Ændre tekststørrelse :
Forminsk tekst Normal tekst Forstør tekst

Rød/hvide hold kæmpede for Danmark ved EM

 

Resultater fra EM er her.

 

Opdateret torsdag den 4. juli: Tre ud af fire danske hold kvalificerede sig til VM næste år ved at slutte i top-otte ved EM i Herning. Damerne, seniorerne og mixed'erne skal alle spille om verdensmesterskabet i 2025.

Det var den positive nyhed. Men ellers blev sidstedagen ved EM lidt af en dansk skuffelse. Ingen danskere kom på medaljeskamlen, og vores hold i åben række var langt fra at kæmpe med om ottendepladsen.

Inden torsdagen lå mixedholdet til en god medaljechance. Men efter et nederlag på 6,03-13,97 til England i den første kamp så det svært ud. Og selv om Norge blev besejret i turneringens sidste kamp, var der til slut mere end otte kamppoint op til Italien på bronzepladsen. Danmark endte som nummer fem. Israel vandt mixedrækken relativt sikkert med Frankrig som nummer to.

Seniorerne havde også en lille medaljechance inden dagens enlige kamp. Men desværre kom Danmark hurtigt bagud mod Italien, og det blev kun værre, efterhånden som kampen skred frem. Opgøret blev tabt 1,91-18,09, og dermed sluttede Danmark på ottendepladsen. Holland vandt mixedrækken med Polen som nummer to og Frankrig på tredjepladsen.

I damerækken var spændingen intens. Damerne skulle spille to kampe og lagde ud med at tabe stort til Tyrkiet. Herefter lå Danmark på niendepladsen, men en sejr på mindst 14-6 mod Irland i sidste kamp ville garantere en plads i top-otte, da nummer syv og otte, Holland og Sverige, skulle mødes indbyrdes. Undervejs var danskerne bagud to gange mod Irland, men heldigvis kom holdet igen, og kampen sluttede med en sejr på 14,80-5,20. Det var derfor ligegyldigt for os, hvordan det gik mellem Holland og Sverige. Holland vandt imidlertid, og Sverige sad derfor tilbage med sorteper. Frankrig og Norge spillede en slags finalekamp i sidste runde. Frankrig vandt, men ikke stort nok, og Norge sluttede derfor som populære europamestre. Frankrig fik sølv og Tyrkiet bronze.

Danmarks hold i åben række havde brug for en stor sejr mod Italien i den ene kamp, der blev spillet torsdag, ligesom andre resultater skulle flaske sig. Desværre var Danmark meget langt fra at besejre italienerne. Ligesom i seniorrækken kom holdet skidt fra start, og en stribe dårlige resultater fulgte. Kampen blev vist på BBO, og de danske spillere så ud til at have en decideret offday. Nederlaget på 1,56-18,44 betød, at Danmark dalede ned som nummer 12 i slutstillingen. Norge vandt endnu et europamesterskab, mens Schweiz fik sølvmedalje, og Italien blev nummer tre.

EM i Herning er slut. Selv om det ikke blev til danske medaljer, var arrangementet en stor succes, og spillere, kaptajner og coaches fra hele Europa tager hjem med mange gode minder fra Herning.

- - -

Opdateret onsdag den 3. juli: Der er lagt op til en højdramatisk sidste dag ved EM, hvor alle fire danske hold skal ud i afgørende kampe.

Rent medaljemæssigt ser situationen fortsat mest lovende ud i mixedrækken. Efter onsdagens fire kampe ligger de danske mixed'er på en fjerdeplads med beskedne to et halvt kamppoint op til Italien på tredjepladsen. Desværre begyndte dagen med et stort nederlag til Rumænien, der ellers ikke har gjort meget væsen af sig. Men efter en oversidderrunde fulgte danskerne op med en storsejr over Skotland og en mindre gevinst over Belgien. Mange fulgte nok med i kampen mod Belgien, der blev transmitteret på BBO. Føringen skiftede to gange, men til sidst fik danskerne overtaget. I allersidste spil doblede Marlene Henneberg 4 spar og tjente to imp, da kontrakten gik en ned. De to imp kan såmænd godt ende med at blive afgørende.

