelig god halvleg uden at vores par havde dummet sig overvældende meget.

Var det en fejl at holde Steen - Jørgen ude?

Måske, men parret har spillet mange spil i løbet af turneringen, og mod slutningen af et mesterskab er det ekstra vigtigt at få pauser og sidde over en sektion for ikke at gå helt sukkerkold, så holdet reelt taber kampen i en sektion.

Næste sektion spillede HC - Knud-Aage og Steen - Jørgen, og vi tabte med 1 IMP, hvor der var flere missede chancer. Ingen katastrofe, men vi ville gerne hente nogle IMP tilbage, og der var chancer, men vi var for passive i nogle situationer. Vi roterede derfor igen, og Steen - Jørgen samt Dorthe - Peter spillede sidste sektion på førstedagen. Vi vandt vores første sektion, men desværre kun med 1 IMP. Igen var der et par uudnyttede chancer, og det er der ikke råd til mod nogle amerikanere, der ikke laver mange fejl for nu at sige det på jysk.

Dagen efter skulle der scores. Kaptajnen stillede med den sammensætning han følte sig mest tryg ved, Steen - Jørgen samt Dorthe - Peter. Vi tabte yderligere 25 IMP, og det var naturligt at sætte HC - Knud-Aage ind i stedet for Dorthe - Peter, for Steen - Jørgen havde haft et ok sæt, selvom de spillede mod Meckstroth - Zia.

I femte sektion spillede Steen - Jørgen derfor med HC - Knud-Aage. Vi tabte yderligere 40 IMP, og kampen var reelt afgjort 92 IMP nede. Vi valgte at scratche de sidste 16 spil på trods af at Bridgedanmark fulgte med hjemme fra stuerne. Hvorfor er det nu den rigtige beslutning? Er det ikke usportsligt? Nej, snarere det modsatte for det anses som unødig trætte at fortsætte i kampe, der ikke kan vindes, og sådan en var denne. Vores hold havde fået tæsk af et bedre hold og havde brug for at regroupe og genvinde fatningen. Hvorfor ikke spille de 16 og derigennem rejse sig mentalt?

De 16 spils ekstra pause kunne være forskellen på et friskt dansk hold med mentalt overskud dagen efter og så et hold, der hænger med snuden. Kaptajnen gav spillerne frie hænder, så de kunne vælge at spise sammen eller gå hver for sig om aftenen, hvis der var behov for det. Dorthe - Peter gik på rummet, mens alle andre spiste sammen. Det er ofte tilfældet i sådanne situationer, at spillerne har behov for helt forskellige ting, når de skal samle sig selv op efter et stort nederlag. Dagens kamp mod Taiwan måtte vise, om kaptajnen i samråd med alle 6 spillere havde valgt rigtigt.

Det bliver emnet for den sidste blog fra Wroclaw, der kommer imorgen.

Landstræner & Sportschef
Jacob Røn

 

Kaptajnteamets blog fra World Bridge Games - 15. sept 2016 del II

Når spillet overgår fra en alle mod alle turnering til Knock-Out-fasen, skifter fokus også for holdet og de enkelte par på holdet. I den sene fase spiller vi efter princippet om at vinde eller forsvinde, og der har de enkelte kampe ofte en helt anden rytme. Jeg vil i det følgende tage udgangspunkt i Seniorholdets turnering og nogle af de overvejelser, kaptajnen for Seniorerne har været igennem de forskellige dele af turneringen.

Det er ingen hemmelighed, hvis man nærstuderer Butleren for Seniorholdet, at to par har været godt kørende i turneringen, mens det tredje par har haft sværere ved at finde spillet eller måske snarere stabilitet i spillet frem. Det har skabt en rytme for holdet, når der spilles 4x12 spil hver dag, hvor det er naturligt, at de to flyvende par spiller 36 spil om dagen, mens det sidste par spiller 24. Når formatet skifter og bliver 96 spils kampe, skifter rytmen på holdet også. Hvilke konsekvenser får det så?

