Ændre tekststørrelse :
Forminsk tekst Normal tekst Forstør tekst
01. april 2019

Danmark vinder White House Junior Internationals 2019

 

Sidste uge bragte vi her på siden en optakt til det, der skulle gå hen og blive et af de største danske resultater i juniorbridge i nyere tid. Juniorholdet tog søndag den 24. marts afsted mod Amsterdam, hvor spillet startede mandag. De første to dage skulle det indledende gruppespil spilles. Grupperne så således ud:

I optakten skrev vi, at Danmark var kommet i den svære af de to grupper, og det skulle også vise sig senere.

På første dag startede Danmark ud med at slå Brasilien, Tjekkiet og England Girls stort. Derefter mødte man Polen og Holland. I begge kampe tabte Danmark stort. Danmark havde uheldige sving imod sig samtidig med, at niveauet ikke var ligeså højt som i de første tre kampe. Det så ikke godt ud at tabe disse to kampe. De første 6 fra de indledende grupper ville nemlig gå videre til en mellemrunde, hvor kvartfinaledeltagerne skulle findes. De KP man scorede mod Polen og Holland skulle altså overføres til næste runde, hvis de gik videre.

Udsigten til ikke at få overført nogen imponerende høj score til mellemrunden slog dog ikke danskerne ud. På dag nr. 2 skulle de sidste seks gruppekampe spilles. Her vandt Danmark fem kampe ud af de seks. Det eneste nederlag var til Kroatien, som blev sidst i den indledende gruppe. Man slog bl.a. Israel, som man også skulle komme til at møde senere. Danmark endte på trods af de store nederlag på første dag at få lidt over 50 KP med over i mellemrunden, hvilket var lidt over middel. Stillingen fra det indledende gruppespil blev således:

 

Efter to dage så målet om en kvartfinaleplads fortsat realistisk ud. Man skulle ende i top 7 i mellemrunde A for at komme i kvartfinalen, hvilket betød man regnede med at kunne klare cuttet med lidt under middel. Danskerne håbede ikke kun på top 7. Man ville kvalificere sig så højt som muligt for at give sig selv bedre muligheder, når kvartfinalemodstanderen skulle findes.

 

Dagen, hvor mellemrunden skulle spilles, startede dog dårligt for danskerne. Man startede med at tabe stort til Finland og derefter smalt til England. Det var ikke lige to hold, man havde forventet at tabe til, og skuffelsen var til at få øje på hos de danske spillere. Mellem anden og tredje kamp fik man dog samlet sig sammen. Skuffelsen lagde de danske spillere bag sig og gik ind og slog Hollands U21-hold. I næste kamp stod sidste års vindere fra Belgien for døren. Det var en af de store styrkeprøver for det danske hold. Den klarede Danmark fint og vandt over de 10 spil smalt.

Der var nu to spil tilbage af mellemrunden. Her skulle Danmark møde gruppens næstsidste- og sidsteplads. Man var ikke mange KP fra at kvalificere sig og ville prøve at sikre det i næstsidste kamp mod Norge. Norge virkede dog ikke som den store mundfuld for danskerne, der scorede 18,71 KP den kamp. Efter Søren Bune i den kamp ifølge sin makker Emil havde lavet ”Avisspil en masse” var Danmark sikret en plads i kvartfinalen. Desværre er kortfordelingerne svære at finde på nettet, så dem får i ikke med i denne omgang.

I sidste kamp slog Danmark også Singapore, hvilket resulterede i en 4.-plads i mellemrunden. Stillingen blev således:

 

Den øverste del af tabellen ligner meget stillingen fra indledende runde. Top 4 fra Danmarks indledende runde endte altså også som top 4 i mellemrunden. Det resultat betød, at Holland fik lov først at vælge kvartfinalemodstander. De valgte England, da de havde tabt stort til Finland tidligere på dagen, hvilket var deres eneste nederlag på de tre første dage.

Israel valgte derefter Finland, og Polen fik nu lov at vælge mellem et hold, der ikke kunne komme i top 6 i indledende runde, og sidste års vindere. Førstepladsen fra mellemrunde B gav nemlig Australien en kvartfinaleplads. Valget var nemt for dem, og det efter danskerne med Belgien, som man havde slået smalt tidligere den dag. I semifinalen var det på forhånd besluttet, at vinderen at kvartfinale 1 og 4 skulle mødes i semifinalen. Danmark forventede derfor at skulle møde suveræne Holland, når de havde slået Belgien.