Torsdag møder mixedholdet England og Norge, som begge ligger et stykke nede i feltet. Medaljechancerne er bestemt til stede, og meget skal gå galt før pladsen i top-otte, der udløser en billet til VM næste år, kommer i fare.

Seniorholdet var en overgang også oppe og snuse til medaljerne. Store sejre over Schweiz og Bulgarien katapulterede danskerne langt frem i feltet. I dagens tredje kamp måtte Danmark dog nøjes med uafgjort mod England og en placering som nummer fem. Der er otte kamppoint op til Sverige på tredjepladsen - svært, men ikke umuligt at indhente. Modstanderen i torsdagens enlige kamp er Italien, der ligger lige efter danskerne. Vi kan sætte vores lid til, at Sverige og Frankrig, som begge skal overhales for at opnå metal, også har svære kampe. Sverige møder Østrig, og Frankrig skal op mod Polen. Samtidig er seniorernes plads i top-otte garanteret. Danmark kan ikke indhentes af Norge, der i øjeblikket ligger på niendepladsen.

For damerne er pladsen i top-otte til gengæld ikke sikret endnu, om end situationen ser lovende ud. Danmark ligger på sjettepladsen med 13 point ned til Sverige. Efter et indledende nederlag til Frankrig besejrede Danmark Holland og Sverige. Sammen med en sejr over Schweiz i en udsat kamp betød det, at vi har lidt luft ned til den grimme niendeplads. Damerne har to kampe torsdag mod Tyrkiet og Irland. Tyrkiet ligger lidt foran os, mens Irland er et bundhold, så håbet om VM er i høj grad i live.

Desværre er det samme håb falmet noget for holdet i åben række, som ellers indledte EM så stærkt. Holdet har før sidste kamp fem point op til den forløsende ottendeplads. Problemet er, at Danmark skal overhale tre hold for at nå op i top-otte. Tilmed er modstanderen i sidste runde Italien, som ligger på tredjepladsen og skal forsvare bronzemedaljerne. Dagens begyndte ellers lovende for åben række-holdet, som havde en pæn føring mod det stærke svenske mandskab. Desværre gik to gamesving den forkerte vej og betød, at vi måtte finde os i et lille nederlag. Historien var næsten den samme mod Estland, hvor Danmark førte 36-0 efter fem spil, men ikke kunne holde fast. Det blev dog til en lille sejr. Dagens tredje kamp mod Bulgarien blev tabt.

Selv om situationen ikke er alt for lys, vil holdet naturligvis spille for chancen ligesom de øvrige rød/hvide hold. Go Danmark!

- - -

Opdateret tirsdag den 2. juli: Mixedholdet ligger fortsat på tredjepladsen ved EM i Herning - og afstanden ned til de nærmeste blev endda lidt større i løbet af tirsdagen. Mixed'erne scorede tre fine sejre, da Ukraine, Tyskland og Spanien blev lagt ned på stribe. Sejrene var alle i mellemklassen på henholdsvis 20, 18 og 14 imp. Den afsluttende gevinst kunne godt være blevet større, da sidste runde sluttede med to dramatiske slemspil. I næstsidste spil vandt Danmark 11 imp, men tabte 10 det i sidste, så tingene gik nogenlunde lige op.

Seniorerne var til gengæld på vej mod en sort tirsdag med to klare nederlag mod Tyskland og Tyrkiet. Heldigvis blev lidt af æren reddet med en afsluttende sejr over Belgien. Gevinsten kunne dog ikke forhindre, at Danmark røg ud af top-otte, som kvalificerer sig til VM. Veteranerne ligger på niendepladsen, men afstanden op til nummer otte er mikroskopiske 0,32 kamppoint.

Også damerne besætter i øjeblikket niendepladsen. Først blev Færøerne overvundet, hvor der dog var tale om en pligtsejr, da færingerne ligger sidst. Herefter blev det til uafgjort mod Norge, hvilket til gengæld var et fint resultat, da nordmændene fører. I dagens sidste runde var der modvind mod England, som vandt stort. Onsdag skal der spilles tre runder plus den udsatte kamp mod Schweiz, som ikke nåede frem i tide, så der skulle være en chance for at forbedre situationen.