Vi lagde ud mod Canada med 64 spil den første dag og 32 spil den anden, fordi der skal gennemføres et maraton i Wroclaw med transportvanskeligheder til følge. Her er det naturligt at lade parrene dele halvlegene, så to par spiller 48 spil, og et par 32 spil den første dag. Den anden dag får to par tilsvarende en halvleg, mens et par spiller to. Selvom kampen mod Canada ikke var afgjort inden sidste sektion, havde spillerne og kaptajn Magnussen hele tiden fornemmelsen af, at det nok skulle løse sig, hvis vi kørte videre i vores normale rytme. 

Derefter var Tyrkiet på programmet i kvartfinalen. En kamp, vi var overbevist om, vi kunne vinde, men også med en tro på en modstander, der ville bide mere fra sig. Fra kvartfinalen ændrede formatet sig, og det ville resten af turneringen være 3x16 spil om dagen.

Det giver en anden rytme for holdet. Hvordan ville det påvirke holdets rytme? Skulle vi spille rundt (2 halvlege til hvert par)? Nogle gange, men ikke nødvendigvis var kaptajnens indstilling.

Er det en god ide udelukkende at køre videre med to par? Nej sjældent og ikke denne gang var kaptajnens vurdering. Et par kan lige pludseligt gå død i en turnering, fordi det er drænet for overskud og kræfter på grund af spil igennem 10 dage. Det er vigtigt, at alle par føler, de er med i turneringen, så de til hver en tid kan performe til holdets bedste. På førstedagen endte det med, at vi spillede rundt, så alle fik to halvlege.

Vi var bagud med 5 IMP og troede på, at vi nok skulle vinde kampen, bare spillet forløb stille og roligt. Vores tredje par havde scoret lidt over middel på førstedagen, men deres resultater bar også præg af at være mere svingende og uforudsigelige.

Vi startede med Steen Schou – Jørgen Hansen samt Dorthe og Peter Schaltz inde på andendagen. Herefter ville kaptajnen tage stilling til opstillingen fra sektion til sektion. Det bevirkede, at et par kunne risikere slet ikke at komme i kamp, hvis det blev vurderet værende til holdets bedste. Det endte med, at de to par spillede alle tre halvlege.

Skabte det drama på holdet? Nej, tværtimod. Det sidste par, H.C. Nielsen – Knud-Aage Boesgaard, havde scoret lidt over middel i deres halvlege på førstedagen. Alligevel var de fuldt indforståede med kaptajnens plan. Hvorfor? Parret havde udover nogle gode spil også ofret mod nogle kontrakter, der ikke kunne vinde, og syntes, at de andre fire burde starte inde, fordi der var flere svingspil, når de selv var på banen. Efter deres vurdering var solidt og stabilt spil uden svingspil vejen frem. Det var det, der ville udmunde i dansk sejr. Heldigvis endte det med dansk sejr, og alle var glade for den lagte strategi.

Det kan man dog ikke være sikker på sker hver gang, så det er vigtigt løbende at tale med spillere og i særdeleshed om denne slags potentielt kontroversielle beslutninger. God og klar kommunikation fra en kaptajns side kan i løbet af en turnering gøre mange beslutninger mere spiselige for alle parter og dermed skabe et bedre resultat for holdet.

Næste blog bliver om USA-kampen.

Landstræner & Sportschef
Jacob Røn

 

Kaptajnteamets blog fra World Bridge Games -14. sept 2016 del I

Danmark Senior i semifinalen. Fantastisk resultat. Nu skal vi møde USA og kan bare nyde det resten af vejen - underforstået: Vores mål er nået. Vi har vist, vi kan, og nu må det gå så godt, det kan mod fuldtidsprofferne fra USA. NOT!

Det er først nu, turneringen begynder. Det er nu, holdet skal rive sig selv op ved hårrødderne og finde den resterende energi frem til at tæske løs på en svær modstander. Det er nu, vi skal mande os op (Undskyld Dorthe Schaltz, der i øvrigt spillede en fremragende kvartfinale) og gøre det nødvendige.

