Ændre tekststørrelse :
Forminsk tekst Normal tekst Forstør tekst

EM i Opatija, Kroation 

 

EM blev afholdu i Opatija i Kroatien fra d. 22. juni til den 1. juli 2014.

 

På denne side vil du kunne læse reportagerne fra den danske lejr, som de blev skrevet på dagen. Læs også her om optakten og de hold der blev sendt afsted. 

EBL's officielle side kan ses her

 

Dagsreportager 

 1. Indledende øvelser - lørdag d. 21. juni
 2. Endelig igang - søndag d. 22. juni
 3. Nye indsatser - mandag d. 23. juni
 4. Fremad Danmark  - tirsdag d. 24. juni
 5. Spændingen stiger - onsdag d. 25. juni
 6. Seniorerne i finalen - torsdag d. 26. juni
 7. Vi er halvvejs - fredag d. 27. juni
 8. Farvel til seniorerne - lørdag d. 28. juni
 9. Store udfordringer - søndag d. 29. juni
 10. Slutspurten sættes ind - mandag d. 30. juni
 11. Afgørelsens time - tirsdag d. 1. juli

 

EM optakt

Af Christina Lund Madsen

Søndag d. 22. juni starter Europamesterskaberne for landshold i åben-, dame og seniorrækken. EM bliver afholdt hvert andet år, og udover medaljer til de tre bedste, så kvalificierer de seks bedst placerede hold sig til VM, som bliver afholdt i Indien i 2015.

EM bliver kaldt verdens hårdste Round Robin (alle mod alle), og der er mange, der mener, at det er sværere at blive blandt de seks bedste ved EM end blandt de 8 bedste ved VM (som går videre til kvartfinalerne), da Europa har så mange stærke hold. 

Redaktør Kruse er til stede under hele EM og vil dagligt rapportere fra de danske holds anstrengelser med både tekst og billeder. 

Danmark stiller med hold i alle tre rækker. Herunder kan du læse om, hvilke forventninger sportschefen, kaptajner og coaches har til holdene.

 

Åben række

Åben række er inddelt i to puljer med 18 hold i hver, hvorfra top 9 fra hver gruppe går videre til finalerunden. Med sig tager man overført score fra de indledende runder, men kun resultaterne mod de andre hold, som er endt i top 9. Det betyder, at man kan ende som nr. 2 i de indledende, men kun er nummer 8 i finalerunden efter den overførte score, hvis man i de indledende runder har snittet de svage nationer (som der ikke længere er så mange af), men har fået klø af de gode hold.
De seks bedste hold fra finalerunden går videre til VM.

Det danske hold:
Dennis og Morten Bilde
Michael Askgaard - Kasper Konow
HC Graversen - Henrik Caspsersen

Kaptajnen
Sportschef og kaptajn for åben række Peter Schaltz ser således på holdets målsætninger:
"Jeg synes, at vi har udtaget tre rigtig spændende og lovende par. Resultaterne i træningsturneringerne har vist, at de kan slå til, når det gælder. Vi spiller i to grupper med 18 hold i hver, og det er fuldstændig oplagt, at vores første målsætning er at blive blandt de ni bedste og spille med, hvor det er sjovt. Det vil også blive vanskeligt i fremtiden, hvis vi ikke er med der. Men jeg er slet ikke i tvivl om, at det er vi med en koncentreret indsats.

Hvis vi har været skarpe mod de gode hold, kan vi gøre en god figur og kæmper for at komme så højt som muligt i tabellen. Jeg kniber mig i armen, hvis det lykkes at komme med til VM. Der er ingen grund til at foregøgle, at vi er medaljefavoritter, for det er vi ikke. Men at være i den bedste tredjedel vil være rigtig godt. Vi vil i hvert fald slås for det."


Michael Askgaard, HC Graversen, Kasper Konow og Henrik Caspersen jubler efter sejren i Berlin

Coachen
Coach for åben række Jan Nielsen har fulgt spillerne tæt under både Neighbour Challenge og German Bridge Trophy; turneringer, som begge blev vundet af Danmark. Hans målsætning for holdet stemmer med kaptajnens:
 

"De tre par på Åben Række holdet har finpudset formen. Der har været rigtigt mange forskellige træningsaktiviteter tilrettelagt for de tre par – alle med henblik på at kunne levere et godt resultat ved EM. Der er med garanti mange meninger om hvad dét er – men realistisk set, så er vi oppe imod nationer med fuldtidsprofessionelle par. Baseret på resultaterne fra de seneste tre EM-turneringer er Danmark blevet seedet som nr. 15-16 blandt de 36 deltagende lande – og er i den indledende gruppe seedet som nr. 8 blandt de 18 nationer.

Kvalifikation til Bermuda Bowl kræver en placering blandt de 6 bedste nationer – og skulle det ske, så vil det være en yderst positiv overraskelse. Bliver placeringen i Top 10, så vil det være en positiv oplevelse – og slutter vi i Top 15, så vil det være tilfredsstillende. Det er fuldt ud rimeligt at have en anden holdning til, hvad der er og skal være målet med deltagelsen i EM – men ovenstående mål er for mig som coach ganske rimelige."