Åben række-holdet var pænt kørende i alle tre kampe, men desværre kneb det med afslutningerne. Således resulterede de to sidste spil i dagens tre kampe i en samlet score på 0-48. Den slags er selvfølgelig tilfældigheder, men føles alligevel ærgerligt. Efter tirsdagen balancerer holdet præcis på cutgrænsen. Åben række-holdet ligger nummer otte med sølle 0,26 kamppoint ned til niendepladsen.

For alle rækker gælder, at der er lagt op til spændende afslutninger de næste to dage.

- - -

Opdateret mandag den 1. juli: Dagens gode nyhed fra EM i Herning er, at mixedholdet nu er kravlet helt op på tredjepladsen. Den foreløbige bronzeplacering blev en realitet efter en god dag med sejre over Holland, Wales og Portugal. Så blev det ganske vist til et klart nederlag i den sidste kamp, men ingen af forfølgerne formåede at klemme sig forbi. En hel horde af hold puster dog Danmark i nakken, og utroligt nok er der kun sølle seks kamppoint ned til niendepladsen, som ikke giver adgang til VM.

Seniorerne har også et realistisk kig på metal. Et ærgerligt nederlag i BBO-kampen mod de førende hollændere betød, at Danmark fortsat kun ligger nummer fem, men der er dog ikke mere end 11 point op til Østrig på tredjepladsen. Dagens to øvrige kampe resulterede i solide sejre over Israel og Rumænien.

Damerne vandt desværre kun en af mandagens tre kampe - den første mod Spanien. Nederlag mod Tyskland og Spanien medførte en degradering til ottendepladsen - kun lige akkurat inden for cutgrænsen med fem point ned til nærmeste konkurrent.

Inden for cutgrænsen ligger også mandskabet i åben række. Danmark er nummer syv, men her er der en sundere afstand ned til niendepladsen. Forspringet til Israel, som i øjeblikket sidder med sorteper, er 24 point. Faktisk er afstanden ned til israelerne større end afstanden op til Italien på bronzepladsen. Hverken ned- eller optur ser dog p.t. særlig realistisk ud, men selvfølgelig har vi stadig lov til at drømme om det sidste.

- - -

Opdateret søndag den 30. juni: Efter søndagens anstrengelser ved kortbordene i Herning ligger alle fire danske hold fortsat inden for cutgrænsen - de otte bedste, som kvalificerer sig til VM næste år. Tre af holdene har også stadig realistiske medaljechancer. Kun i åben række synes medaljeforhåbningerne at være ved at blafre væk.

Dameholdet var for en kort bemærkning ude at vende uden for top-otte efter et indledende nederlag mod Island. Men en efterfølgende storsejr på 51-8 mod Israel og en lidt mindre sejr over Grækenland bragte tingene tilbage på ret kurs. Damerne er p.t. nummer syv, men har kun godt 11 kamppoint op til en bronzemedalje.

Endnu tættere på metal er seniorholdet, som har otte point op til en podieplads efter søndagen - og der er faktisk kun 11 kamppoint op til førstepladsen i rækken. Dagens første kamp var en fin sejr i ramaopgøret mod det stærke polske hold. Herefter fulgte en pæn sejr over Skotland, inden et ærgerligt nederlag til Irland, der ligger næstsidst, rundede dagen af.

Mixedholdet holder sig akkurat inden for top-otte på en ottendeplads, da en sejr og to nederlag sendte holdet lidt tilbage. Men der skal kun lidt mere gang i scoringen for at avancere adskillige pladser.

Endelig er der åben række, der ligesom for et døgn siden ligger nummer syv - nu dog med lidt mindre luft ned til niendepladsen. Et nederlag til Rumænien blev fulgt af en sejr over Portugal og et nederlag mere mod Letland. Danskerne havde heller ikke ligefrem medvind. For eksempel var Martin Schaltz - Dennis Bilde udmærket kommet i 3ut trods en 6-3-fit i spar. Uheldigvis havde udspilleren en naturligt og sættende hjerterudspil. Ved de fleste andre borde lå kontrakten på den anden hånd, hvor udspilleren havde et lige så naturligt klørudspil, som desværre var op i gaflen.