Vi har spillet 10 dage, og det er lang tid at være sammen om noget i en lille osteklokke, hvor dagene løber ud i hinanden, og de sædvanlige stimuli fra hverdagen ikke er der. Der melder sig en form for metaltræthed, når et mesterskab har stået på en 10 dages tid. Dette kombineret med en tilfredshedsfølelse på grund af de opnåede resultater er den farligste cocktail for et hold i Danmark Seniors position.

Vi har givet hinanden hånd på, at det ikke sker for os. Vi tror på det, vi spiller efter det, og vi kæmper for det - hele vejen.

Når spil nr 96 bliver vendt i morgen, kan det godt være, at vi står som taber af semifinalen mod et godt amerikansk hold, men det bliver ikke uden brøl undervejs fra vores side. Vi spiller vores spil, tager de chancer, vi plejer at tage, bevarer vores fokus og koncentration hele rejsen, og så må det briste eller bære.

USA har 5 fuldtidsproffer, der er sammensat til lejligheden. Vi har 3 par. Den forskel kan være den faktor, der er afgørende for, at vi ender med at komme bedst ud af semifinalen.

Vi er meget klogere efter 6 sektion imorgen. Let the play begin!

Landstræner & Sportschef
Jacob Røn

 

Kaptajnteamets blog fra World Bridge Games - 11- sept 2016

Mens vi afventer maratonløbet i  Wroclaw og dermed afviklingen af de sidste 32 spil i 1/8-delsfinalen, må vi væbne os med tålmodighed i forhold til Danmark Senior og Danmark Mixs gøren og laden i turneringen. I stedet for er det måske passende at tale lidt om Knock Out formatet.

De sidste runder er bygget op efter vind eller forsvind princippet, lidt ligesom Pokalturneringen i den hjemlige andedam. Forskellen er, at du møder et hold 96 spil, hvilket er så mange, at det bedste hold næsten altid vinder.

Hvordan vælger man så hold? Danmark Senior var endt på fjerdepladsen og skulle vælge modstander som nr. 4 blandt holdene, der blev placeret 9-16 efter den indledende alle-mod-alle runde. Kaptajnen havde adspurgt sine spillere, hvem de gerne ville møde og ud fra lavet en prioriteringsliste blandt de mulige hold. Da de skulle vælge som nr. 4, var prioritet nr 1, Canada, stadig ikke valgt og blev derfor valgt. Havde Canada været valgt allerede, ville Danmark Senior være gået videre til prioritet 2, 3 eller 4 alt efter hvem de andre hold valgte. (Jeg kender ikke navnene på andre mulige ønskede hold ).

Det er heller ikke så relevant for resten af turneringen. Efter første runde er resten af afviklingen låst forstået på den måde, at vinderen af kampen mellem nr 4 Danmark Senior skal møde vinderen af kampen mellem nr 5, tyrkiet, og det hold de valgte, Egypten. Vinderen af denne kamp ville i semifinalen skulle møde vinderen af kampene mellem nr. 1, USA og Hong Kong, samt nr 8 Australien og Polen.

Vi krydser fingre for, at Danmark skal op imod Tyrkiet (der fører med ca 100 IMP) efter dagens 32 spil.

For Danmark Mixs vedkommende var der ikke så mange valgmuligheder tilbage, for de skulle vælge som nr 6, hvormed der var 3 hold tilbage i gruppen. De havde Polen, Kina og USA tilbage i puljen og valgte Polen - et land der ofte har gode kortspillere på holdet.

Valget viser, at der kan være forskellige kriterier for valg af modstandere. Da russerne hørte, at MIX havde valgt Polen, var de ganske uforstående i forhold til deres vurdering af holdet, for dem havde de valgt sidst af de resterende. Heldigvis ser det ud til, at Danmark MIX havde ret i deres vurdering, for de fører pt. med ca. 40 IMP med 32 spil tilbage.