 

Dag 4 skulle kvartfinalerne spilles. Danskerne var med godt mod og glade for at være videre trods en hård start på kampene på dag 3. Belgierne havde seating rights i første halvleg og valgte at stille op på samme måde, som man havde siddet i indledende runde, hvilket passede danskerne fint.

I starten af første halvleg bød kvartfinalen på turneringens længste serie af svære spil. Andreas og Christian startede med at stå i 4hj med 10 stik. Søren og Emils modstandere kom galt afsted på den stærke 6-6 hånd og endte i 5hj doblet med de samme 10 stik.

I næste spil havde man 7-5 og 11 HP i sine farver overfor en 15-17 NT. Belgierne glemte svarene på voidwood og Bune doblede 7hj med hjerter es i håb om, at man rykkede til 7NT, der ville være gået 5 beter. Han måtte dog nøjes med én doblet zonebet på 7hj. Christian og Andreas stod mere behersket i 6hj.

I tredje spil tog Bune alene i zonen makkers dobling af 5ru ud på 4HP og kunne lige præcis efter meget forsigtigt spil vinde 5hj. 5ru doblet gik én ned ved det andet bord. Danmark var nu oppe med 39 IMPs efter tre spil, og det blev udbygget kort tid efter.

I fjerde spil fulgte endnu en vild fordeling:

 

Vest              Nord             Øst                Syd

Emil             Belgier         Søren            Belgier

Pas                Pas                1sp                2sp

4sp                5hj                 5sp                6ru

Pas                6hj                 6sp                7hj

Pas                Pas                Dbl.               A.P.

 

Belgierne meldte 6hj, der ville vinde, og Bune meldte offeret i 6sp, der typisk ville gå én bet. Syd meldte videre i 7hj og håbede nok på at kunne smide makkers klør på ruderne efter et sparudspil. Den blev dog doblet, og han ærgrede sig meget, da han lagde bordet ned efter Bune havde spille klør es ud. Én bet blev det til og endnu en 17’er hjem til DK, da Christian og Andreas fik lov at spille 6hj.

Efter 56-0 i de første 4 spil gik det dog lidt ned af bakke for danskerne, der førte med 40 IMP’s ved pausen. I anden halvleg var det dog tæt på at gå galt. Danskerne havde seating rights og fortsatte i samme opstilling. Belgiernes professionelle spiller Sam Bahbout havde dog sat sig på den rigtige plads. Han fik alle de svære beslutninger og gjorde for det meste rigtigt. Halvlegens bedste danske spiller var Emil, der vandt to meget svære zonegames. Og det var vigtigt, da danskerne endte med kun at vinde kampen med 6 IMPs. Det resultat skræmte livet at Søren Bune, da han talte 10 IMPs mere til belgierne ved opgørelsen. Danmark røg dog ikke ud, men gik videre til semifinalen, hvor England og ikke Holland ventede. Holland havde tabt sin anden kamp i turneringen, og Danmark stod nu overfor englænderne, som man gerne ville have revanche mod efter kampen onsdag morgen. I den anden semifinale mødtes Polen og Israel.

 

I første halvleg af semifinalen spillede danskerne godt. Fordelingerne var ikke ligeså vilde som i første halvleg i kvartfinalen, men på trods af det formåede danskerne at få omsat godt. Efter første halvleg førte danskerne med 37 IMPs. Bl.a. pga. dette spil:

 

Efter en dårlig 3sp indmelding fra syd havde Emil for gode kort til at melde pas og måtte støtte til 4hj. Det kunne Bune med sine 20 HP ikke stå for og ville med glæde gerne spille 6hj overfor makker ene es og trumf dame. Efter ruder 2 i udspillet (1. 3. 5.) var der på trods af faren for en rudertrumfning ikke et bedre alternativ end at starter trumftrækningen med lille op imod damen. Da syd lagde hjerter es i, kunne Bune kræve sine 12 stik, hvilket gav 13 IMPs til Danmark, da modstanderne stod ude af slemmen.

