Ændre tekststørrelse :
Forminsk tekst Normal tekst Forstør tekst
17. september 2023

Mathias Bruun og John Norris vandt Superligaen

 

Opdateret søndag den 17. september kl. 19.00: De første vindere af bridgens superliga blev Mathias Bruun og John Norris. Sejren kom i hus efter et tæt opløb, hvor toerne, Dennis Bilde og Martin Schaltz, kun var syv point (0,2 procent) efter. Slutkampen om danmarksmesterskabet blev fulgt af mange hundrede ugler søndag eftermiddag på BBO. Bronzemedaljerne gik til Lars Lund Madsen og Mikkel Nøhr. 

Begge par på første- og andenpladsen er nye konstellationer, som er begyndt at spille sammen i år. De nye danmarksmestre, Mathias Bruun og John Norris, har dog utallige sejre sammen i DBf's Danish Dynamite-turneringer på BBO.

Bruun og Norris lå på en beskeden 16.-plads efter førstedagen, men slog turboen til søndag. Som Mathias Bruun sagde i sejrstalen med vanlig humor: "Tak til min makker. Du spillede rigtig godt i dag og 'spændende' i går".

Ole Vinberg fra hovedbestyrelsen overrækker medaljer, blomster og vin til historiens første superligavindere, John Norris og Mathias Bruun. (Foto: Erik Wied)

Superligaen er toppen af et divisionssystem for par, som er introduceret i år. Superliga, 1. division og to 2. divisioner blev spillet for første gang i 2023, og på alle tre spillesteder var der god stemning og rosende ord til det nye turneringsformat.

1. division blev afviklet i Vejle. Her løb Leif Øgaard og Henrik Lahrmann med sejren efter også at have ført efter førstedagen. Preben Schmidt og Kjeld Hansen blev nummer to, mens Jacob Øland og Daniel Bang-Ortmann tog sig af tredjepladsen. De seks bedste par i 1. division er garanteret oprykning til Superligaen til næste år.

Henrik Lahrmann og Leif Øgaard kunne tage blomster og vin med hjem fra Vejle. (Foto: Flemming Jørgensen)

De to 2. divisioner blev spillet i henholdsvis Viborg og København. I Viborg gik sejren til Lars Peter Damgaard og Benny Marquart. Parret lå nummer to efter lørdagen, men spurtede godt søndag. En god spurt bragt også Birthe Kjeldsen og Per Frederiksen frem på andenpladsen, mens Anders Mølvig og Christian Thomsen blev nummer tre.

Benny Marquart og Lars Peter Damgaard sikrede sig sejren i 2. division vest i Viborg. (Foto: Nis Rasmussen)

2. division øst blev afviklet i Blaksets Bridgecenter og havde det største af de fire felter med 42 par. Også her førte en flot spurt vinderparret frem til sejren. Jacob Cholewa og Silas Weber Iversen lå nummer 10 ved halvvejsmærket og på sjettepladsen efter tre ud af fire sektioner. Men en imponerende fjerde og sidste sektion var nok til en relativt sikker sejr. Andenpladsen gik til Torben Sværke og Peter Krogh, mens Morten Støvring og Jess Tillge blev nummer tre.

Den unge makkerpar Silas Iversen og Jacob Cholewa vandt en populær sejr i 2. division øst. (Foto: Erik Wied)

Alle resultater fra DM for åbent par er her.

- - -

Opdateret lørdag den 16. september kl. 23.10: Den nye DM for åbent par kom fint i gang lørdag på alle tre spillesteder - København, Vejle og Viborg. DM spilles for første gang efter et nyt format med Superliga, 1. division og 2. division.

2. division vest, der afvikles i Viborg, føres efter førstedagen af brødrene Phillip og Nikolaj Hammelev, begge fra Aarhus Bridgeklub. Aarhusianerne har godt fat i dette heat, for nummer to, Lars Peter Damgaard og Benny Marquart, er fra samme klub. Anders Mølvig og Christian Thomsen er nummer tre. Disse tre par har skabt et pænt hul ned til forfølgerne.

2. divisions øst, der holder til i Blaksets Bridgecenter i København, føres an af Torben Sværke og Peter Krogh fra Ballerup Bridge Club og Bridgeklubben HCØ. Yves Marquart og Tim Jensen er nummer to, mens tredjepladsen p.t. besættes af Morten Støvring og Jess Tillge. Også her er det forholdsvis tæt mellem de tre første.