Nå tilbage til mulighederne. Kineserne kender ingen af os godt nok til at vide, hvor gode de er, og den usikkerhedsfaktor kan være nok til et fravalg, særligt fordi en del kinesiske spillere lever som professionelle og udelukkende lever af og for at spille kort. Tilbage er valget mellem USA og Polen. Ofte har holdene ikke meget andet end forløbet af turneringen at holde sig til sammen med eventuelt lidt kendskab til spillerne på de enkelte hold.

Her lyder USA skræmmende bare ud fra navnet. Om det også er tilfældet er en anden side af sagen ud fra det aktuelle hold. De har en svag sponsor, der skal spille en tredjedel af kampen. En af de bedste proer spiller med hende og spiller derfor også kun 32 spil. En anden pro, Brad Moss, er en stærk spiller, der har været inviteret til CBI som et af verdensnavnene, men som er ikke sammenspillet med mixmakkeren. Det sidste par Ornstein - Picus har spillet en del sammen, men tilhører langt fra eliten, hvis man skal følge snakken fra USA-farerne blandr de danske spillere.

Der kunne være gode grunde til at vælge USA. Alligevel valgte MIX Polen med en eller flere landsholdsspillere på holdet. Hvorfor?

Jeg har ikke talt med holdet om lige netop det, men det fremgik tydeligt under snakken i aftes, at et kriterie om, at det var sjovt at spille var vigtigt for holdet, og det kan have været afgørende for valg eller fravalg af modstandere. De talte i hvert fald om et hold, de absolut ikke behøvede møde igen og som heldigvis lå til at blive slået ud.

Alt andet lige ser det ud til, at Danmark MIX har valgt rigtigt, for det skal meget galt, hvis holdet ikke vinder kampen senere i dag. Sker det, skal holdet møde vinderen af Rusland - Israel, hvor Rusland fører pt. med 70 IMP. Herefter står vinderen mellem kampene USA - Japan og Tyrkiet - Frankrig for tur.

Det bliver spændende at følge begge hold videre i turneringen. Der kommer opdateringer hver dag på Facebook, og der kunne også dukke nye emner op, som er værd at tage op i bloggen.

Landstræner & Sportschef
Jacob Røn

 

Kaptajnteamets blog fra World Bridge Games - 9. sept 2016

Det har haltet en del med opdateringer på bloggen fra Polen i forhold til det ønske. Til EM var jeg med som ekstra overordnet kaptajn og havde mulighed for at tilgå opgaverne, hvor det var nødvendigt. Det har ikke været muligt i Polen, hvor vi har været en frivillig mindre til at håndtere holdene i forhold til EM, og jeg således er indtrådt som kaptajn for damerne. Bo Bilde varetager tilsvarende opgaven som kaptajn for Åben række og Peter Magnussen som kaptajn for seniorerne.

Kaptajnernes primære fokus er på at få spillerne og holdene til at fungere og performe bedst muligt. Jeg vil her gerne give en indsigt i tankerne om dameholdet før og under turneringen. Før turneringen havde spillerne alle givet udtryk for, at de gerne ville præsenteres for nogle overordnede tanker om og ideer til turneringens forløb.

Der var tre par på dameholdet. Nadia Bekkouche - Maria Rahelt (NM), Helle Rasmussen - Lone Bilde (HL) og new kids on the block Bjørg Houmøller - Signe Buus Thomsen (BS).

Det første par repræsenterer ofte det stabile, hvor der sjældent er stor forskel på deres spil, alt efter hvilke modstandere de møder.

Helle - Lone har et omfattende og aggressivt system med masser af aftaler, som ofte skaber problemer for de mindre rutinerede hold.

Signe - Bjørg er et nyt, talenfuldt par, hvor Signe er spilleren, der følger sin flair og intuition, mens Bjørg støtter op med solide og stabilt spil, som er forudsætningen for, at Signe kan fungere bedst muligt. Parret har arbejdet en del med deres aftaler, men har ikke været afsted så mange gange sammen, så der vil være udiskuterede sekvenser i særligt competitive meldeforløb.