Holdets forberedelser frem til EM
• Sejr i Neighbour Challenge – Sejr over tre stærke EM-hold, der alle er seedet over Danmark (Holland, Sverige, Tyskland)
(Spillerne var HC-HC, Askgaard-Konow)
• Deltagelse i Nationals i USA (HC-HC, Bilde-Bilde)
• Sejr i German Bridge Trophy (HC-HC, Askgaard-Konow)
• Deltagelse i Shapiro Springs i England (Bilde-Bilde)
• Deltagelse i træningsturnering i Riga (HC-HC, Bilde-Bilde)
• Deltagelse i invitationsturnering i Tyskland (Bilde-Bilde)
 

Udover internationale konkurrencer, så har holdets tre par arbejdet med meldetræning, systemudvikling samt forsvar mod modstandernes Multi-åbning.

"Det er med en god mavefornemmelse, at jeg begiver mig til EM i Opatija – og jeg kan garantere for, at alle på holdet vil gøre det bedst mulige for at vi får succes!"

 

Damerne

Holdet:
Nadia Bekkouche - Dorthe Schaltz
Helle Rasmussen - Lone Bilde
(I tilfælde af sygdom er Christina Lund Madsen reserve, da hun i forvejen opholder sig i Opatija)
Kaptajn: Bjarke Friis
Coach: Susanne Kramhøft

I damerækken deltager 23 hold, som spiller alle mod alle med 2-3 kampe om dagen. Danmark stiller kun med to par og en reserve i tilfælde af sygdom, og det er ikke normalt for Danmark. Udtagelsen blev begrundet med, at de øvrige par i truppen var nydannede og at chancen for et godt resultat ved EM ansås for at være størst ved at lade de fire rutinerede spille alle kampe. Samtidig var der usikkerhed omkring længden af turneringen, da der ved EM for to år siden var meget få hold tilmeldt i damerækken.

Kaptajn Bjarke Friis:
"Det giver ro og stabilitet på holdet, at der er 2 par, så man ikke frygter at blive sat på udskiftningsbænken, hvis man kommer til at lave en fejl. Holdet er klar over, at det er nødvendigt at fokusere på, hvordan de bruger deres fysiske og mentale resourcer.
Vi stiller i år med et hold, som udelukkende består af spillere fra den åbne 1. division. Dette giver et begrundet håb om en placering, som giver adgang til VM, men da niveauet også er steget i andre lande, bliver der kamp om de øverste placeringer.
Realistisk set er målsætningen en placering mellem 4 – 8."

Sportschef Peter Schaltz:
"I damerækken har vi udtaget et hold, som er i verdenseliten. På de gode dage er der ikke noget damehold, de ikke kan slå.  Det er den første forudsætning for overhovedet at kunne gøre sig gældende i toppen. På forhånd at vide, at man kan slå England, Frankrig osv. Det ved vi, de kan. Det er 1. divisionsdamer.
Under de forudsætninger vi har haft, har vi udtaget et verdenselitehold, som har mulighed for det helt store. Det er ikke sikkert, det lykkes, men vi har potentialet. Det er en lang turnering, det er ikke knock out-kampe, hvor det hele skal afgøres på 3-4 spil. Vi har en lang turnering, hvor dem, der spiller solidt og konstant ender i toppen."
 

Seniorerne 

Det danske seniorhold:
Steen Schou – Frederik Mørk
HK Sørensen – Niels Henriksen
Georg Norris – Henrik Norman
Coach Søren Larsen
Kaptajn Bo Bilde

Kaptajn Bo Bilde:
"Seniorlandsholdet har gennem de seneste måneder forberedt sig til EM i Kroatien, og alle glæder sig. Holdet, der består af en blanding af rutinerede og landsholdskæmper og i landsholdssammenhæng mindre rutinerede, er vel forberedt. De har forberedt sig godt og har været flittige med meldetræning, spilletræning og turneringsdeltagelse i foråret.

Holdet udmærker sig i mine øjne ved en stærk holdånd og en god tilgang til bridgen. De er HOLD-spillere, som mange af os andre kan lære af på mange måder. De forsøger altid at få holdmakkerne til at spille bedre og fokusere på eget spil. Er der tabsspil, er udgangspunktet altid; ”Hvad kunne JEG have gjort bedre?”. Det er en helt igennem positiv tilgang, som i mine øjne er med til at skabe gode  rammer for holdets indsats og forhåbentligt også basis for gode resultater.

Deres forventninger til egne resultater er høje, og de har ydet en målrettet indsats for at være 100% klar til EM. Forberedelserne har blandt andet bestået i deltagelse i German Trophy, hvor holdet spillede godt og blev nr 9 i et stærkt besat felt med deltagelse af adskillige A-landshold. De træner jævnligt og har haft faste træningskampe næsten hver uge mod Israels seniorer, der også deltager ved EM."

Forventninger og mål
"Seniorrækken er blevet betydeligt stærkere de seneste år, hvorfor kvalifikation til VM ikke er et ubetinget mål. Turneringen i år indledes med 12 runder Monrad. Herefter går 10 hold videre til en alle mod alle-finale.
Seks hold kvalificerer sig til VM. Min vurdering er, at Seniorholdet styrkemæssigt er at finde blandt 5 – 10 i Europa i øjeblikket. Holdet har et delmål, der hedder blandt de 10 bedste efter 12 runder. Derefter må vi se på situationen og hvilket mål, vi kan sætte for de resterende 9 runder."

Sportschef Peter Schaltz:
Stammen på seniorlandsholdet skuffede fælt sidste gang ved VM på Bali. Holdet der er udtaget denne gang har en lang stribe af resultater med i bagagen. Hvis de spiller optimalt ved vi, at de virkelig kan præstere. Det er spillere, som vi har set med topresultater gennem tiden.
 


Georg Norris er tilbage, og HK Sørensen debuterer på seniorlandsholdet