 

I anden halvleg var danskerne ikke ligeså overlegne. De holdt dog bedre ud end i kampen mod Belgien. Bl.a. fordi, at Andreas og Christian meldte to gode 5ru’er blev det aldrig helt tæt. Den ene kommer her:

 

Christian negativdoblede 1sp med sin 4-farve i hjerter, og Andreas kunne derefter styrkedoble 2sp. Efter 3 spar viste Christian sin gode ruderstøtte med 4ru, og Andreas hævede til 5. Både klør og hjerter sad 3-3, hvilket gjorde, at kontrakten var stensikker selv om man ikke gættede ruder Dxx. Danskerne kunne dermed notere +600, hvilket gav 7 IMPs hjem. Ved det andet bor havde Søren og Emil meldt 4sp meget overbevisende og blev derfor ikke doblet. Den gik dog 3 snit i zonen.

Danmark endte med at vinde kampen med 26 IMPs. Dermed var man i finalen for første gang i 15 år. Dette resultat blev også fejret godt ved opgørelsen. Dog gik man hurtigt hjem og i seng for at være klar til dagen efter. Det havde været en hård dag med to intense kampe af 28 spil.

 

På trods af, at lykønskninger allerede der kom fra øst og vest, var danskerne stadig sultne efter mere.

Israel havde slået Polen i semifinalen og man kom derfor op imod et hold i finalen, som man havde slået i indledende runde. Danskerne var derfor ved godt mod optil kampen, selvom der havde sneget sig sygdom ind et par af holdets spillere. De glædede sig dog meget til at spille kampen, der også skulle blive meget spændende at følge.

 

Finalen bestod af tre halvlege á 14 spil. Israel havde seating rights i de første 2, og Danmark havde i den sidste. Første halvleg stillede Israel op modsat af, hvordan parrene havde siddet, da Danmark vandt i indledende runde. De satte deres bedste par ind imod Christian og Andreas. Dog var de ikke gode nok til at sætte Andreas i 3NT i dette spil.

 

1NT viste 11-14, og derefter kunne øst 2kl, der viste begge major. Øst spillede hjerter dame ud imod 3NT. Andreas vandt med kongen og kunne se, at han kun havde 6 topstik yderligere, og at modstandernes hjertere var rejste. Øst var favorit til at have spar dame, så Andreas valgte at satse på fejl hos vest i første omgang ved at snige en klør op imod kongen. Det virkede, og Andreas havde nu 8 stik. Han tog sine 4 ruderstik og håbede på at kunne lægge pres på øst. Hvis han kastede sin sidste klør, ville han måske blive slutspillet i hjerter, hvis modstanderne ikke var forsigtige. Nu smed han i stedet 2 spar, hvilket gjorde, at Andreas blot kunne tage spar es og spar konge og håbe på sparene 4-2. Det sad de, også kunne danskerne notere +600 på scorekortet.

På det andet bord havde Bune kun vist hjerter. Derfor blev der knebet i spar efter hjerter konge var slået væk. Øst-Vest havde dermed 7 stik i modspillet, hvilket resulterede i 14 IMPs til Danmark.

 

Danmark vandt første sektion med 9 IMPs. Israelerne valgte dog at sidde på samme måde i anden halvleg, hvilket set efterfølgende var et meget godt valg. I anden sektion var Israel bedst. Bl.a. i dette spil tjente de mange IMPs, da de meldte en hård 6ru.

 

1ru viste ubal. hånd med ¨mindre man havde 5-3-3-2 med 5 rudere. 2ru var invit+ med støtte. 2sp viste hold, og 4ru var sleminvit. Herefter fulgte to cuebids. 5kl viste også indirekte et hjerter-cuebid, og nord meldte herefter 6ru. Efter hjerter bonde ud var kontrakten hjemme, da man indkasserede et stik til hjerter konge. Uden hjerter ud vinder den dog også, da man, hvis man spiller på klørene 3-3, ender med en squeeze på vest i klør og hjerter.

Ved det andet bord endte Christian og Andreas i 3NT. Slemmen er ret svær at finde, hvis ikke man spiller 1ru som ubal. Det gav 12 IMPs til Israel, der førte med 66-42 efter 28 spil. Danskerne skulle dermed levere en flot sidste sektion, hvis man skulle vinde White House.

 

Selvom det så hårdt ud, lagde danskerne sig ikke. Man havde seating rights og stillede op i den formation, man havde siddet i, da man vandt med 24 IMPs på 10 spil i indledende runde. Denne gang skulle de hente 25 IMPs på 14 spil, hvilket syntes at være muligt.