I 1. division, der spilles i Vejle, er et par til gengæld gået i udbrud - Leif Øgaard og Henrik Lahrmann fra One-eyed Jacks og Københavns Bridge Klub. De to har slået et pænt hul ned til Jacob Øland og Daniel Bang-Ortmann på andenpladsen. Andreas Rolf-Larsen og Daniel Brandgaard er nummer tre.

Superligaen og kampen om danmarksmesterskabet afgøres ligesom 2. division Øst i Blaksets Bridgecenter. På førstepladsen efter lørdagen finder vi Dorthe og Peter Schaltz (One-eyed Jacks), som kommer med et par friske guldmedaljer fra senior-VM i Marokko. Førerfeltet er lidt af et familieforetagende, for på andenpladsen ligger parrets søn, Martin Schaltz, i makkerskab med Dennis Bilde. Lars og Morten Lund Madsen er nummer tre. Men en del andre par kan godt nå at blande sig i topstriden.

Alle rækker afgøres søndag. Du kan følge kampen om DM i Superligaen på BBO fra kl. 9.30 og frem til kl. 17.15.

Se resultaterne fra alle rækker her.

 

- - -

Nu har bridge fået en Superliga - ligesom fodbold. I weekenden er der premiere på det nye DM for åbent par, som spilles med Superliga, 1. division og 2. division. Program med tidsplan er her. Og du kan se startlister og resultater her.

Du har mulighed for at følge med fra første parket, når de 30 par i Superligaen giver den gas med hårde spærremeldinger, kreative udspil og finurlige spilføringer. Jan Nielsen er klar ved tasterne på BBO både lørdag og søndag. Lørdag begynder transmissionen kl. 12 og forsætter frem til kl. 21.45. Søndag bliver de første meldinger afgivet kl. 9.30, og det hele slutter med kåringen af danmarksmestrene omkring kl. 17.15. Vi lægger ud lørdag kl. 12 med de forsvarende danmarksmestre, Poul Mogensen og Jan Mayer. Mogensen & Mayer møder Tatyana Trendafilova og Fredrik Jarlvik. Allerede i anden runde venter lidt af et topmøde: Christina Lund Madsen og Emil Jepsen mod Dennis Bilde og Martin Schaltz. Herefter bliver programmet sammensat med henblik på spændende opgør samt naturligvis, hvilke par der ligger godt i stillingen

Dennis Bilde og Martin Schaltz har i øvrigt feltets laveste gennemsnitshandicap med -5,99 og hører naturligvis til blandt favoritterne. Bilde og Schaltz er begyndt at spille sammen i denne sæson, og det bliver spændende at se, hvordan de to kortkunstnere fungerer sammen - også med henblik på eventuel landsholdsdeltagelse. Andre favoritter er: Det etablerede landsholdspar Michael Askgaard og Kasper Konow, der spiller et stærkt klørsystem. Mathias Bruun og John Norris, der ligesom Bilde og Schaltz er begyndt at spille sammen i denne sæson. Parret har dog utallige sejre sammen i DBf's Danish Dynamite-turneringer på BBO. Dorthe og Peter Schaltz, der netop er vendt hjem fra senior-VM i Marokko med guldmedaljer. Brødreparret Mads og Niels Krøjgaard, der altid er farlige i parturneringer ("3ut ordner sig altid"). Og Andreas Plejdrup og Christian Lahrmann, der har mange succeser i juniorturneringer - både sammen og hver for sig - og banker på til det åbne landshold. 

Mange andre par kan selvfølgelig også spille sig frem i stillingen. Sidste års danmarksmestre var en overraskelse, og måske får vi en mere i år.

Superligaen afvikles i Blaksets Bridgecenter i København, mens 1. division spilles i Vejle. 2. division spilles i to heat i henholdsvis Viborg og København. Ugler er naturligvis velkomne alle steder.

Op- og nedrykning mellem rækkerne bestemmes af et system med kvalifikationstal. I 2023 er betingelserne dog lidt anderledes, da det er første gang, turneringen afvikles. Nummer 1-18 i Superligaen og nummer 1-6 i 1. division i år er garanteret deltagelse i Superligaen i 2024. De øvrige par fra Superligaen og 1. division i 2023 kvalificerer sig til 1. division i 2024, og herefter fyldes op med par fra 2. division. Fra 2024 og frem skal Superligaen og 1. division bestå af henholdsvis cirka 24 og 40 par, mens der fortsat vil være fri tilmelding til 2. division. Dog forudsættes deltagelse i et distriktsmesterskab. Du kan se propositionerne for turneringen her.