Fra starten delte jeg modstanderne ind i A-,B- og C-nationer, hvor A var bedst og C mindst rutinerede. Det var oplagt at spille NM mod A- og B-hold samt Helle - Lone mod B- og C-hold, hvor der skulle scores. Det passer godt til mine tanker om at spille et nyt par mod A- og C-hold, fordi deres uimponerethed ville kunne overraske begge, mens både A- og B-hold ville kunne straffe et nyt par for manglende aftaler. Oveni havde jeg fra starten fokus på at give mit nye par en god start på turneringen, hvor de langsomt, men sikkert blev vist mere og mere tillid i gennem turneringen.

Dag 1: Vi skulle møde New Zealand, Chile og Italien.

Jeg spillede NM og BS i kamp 1, HL og BS i kamp 2 og NM + HL i kamp 3. Det var vigtigt at få det nye par på banen med det samme for at vise dem tillid. Vi startede med lidt under middel den første dag, men både New Zealand og Chile viste sig igennem turneringen at være bedre end forventet. Lidt under middel var ikke helt godt nok, men heller ikke nogen katastrofe.

Dag 2: USA, Skotland og Indien.

NM + BS mod USA, NM + HL kamp 5 og BS + HL kamp 6. Det nye par skulle spille mod de gode hold, og de kunne lige så godt komme i gang. Vi havde en meget stærk modstander hver dag, min tanke var at spille NM i alle disse kampe og så skifte mellem HL og BS, alt efter hvem middelmodstanderne var.

Det var fint med en næsten lige kamp mod USA, og det var en god første test for vores nye par. Alle tre par løste deres opgaver tilfredsstillende denne dag, og vi fik samlet lidt over middel og lå nu på middel.

Dag 3: Palæstina, Canada og Polen.

To gode modstandere og en kamp, hvor vi gerne skulle vinde stort. BS + HL løste opgaven perfekt i kamp 7, og NM + BS gjorde det samme mod Canada på BBO. Den sidste kamp mod Polen gik også over forventet med HL + NM ved roret, og 52 KP på dagen var langt over forventet, hvor 30 KP er middel. Vi lå i top 5, og alt så godt ud.

Dag 4: Frankrig, Island og Hong Kong

Det var naturligt at spille NM og BS mod Frankrig efter HL havde spillet mod Polen. Vi fik en lussing af Frankrig og skulle rejse os mod Island og Hong Kong. Det lykkedes ikke mod Island for NM + HL. I kampen mod Hong Kong stod kampen 1-35 efter 4 spil, men det fik pigerne vendt til 60-38 og en pæn sejr. Ca 22 KP for dagen var dog under det forventede og det ønskede.

Dag 5: Taiwan, bye og Tyskland

I går var ekstremt vigtig. Vi skulle møde Taiwan, som lå på vippen til at kvalle og Tyskland, som har haft en fantastisk turnering. To gode hold, hvor udgangspunktet var at spille NM og derfor de to andre par en kamp hver. Første kamp resulterede ikke i det ønskede resultat. Vi tabte stort efter en fejlfri kamp fra vores asiatiske modstander. Særligt Helle - Lone havde fået ørerne i maskinen, for deres modstandere havde ikke åndet på et galt kort.

Medmindre andet virker indlysende er det i sådanne tilfælde normalt rigtigt at fastholde den udmeldte og udtænkte strategi. Det gjorde jeg også og lod NM spille med BS på BBO mod Tyskland. Det var ikke med det ønskede resultat, for vi tabte kampen  30-51, og kvalifikation var blevet noget sværere; særligt fordi både Skotland og Taiwan scorede godt i går.