- - -

Opdateret lørdag den 29. juni: Det danske hold i åben række havde plus på kontoen efter lørdagens tre kampe. Et nederlag mod Israel og to sejre mod henholdsvis Belgien og Tyrkiet indbragte i alt 34,95 kamppoint. Høsten var tilstrækkeligt til fortsat at holde fast i en placering i top-otte - målsætningen før EM. Faktisk er der mere end 20 kamppoint ned til Tyskland på niendepladsen. Til gengæld ser medaljechancerne efterhånden mere tågede ud.

Seniorholdet havde ikke den bedste dag trods en fornem sejr i den midterste kamp mod det stærke franske hold, hvor Danmark hentede 18,77 kamppoint. Desværre resulterede dagens to øvrige kampe i et ret stort nederlag til Østrig og et mindre af slagsen til Norge. Facit efter andendagen i seniorrækken er en syvendeplads, men stadig med mange muligheder for at kravle opad.

Damelandsholdet var på vej mod fuld plade: Sejre i alle fire kampe. Desværre resulterede to gamesving i de sidste to spil mod Estland i, at den kamp blev tabt. Forinden var Ungarn, Kroatien og Rumænien ellers blevet lagt ned. Samlet set ligger Danmark på en ottendeplads i damerækken. Holdet har dog formentlig et par kamppoint til gode fra kampen mod Schweiz, hvor modstanderne ikke nåede frem.

I mixedrækken betød en fin afslutning med en gevinst på 16,09-3,91 mod Ungarn, at holdet kravlede helt op på fjerdepladsen. Men også her er der kun få kamppoint til både de foran- og bagvedliggende.

- - -

Opdateret fredag den 28. juni: EM kom rigtigt i gang fredag, da både seniorrækken, mixedrækken og damerækken blev fløjtet op. Åben række tyvstartede mandag.

Dagen bød på lidt blandede resultater, men der var mest af det gode og meget positivt at tage med. Samtidig har det givet et løft til den danske lejr, at alle spillerne nu er samlet i Herning.

Bedst placeret af de danske hold efter fredagen er mixedmandskabet, der ligger nummer tre. Mixed'erne begyndte og sluttede med pæne sejre over Irland og Tyrket med et mindre nederlag til Schweiz imellem. Dagens facit var 38,78 kamppoint.  

Seniorerne begyndte og sluttede også med solide sejre med et nederlag inde i sandwichen. I første kamp gik det ud over Færøerne, mens Sverige blev lagt ned til sidst. I den midterste kamp blev det til et nederlag til Portugal. Sejren mod Færøerne var nok forventet, mens Sverige er en god skalp at tage. Længe så det ellers skidt ud mod de skandinaviske naboer. Med fire spil tilbage var Danmark bagud 9-15, men så var der dansk rulle: Noteringer på 13, 5, 11 og 12 imp resulterede i en samlet sejr på 17,45-2,55. Seniorerne har faktisk lidt flere kamppoint end mixed'erne, 41,12, men ligger kun på femtepladsen. Men det er naturligvis tæt i de rækker, der kun har spillet få kampe.

Damelandsholdet lagde ud med en fin sejr over Belgien, 14,80-5,20. Herefter stod Schweiz på menuen, men schweizerne var ikke nået frem, vistnok på grund af nogle aflyste fly. Kampen er indtil videre scoret som 10-10, men det resultat bliver uden tvivl ændret til dansk fordel. I dagens sidste kamp blev Danmark besejret af Polen. Samlet set ligger Danmark på en 11.-plads midt i feltet, men den stilling kan vi ikke regne med.

Holdet i åben række kunne ikke helt følge op på den forrygende start på EM. I dagens første kamp blev det ganske vist til en sejr på 12,80-7,20 over Færøerne, men spillerne havde nok håbet på mere. Og så hører det endda med til historien, at efter ni spil var Danmark bagud 6-29. En god spurt reddede dog et anstændigt resultat. I de to andre kampe tabte Danmark til Kroatien og Polen. Polen er et stærkt hold, mens Kroatien er en af de nationer, Danmark helst skal slå. Efter fredagen er Danmark nede som nummer seks i åben række. Holdet ligger dog stadig solidt inden for top-otte, der kvalificerer sig til VM - og der er heller ikke langt op til de foranliggende.

 

Seniorlandsholdet ved opgørelsen efter kampen mod Sverige, der blev vundet med en flot slutspurt.