Allerede i første spil hentede Danmark et zonegamesving, da Christian og Andreas fik konkurreret godt:

 

Christian ville ikke melde ruder, da han vidste, at han aldrig ville finde ud af, om makker havde 4-farve i hjerter. Derfor startede han med at doble og ville vise sin hånd som 18+, hvis makker meldte klør. Det fungerede godt. Oven på 1NT, der var transfer til klør, kunne Andreas nemlig 2 hjerter. Christian meldte nu 4 hjerter, og syd meldte 4 spar. Rigtigt besluttede Christian ikke at spille imod og meldte 5 ruder, der måtte være en ægte farve, da den ikke kunne være for udspillet. Pas fra syd blev forklaret som krav, og nord meldte derfor 5sp ovenpå 5hj. I 5sp skulle man gætte sparene for at vinde. Da Christian havde vist mange point og mange røde kort, er det ikke langt væk at spille ham for spar es blank. Hvis han havde renonce i klør, ville kontrakten gå ned alligevel. Heldigvis gættede spilfører ikke sparene og gik derfor én ned. 12 IMPs til Danmark, da Emil og Søren havde stået fint i 4sp ved det andet bord.

Med 7 spil igen havde danskerne hentet israelerne forspring og førte med 1 IMP. Efter det meldte Emil og Søren en hård zonegame, som kostede 8 IMPs, da den gik 2 ned. Det førte til, at Danskerne var bagud helt indtil sidste spil, hvor dette spil kom:

 

Har man læst lidt om turneringen, kan man ikke have undgået at støde på dette spil. Spillet, der afgjorde finalen til danskernes fordel.

Ved det ene bord åbnede israerleren, der sad øst, 1NT. Efter stayman og 2hj svar, blev der sagt 2NT invit. Efter en længere pause valgt man at passe. Det var svært at skifte til ruder fra syd, og spilfører endte efter klørudspil med at tage 9 stik.

Ved det andet bord åbnede Christian 1hj. Da Andreas viste 8-11 med 2hj, hævede Christian til 4, der normalt ikke står til at vinde. Klør 2 i udspillet (1. 3. 5.) så dog meget godt ud for Christian, der vandt hjemme på 10’eren. Han havde ikke råd til at gå på bordet og spillede derfor hjerter konge. Den blev vundet med esset, og der kom heldigvis ikke ruder igen. Nord spillede spar igen, og der var dermed stadig håb. Hvis sparene var 3-3, som de var, skulle Christian gå op på esset. Han var dog nervøs for, at modstanderne kunne indkassere en spartrumfning inde på hjerter dame og lagde derfor spar dame i. Nu skulle syd beslutte sig for, om der skulle ruder eller spar igen. Med ruder igen, ville Israel vinde turneringen, og med spar igen ville sejren gå til Danmark. Han valgte spar igen, og det blev dermed 10 stik og 620 hjem til Danmark. Det gav 10 IMPs, hvilket resulterede i en sejr på 4 IMPs til Danmark.

Emil og Søren var færdige inden Christian og Andreas. De kiggede ikke BBO, men det gjorde deres israelske modstandere, der så ud til at være meget glade. Israelerne fortalte dog, at det var tæt. Man kunne fornemme, at Israel havde en snæver føring.

Emil bad israelerne gå væk inden det sidste spil blev spillet på BBO. De havde derfor ingen anelse om resultatet og kunne se under opgørelsen, at det var tæt. Det var derfor en stor forløsning for dem, da Christian sagde, at de havde 620 i sidste spil. De hoppede rundt. Fejringen var vild, og Emil gav Søren blodnæse, da han kom til at slå ham i hovedet. Holdet måtte mellem lykønskninger sørge for at få stoppet Sørens blodtud, så han kunne være klar til præmieoverrækkelsen kort tid efter.

Det var et stort resultat for det danske hold. De havde kort tid fået at vide af forbundet, at de ikke opfyldte kriterierne til et EM-hold og derfor ikke ville blive sendt afsted til sommer. Den beslutning ser dog ud til at være ændret nu. Det danske hold vandt White House Junior Internationals for første gang i 25 år. Stort tillykke til spillere og kaptajn og held og lykke til EM. Det bliver spændende at følge.