Var valget rigtigt? Ikke hvis man ser på resultaterne, for det kunne næsten ikke undgå at blive bedre med en anden sammensætning. Betyder det, at sammensætningen til kampene var forkert? Ikke nødvendigvis. Det var også netop den strategi, der havde givet flest mulige point de første dage og således givet os et godt udgangspunkt for resten af turneringen.

Svaret til de manglende resultater skal sikkert snarere findes i vores eget spil. Det er dog endnu for tidligt at vurdere, hvor de enkelte par og spillere kan og har behov for at udvikle sig videre. Vi mangler den sidste dag og først derefter er det tid til at evaluere parrene og spillet. Mens vi spiller en turnering, gælder det om at bevare fokus på næste spil. Først når sidste spil er spillet, kan vi begynde på næste fase; herunder at evaluere på både EM og OL og se, om der for dameholdet er nogle sammenhænge i spillet henover turneringen, som går igen i begge turneringer. Disse refleksioner vil i højere grad fremgå af de kaptajnsrapporter, der kommer efter turneringerne.

Landstræner & Sportschef
Jacob Røn

  

Kaptajnteamets blog fra World Bridge Games - 4. sept 2016

Alle hold er velankomne og ved godt mod her ved turneringens start. Alle hold har holdt holdmøder og talt om, hvordan vi får optimeret resultaterne bedst muligt med de givne spillere på hvert hold; herunder hvordan vi internt på holdene bedst muligt holder gejsten oppe ved at have fokus på det gode spillerne gør, så de ikke mister selvtillid, før de er kommet i gang. Under et mesterskab er det ikke tiden til at evaluere makkers, holdmakkernes eller eget spil. Det er tid til at performe, og så må vi lære af spillene bagudrettet. Under et mesterskab skal troen på, at det kan lade sig gøre frem for alt bevares.

Den første blog handler ikke så meget om vores hold, for der er ikke så meget mere at skrive.

Omdrejningspunktet er mere konsekvenserne af den omfattende snyderskandale, der har præget elitebridge i både Europa og verdensbridgen de sidste to år.

Inden åbningsceremonien (se  vores egen Facebookside https://www.facebook.com/bridge.dk/ for reportager og billeder) blev der holdt Captainsmeeting. Udover den sædvanlige snak om line-up, rettigheder og regler for spillerne var der i år ekstra opmærksomhed på at begrænse/eliminere snyd ved bordene.

Mobiltelefoner er bandlyst i spillelokalet. og straffen falder hårdt og prompte. 2 KP for første forseelse, 5KP for anden og bortvisning for tredje.

Efter de seneste års skandaler med snyd fra flere toppars side er der kommet regler for spillernes gebærden ved bordet.

Spillerne melder ved at sende en slæde frem og tilbage med meldinger. Der er nu regler for, at meldingskortene skal ligge ensartet og de efterfølgende meldinger skal tilsvarende ligge ensartet, så makker ikke kan aflæse et bestemt mønster.

Når meldingerne er afsluttet, og spillet skal begynde, er det kun den led, der er blevet spilfører, som må fjerne slæden fra bordet.

Modspillerne skal bestræbe sig på at spille imod i et ensartet tempo og ikke variere tilspil alt efter betydning.

Der er desuden fokus på at systemkort er udfyldt korrekt, og parrene mister hurtigt rettigheder i forhold til turneringsledertilkald, hvis det er ikke er tilfældet.

Når det er sagt, vil det i praksis ikke betyde det store i 99% af alle kampene. Alle spillere ved mesterskaberne er beskæmmede over udviklingen det seneste år og ønsker et rent spil. Fra officiel side er disse tiltag, det man mener, man kan gøre, og decideret mistanke om snyd blandt et par skal meddeles kaptajnerne, der så tager det via turneringsarrangøren, hvorefter et par bliver undersøgt, mens de spiller, uden at anklagen er gjort officiel.

På de danske hold gælder det om at prøve at få alle par i gang, så de første par dage vil sikkert bære præg af, at alle par får stort set lige mange halvlege. Vi ser frem til at skrive mere om vores overvejelser, alt efter hvordan holdene kommer i gang.