- - -

Opdateret torsdag den 27. juni: Danmark har det tilsyneladende svært mod vores nordiske naboer. I torsdagens første kamp led de rød/hvide turneringens kun andet nederlag mod Island. Det første kom mod Norge. Desværre var nederlaget et stort et af slagsen, da Island besejrede Danmark 17,72-2,28. Danmark havde bestemt ikke medvind - blandt andet meldte islændingene to slemmer, som kun var nået ved et mindretal af bordene. Et lille plaster på såret kom i sidste spil, da Island meldte endnu en slem, som dog gik ned.

Torsdag spillede åben række kun to kampe, og i den anden stod Schweiz på menuen. Schweiz er regerende verdensmestre og vel nok forhåndsfavoritter ved EM. Men det lykkedes hjemmebaneheltene at hive en sejr i land. I en tæt kamp med mange små sving blev resultatet 23-14 til Danmark, hvilket svarer til 12,55-7,45 i kamppoint.

Danmark ligger nu på fjerdepladsen, mens Sverige har overtaget den gule førertrøje. Afstanden op til de førende svenskere er dog mindre end syv kamppoint.

Fredag begynder EM for alvor, når de tre øvrige rækker - dame, senior og mixed - også får gang i kortene.

Torsdag blev også damepar og seniorpar afsluttet. I damepar var der to danske par med i A-finalen. Trine Binderkrantz - Nadia Bekkouche blev bedst placeret som nummer syv. Sophia og Cathy Baldysz fra Polen vandt en sikker sejr. Hos seniorerne var der ikke dansk deltagelse i A-finalen. Også hos seniorerne var der polsk sejr: Michal Kwiecien og Wlodzimierz Starkowski. B-finalen hos damer og seniorer var slået sammen, og her var danskerne til gengæld med helt fremme. Erik Brok - Otto Dahl var en mulehår - 0,2 procent - fra at vinde. På tredjepladsen fulgte juniorerne Ella Rosthøj - Julie Sigsgaard, mens Susanne og Annette Rosthøj blev nummer fire. Vinder i B-finalen blev Gjoko Zivkovic og Jean-Pierre Derivaz fra Schweiz.

- - -

Opdateret onsdag den 26. juni: Danmark holdt førstepladsen i åben række - og øgede endda forspringet i forhold til tirsdag!

Igen resulterede dagen i tre sejre - så turneringens eneste nederlag indtil videre er faktisk svipseren i åbningskampen mod Norge. Der var onsdag tale om tre solide sejre af cirka samme størrelse. Først blev det til 13,52-6,48 i ramakampen mod de stærke franskmænd. Herefter blev Tyskland besejret 14,60-5,40. Og til sidst gik det ud over Skotland, som måtte bide i bordet med de samme cifre som Tyskland.

Resultaterne betyder, at de rød/hvide har den gule førertrøje med 121,07 kamppoint. Der er mere skandinavisk på andenpladsen, hvor Sverige har 113,92. Lige efter som nummer tre finder vi Schweiz, som de fleste bookmakere nok havde som favorit inden turneringen. Netop Schweiz skal Danmark op mod i den anden og sidste kamp torsdag. Denne kamp kan vi glæde os til at følge på BBO.

I damepar blev der onsdag spillet A- og B-semifinale. Fem danske par deltog i A-semifinalen, og de fire kvalificerede sig til A-finalen. To af parrene har dog valgt at melde fra for at lade op til EM i damerækken, der begynder fredag - nemlig Trine Bilde - Charlotte Koch-Palmund og Anita Buus Thomsen - Dorte Cilleborg. Helle Rasmussen - Lone bilde spiller finale, og det samme gør Trine Binderkrantz - Nadia Bekkouche (ikke landsholdsaktuelle). Sidstnævnte par blev nummer to i A-semifinalen, så måske er der en dansk medalje på vej. Fra B-semifinalen gik to par i finalen. Desværre havnede Ella Rosthøj - Julie Sigsgaard lige uden for cuttet som nummer tre.

I seniorpar sluttede kvalifikationen onsdag. 12 par gik til A-finalen, men heriblandt ingen af de tre danske. Tættest på var Erik Brok - Otto Dahl som nummer 14.

- - -

Opdateret tirsdag den 25. juni: Danmark ligger nummer et i åben række ved EM! Jovist, turneringen er lang, bolden er rund og så videre - men vi kan nu alligevel godt glæde os over den foreløbige rød/hvide succes.

Den flotte placering blev en realitet efter tre store sejre tirsdag: 51-5 over Irland, 45-25 over Grækenland og 69-1 over Wales. Sammen med 50-2 over Wales i mandagens anden kamp vil det sige, at Danmark over de seneste 64 spil har holdt modstanderne til blot 33 imp - meget tæt på et halvt imp pr. spil. Det er kort sagt imponerende.

Der var naturligvis masser af gode danske spil på vej mod sejrene. Et enkelt eksempel fra kampen mod Grækenland: Du har følgende hånd:
-
KDB975
K8753
84

Modstanderen til venstre åbner med 1ut, som viser 10-13 honnørpoint, og modstanderen til højre springer til 4 spar. Du er alene i zonen. Melder du?

Det gjorde Michael Asgaard. Han fandt 5 hjerter frem, som blev doblet af højremanden. Makker, Kasper Konow, havde:
T87
E
DT42
ET952

Ruderne sad 2-2, så kontrakten kunne ikke sættes, da der kun var en ruder- og en klørtaber. Taksten var 850. Ved det andet bord var Lars og Knut Blakset gået en enkelt ned i 4 spar, så gevinsten blev på 13 imp.

Det bliver spændende at se, om den positive udvikling fortsætter onsdag. Tredjedagens menu består af Frankrig, Tyskland og Skotland, hvor især den første kamp bliver svær. Netop det opgør kan du følge på BBO fra kl. 10.

I damepar går det fortsat fint for flere danske par. Trine Binderkrantz - Nadia Bekkouche fulgte op på det gode spil fra førstedagen og sluttede kvalifikationen som nummer to. Lige efter på tredjepladsen kom landsholdsparret Lone Bilde og Helle Rasmussen. Disse to par skal sammen med flere andre danske konstellationer spille semifinale onsdag. I seniorpar kører kvalifikationen videre onsdag. Bedste danske par efter andendagen er Erik Brok - Otto Dahl som nummer syv.

- - -

Opdateret mandag den 24. juni: Første spilledag blev lidt af en rutsjebanetur for det danske hold i åben række. Danmark indledte mod sværest tænkelige modstand i en BBO-kamp mod Norge, der er viceverdensmestre fra 2023. Kampen var lige til at begynde med, men så meldte nordmændene et par udgange, som danskerne kiksede. Danmark kom pænt igen med en 8'er og en 12'er, men desværre fik nordmændene doblet danskerne i 2 klør i næstsidste spil. Kontrakten gik tre ned til minus 800. Norge var ganske vist også gået tre ned i 1ut ved det andet bord, men den kontrakt var ikke doblet, så spillet kostede en 11'er. Dermed blev slutresultatet et nederlag på 25-42, der svarer til 5,61-14,39 i kamppoint.

Heldigvis var der lagt i ovnen til et comeback. I dagens anden kamp stod Ungarn på menuen, og her gav Danmark ingenting væk. Ungarernes samlede udbytte af de 16 spil var sølle to pinde. Ungarerne var ikke skarpe og sendte for eksempel en 4 spar hjem, hvor der var fem topstik til modspillet. Danmark vandt 50-2 svarende til 18,97-1,03 i kamppoint.

Facit er dermed, at det rød/hvide hjemmehold ligger på niendepladsen efter de første to kampe. Top-otte kvalificerer sig til VM.

De øvrige tre rækker - dame, senior og mixed - tager først hul på turneringen fredag. I mellemtiden spilles damepar og seniorpar. I damepar deltager alle de tre danske par, som senere skal spille EM. Der er kvalifikation mandag og tirsdag, og de tre danske par ligger alle over middel efter førstedagen med Lone Bilde og Helle Rasmussen bedst placeret som nummer fem. Endnu bedre på en tredjeplads er dog et andet dansk par, Nadia Bekkouche og Trine Binderkrantz.

Tre danske par har løst billet til seniorrækken. Alle tre holder sig imidlertid pænt tilbage efter første spilledag. Peter Teisen og Henrik Kruse Petersen er bedst, en anelse over middel.