På kaptajnernes vegne,

Landstræner
Jacob Røn

 

Kaptajnteamets blog fra World Bridge Games - 1. sept 2016

World Bridge Games begynder om ganske få dage. Fire frivillige (Bo Bilde, Peter Magnussen, Jytte Ibsen og Mads Eyde) og jeg drager i morgen afsted til Wroclaw i Polen, hvor turneringen skal spilles fra den 4. - 17. september. 

Fire danske hold (Åben-, Dame- Senior- og Mixhold) spiller 4. - 9. september om at komme bladt de 16 bedste hold, der går videre til Knock-Out-fasen. 

Du kan læse mere om, hvem der spiller på de fire danske hold og hvad der ligger til grund for deres udtagelse her

16 hold går videre i hver række, og vores forventning fra min side er, at to eller tre hold slipper gennem nåleøjet. 

Sværest bliver det for Åben række at gå videre. Her kæmper 55 hold om de 16 pladser. Jeg håber på og forventer, at holdet vil klare sig bedre end sidst til EM. Kvalifikation videre er dog ikke givet, men vores hold bør være stærkt nok til i det mindste at spille med om kvalifikation, hverefter alt kan ske. Flere af parrene udmærkede sig i sommerens løb ved henholdsvis Chairmans Cup i Sverige og en stor parturnering i Norge ved deres festival. 

Damerne skal med 35 hold ende i den bedste halvdel for at gå videre. Det bør være inde for rækkevidde, om end vi stiller med et uprøvet om en talentfuldt par. Signe Thomsen - Bjørg Houmøller klarede sig udværket ved Chairmans Cup i Sveruge og har potentialet til at blive et godt par fremadrettet. Sammen med to rutinerede og afprøvede par, der begge har været afsted mange gange, bør det være nok til at gå videre til K/O-fasen. Hvad der sker herefter ved ingen, men en kvartfinale er ikke en umulighed. 

Seniorerne var selv meget skuffede efter EM og vil gerne revanchere sig denne gang. Med 24 hold og 16 videre forventer jeg en kvalifikation fra holdets side, og de har også gode chancer videre i turneringen. Spillet skal dog stabliseres i forhold til EM; sker det, kan alt ske. 

Mixholdet har også gode chancer for at gå videre. 16 hold går videre ud af ligeledes 24. Holdet betaler sig for tur og deltagelse og står selv for alle forberedelser. Alligevel er det ikke et hold uden muligheder. Jeg er sikker på, at spillerne vil være skuffede, hvis de ikke ender blandt de 16 bedste, og det er absolut heller ikke urealistisk. Holdet er en joker, om end en bedre en af slagsen end mange af de lande vi plejer at kæmpe med ved EM. 

Kampresultater, stilling og liveopdateringer af de enkelte kampe finder du på den officielle side: http://db.worldbridge.org/repository/tourn/wroclaw.16/Microsite/Participants.asp eller på vores egen Facebookside, hvor særligt MAds Eyde og i mindre omfang kaptajerne vil skrive om stort og småt vedrørende holdene i Polen. 

På Facebook vil vi bestræbe os på at komme med flere daglige reportager fra den danske lejr, der gerne skulle give et billede af, hvordan et stort mesterskab ser ud indefra lejrens midte. Vi vil desuden løbende komme med opslag på Facebook, så snart vi ved, hvornår danske hold spiller på BBO. 

Jeg vil desiden i løbet af turneringen samle op på indtrykkene i den danske lejr i landstrænerens blog. Her vil fokus mere være på, hvad vi fra ansvarlig side gør as af overvejelser for at få holdene til at performe bedst muligt, alt efter hvordan turneringen arter sig. I kan forvente en blog fra vores side hver anden dag og gerne oftere, hvis tiden er til det. 

Vi ser frem til og håber på en god dansk indsats

På vegne af de frivillige, 
Landstræner Jacob Røn