Se alle resultater fra EM her.

- - -

Onsdag den 19. juni: Spillere, kaptajner og coaches er skarpslebne, når EM i Herning fløjtes op på mandag den 24. juni.

"Vi er meget velforberedte. EM foregår jo på hjemmebane, så vi vil gøre alt for at yde en topindsats," fortæller Morten Bilde, der er holdkaptajn for det rød/hvide mandskab i åben række.

EM spilles i fire rækker - åben, dame, senior og mixed - og Danmark deltager naturligvis i alle fire rækker.

Størst medaljechancer har Danmark nok i seniorrækken. Vi stiller op med samme hold, som vandt VM for seniorer i 2023 i Marokko og fik bronze ved VM 2022 i Italien: Steen Schou, Jørgen Hansen, Dennis Koch-Palmund og Klaus Adamsen samt Dorthe og Peter Schaltz. De fire førstnævnte var også med til at sikre sølv til Danmark ved det seneste EM, som blev afholdt i 2022. Kaptajn er Peter Magnussen, mens Bo Bilde er coach og desuden også landstræner.

"Seniorerne har stået på podiet ved de tre seneste internationale mesterskaber og har gode chancer for en medalje," siger Bo Bilde.

Mens seniorerne har klare medaljechancer, vil en placering i top-otte være et udmærket resultat for åben række-holdet. Netop en placering i top-otte er vigtig, da de otte bedste nationer i hver række kvalificerer sig til VM. 

"I åben række møder spillerne modstand på allerhøjeste niveau hele tiden, så vi skal spille op til vores allerbedste. Men det tror jeg også, vi kan. Indstillingen blandt spillerne er i top. Vi agerer som et hold, og der er stor respekt mellem spillerne," beretter Morten Bilde fra landsholdslejren.

De spillere, som skal forsøge at kvalificere Danmark til VM i åben række, er: Martin Schaltz, Dennis Bilde, Kasper Konow og Michael Askgaard samt Lars og Knut Blakset. Morten Bilde er kaptajn, mens Jan Nielsen varetager rollen som coach. Alle spillerne har været med på topplan i mange år og har erfaringer fra talrige mesterskaber. Som par er Martin Schaltz og Dennis Bilde dog en ny konstellation, men resultaterne er kommet med det samme: Sidste efterår blev det til en andenplads ved DM for åbent par i den første udgave af Superligaen, og for nylig var parret med til at vinde slutspillet i DM på Peter Schaltz' hold. Endvidere er det blevet til flere gode placeringer i internationale turneringer, blandt andet et hattrick på Island, hvor Schaltz og Bilde både vandt en afdeling af World Bridge Tour samt hold- og parturneringen ved Reykjavik Bridge Festival. Kasper Konow og Michael Askgaard har spillet sammen i mange år og har måske Danmarks bedst udbyggede meldesystem. Brødrene Lars og Knut Blakset har genoptaget samspillet efter at have været makkere helt tilbage i juniortiden i 1980'erne og flere gange siden. Blandt succeserne er en overlegen førsteplads i 1. division på John Norris' hold.

I damerækken stiller Danmark ligesom i seniorrækken med det samme hold, som repræsenterede fædrelandet ved VM i Marokko sidste år: Lone Bilde, Helle Rasmussen, Charlotte Koch-Palmund, Trine Bilde, Anita Buus Thomsen og Dorte Cilleborg Bilde. Rico Hemberg har kaptajnskasketten på, mens Marie Henriksen er coach. Også her har alle spillerne kufferterne fulde af international rutine og har mange gode resultater bag sig. De fire førstnævnte snuppede sølvmedaljerne ved NM sidste år, ligesom Lone Bilde og Helle Rasmussen var med på de hold, som vandt fire NM i træk, hvor det sidste guld kom i 2017.

Ved VM 2023 var damelandsholdet smerteligt tæt på en plads i top-otte og dermed adgang til kvartfinalerne. Holdet blev nummer ni med kun lidt over to kamppoint op til ottendepladsen. Men landstræner Bo Bilde har forhåbninger om mere denne gang:

"Såvel damerne som mixed-landsholdet forventes at spille med om medaljer og blande sig i top-otte," siger han.

Mixed-landsholdet består også af lutter rutinerede kræfter: Camilla Krefeld og Johan Hammelev, Marlene og Jens Ove Henneberg samt Signe Buus Thomsen og Peter Jepsen. De fire førstnævnte spillere vandt blandt andet det uoffcielle NM i online bridge i 2021, som blev afviklet i coronatiden. Både Krefeld og Hammelev samt to gange Henneberg danner i øvrigt også par privat. Med til at bakke mixed-holdet op er Claus Lund som kaptajn og Leise Hemberg som coach.

Holdopstillinger for alle deltagende lande, systemkort, program for EM og meget mere finder du på det europæiske bridgeforbunds officielle EM-side her. Samme sted kommer også resultater, når EM er i gang. Du kan endvidere læse mere om EM her.

 

Bliv en del af EM

Du kan også blive en del af EM - og du kan sagtens tage venner med, som ikke spiller bridge. Under EM i Herning er der nemlig noget for alle. 

Introduktion til bridge

Hver dag fra d. 29. juni - 3. juli kl. 13.00 - 16.30 er der bridgeintro for alle interesserede i Kongrescentret. Her fortælles kort om EM, og deltagerne bliver introduceret til bridge og spiller naturligvis deres første - men nok ikke sidste - spil.

Turneringer du kan spiller med i - og se Rama live

I weekenden den 29.-30. juni arrangerer Danmarks Bridgeforbund tre sideturneringer i Herning, som du stadig kan nå at tilmelde dig. Læs mere her. De øvrige dage afholder Herning Bridgeklub åbent hus-turneringer. Du kan se en oversigt over de åbne huse ved EM her (og alle øvrige åbne huse landet over). Samtidig har du mulighed for at opleve EM i rama i Kongrescentret i Herning. Erik Brok og Hans Werge er kommentatorer. Du kan godt forvente, at de to herrer vil guide tilskuerne igennem kampene med humor og vid - og uden tvivl en spids kommentar indimellem.

Ugl europas bedste

Naturligvis kan du også ugle live hver dag i Herning Kongrescenter. Du skal dog være opmærksom på, at du kun må ugle i åbent rum. Du må også kun gå ind i spillelokalet i forbindelse med kampstart - og hvis du forlader spillelokalet under en kamp, kan du ikke komme tilbage til den kamp.

Følg med hjemmefra

Hvis du ikke er i Herning, er der selvfølgelig også daglige transmissioner på BBO. Programmet lægges løbende, og der vil blive fokuseret på topopgør, så det vides ikke på forhånd, hvornår danske spillere er på. Men vi vil forsøge at holde dig orienteret. Du finder BBO her.

Du kan også varme op til EM ved at læse om nogle af de danske par. Hen over foråret er fire af parrene blevet interviewet i Dansk Bridge:

Februar: Helle Rasmussen og Lone Bilde (damerækken): Bridge skal være sjovt
Marts: Michael Askgaard og Kasper Konow (åben række): Toppar elsker at spille mod de bedste
April: Camilla Krefeld og Johan Hammelev (mixed rækken): Bridgepar er fornuft og følelse
Maj-juni: Dorthe og Peter Schaltz (seniorrækken): Bridge er blevet en kampsport

Du finder alle gamle numre af Dansk Bridge her.

I Dansk Bridge kan du ligeledes finde en lang række andre EM-relaterede artikler. I aprilnummeret kan du blandt andet læse om, hvordan EM kom til Herning, og du kan hygge dig med et tilbageblik på sidste gang, der var et stort internationalt mesterskab i Danmark, EM 1977 i Helsingør - forfattet af en af dem, som var med til at skrive bulletinen dengang, Svend Novrup.

 

EM-bog er på vej

Når EM er forbi torsdag den 4. juli - forhåbentlig med gode danske resultater - er det ikke helt slut. Danmarks Bridgeforbund regner nemlig med at udgive en bog om EM med fokus på de danske hold. Bogen bliver en gennemgang af EM runde for runde, hvor du kan genopleve en lang række af de mest spændende spil. Bogen vil også indeholde lidt om de øvrige begivenheder i Herning samt interview med nogle af de danske par. EM-bogen forventes at udkomme i oktober eller november, så den kan komme med under juletræet.